Το στοίχημα των 900 μονάδων και η «αλήθεια» του Γενικού Δείκτη

Το στοίχημα των 900 μονάδων και η «αλήθεια» του Γενικού Δείκτη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εξαιρετική ανθεκτικότητα στα υψηλά της δείχνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, παρά τα πολύ μεγάλα κέρδη που έχει καταγράψει το 2019, κόντρα στους κατά καιρούς διεθνείς κλυδωνισμούς και παρά τις όποιες καθυστερήσεις είτε στο ξεκαθάρισμα και την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» στις τράπεζες, είτε σε άλλα μέτωπα που αφορούν τον κλάδο.

Η αγορά «έβγαλε» με περισσή ψυχραιμία και σταθερότητα το δύσκολο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, κλείνοντας θετικά και τους δύο αυτούς μήνες που (συνήθως και) παραδοσιακά είναι αρνητικοί στις αγορές, ενώ οδεύει για θετικό κλείσιμο και το μήνα Νοέμβρη!

Καθώς απομένουν πέντε συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του μήνα και του 11μήνου, αν ο Γ.Δ. ολοκληρώσει τη συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής πάνω από τις 882,57 μονάδες που ήταν το κλείσιμο του Οκτώβρη, τότε θα συμπληρώσει δέκα μήνες θετικούς στους έντεκα, επίδοση που όπως σημειώνει ο αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακή Μ. Χατζηδάκης, από το 2000 που κρατούνται στοιχεία, δεν έχει προηγούμενο.

Πιστοποιώντας ότι το 2019 ήταν ένα έτος αλλαγής επιπέδου για όλη την ελληνική αγορά, την επιχειρηματικότητα, την πολιτική και την οικονομία – αυτά άλλωστε «καθρεφτίζει» το χρηματιστήριο – το Χ.Α. παραμένει στην κορυφή των αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 45,33%, ο τραπεζικός δείκτης που επανήλθε την Παρασκευή στις 900 μονάδες κερδίζει 104,88% το 11μηνο, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 38,66% και ο Mid Cap είναι στο +25%.

Το θετικό είναι ότι η αγορά δείχνει τρομερή ανθεκτικότητα πλησίον των υψηλών της με το «φλερτ» με τις 900 μονάδες να συνεχίζεται, ενώ – νομοτελειακά - δε θα αργήσει η υπέρβαση και αυτού του ορίου που θα είναι ένα ακόμη βήμα για την ελληνική αγορά. Άλλωστε, με πολλά μη τραπεζικά blue chips σε υψηλά 5-8 ή 10 ετών, καθώς διαπραγματεύονται σε επίπεδα Γ.Δ. στις 2.000 ή 3.000 μονάδες, το να συζητάμε για τις 900 μονάδες του κεντρικού δείκτη, είναι αν μη τι άλλο στρέβλωση.

Το γεγονός ότι ο Γ.Δ. δεν έχει τετραψήφιο νούμερο, ενώ δεκάδες blue chips έχουν αποδόσεις από 30% έως 60% φέτος, οφείλεται στην εξαιρετικά χαμηλή βάση που ξεκίνησε η αγορά, κάτι που οφείλεται στο πρότερο «λιώσιμο» και την ιστορική απαξίωση των τραπεζών. Το Χ.Α. είναι ακραία τραπεζοκεντρικό και όσο κι αν άλλαξαν οι συσχετισμοί στο Γ.Δ., το «πλήγμα» παραμένει μεγάλο στη συνολική εικόνα, δεδομένου ότι ο κεντρικός δείκτης δεν αντικατοπτρίζει σωστά τη συνολική εικόνα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ΟΤΕ – που είναι πλέον leader σε επηρεασμό της πορείας του Χ.Α. – διαπραγματεύεται σε υψηλά 11ετίας, ήτοι στα επίπεδα που είχε το Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν στην περιοχή των 3.100 μονάδων.

Η αγορά λοιπόν, αργά ή γρήγορα θα υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων καθώς νομοτελειακά θα υπάρξει αντανάκλαση και στο Χ.Α. όλων όσων λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, την αγορά ομολόγων και το άνοιγμα της… κάνουλας της ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Μένει να αποδειχτεί το timing αυτής της υπέρβασης που ποσοστιαία πλέον απέχει λιγότερο από 1%, όμως αυτό το όριο έχει καταστεί ισχυρή αντίσταση αλλά και μια περιοχή που θα αλλάξει την ψυχολογία της αγοράς.

Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι η αγορά μπορεί και άμεση υπέρβαση του ορίου των 900 μονάδων και δεν αποκλείεται αυτή την εβδομάδα – αν δεν υπάρξει κάποια εκτός προγράμματος «ρωγμή» σε διεθνές κλίμα - να δούμε το Γενικό Δείκτη να αναρριχάται πάνω από αυτό το όριο.

Γόνιμη περίοδος μεγάλων εξελίξεων

Από πλευράς ειδήσεων και εξελίξεων υπάρχουν τα «καύσιμα», καθώς η αγορά βρίσκεται σε εξαιρετικά γόνιμο στάδιο μεγάλων εξελίξεων και κινητικότητας σε πολλά επίπεδα, ενώ είναι θετικό ότι στην αγορά λαμβάνει χώρα επιλεκτικό rotation, κάτι που προσδίδει νέο ενδιαφέρον, καθώς η κερδισμένη ρευστότητα επανεπενδύεται.

Επίσης, είναι θετικό ότι η ημερήσια αξία συναλλαγών δείχνει να παγιώνεται σταθερά πάνω από τα 60 – 65 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος έφτασε στα 73,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 13,4% έναντι της αμέσως προηγούμενης.

Οι τραπεζικές μετοχές πλησιάζουν τις τιμές που έκαναν τις ΑΜΚ προ ετών, (η Εθνική την ξεπέρασε), το σχέδιο «Ηρακλής» εξακολουθεί να φέρνει κινητικότητα, τα ιδρύματα ανακοινώνουν γενναίες πρωτοβουλίες φυγής προς τα εμπρός (όπως το νέο οργανόγραμμα της Alpha Bank), τα αποτελέσματά τους ήταν γενικά καλά, η Lamda Development προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου στα 6,70 ευρώ, ενώ η Μυτιληναίος «σήκωσε« από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,5%.

Πολλές ακόμη εταιρείες δρομολογούν είτε εκδόσεις (καινούριων) ομολόγων είτε εκδόσεις επαναγοράς, με στόχο να κατεβάσουν το κόστος δανεισμού που έγινε με όρους προηγούμενων ετών, άλλες εταιρείες ετοιμάζονται να σηκώσουν κεφάλαια (μετά από χρόνια) μέσω ΑΜΚ, ενώ γενικότερα οι κάνουλες ρευστότητας δείχνουν να ανοίγουν.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «Έχοντας πολύ πιο βατό κόστος χρηματοδότησης οι ελληνικές επιχειρήσεις γυρίζουν σελίδα επενδύοντας φρέσκο χρήμα με υψηλό βαθμό απόδοσης έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση και ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η άνοδος είχε ως επί το πλείστων θεμελιώδη κίνητρα, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποια πλεονάζουσα ρευστότητα που κινήθηκε αναλογικά σε δείκτες και μετοχές».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «τεχνικά, η άνοδος ως τα επίπεδα των 896 μονάδων αγόρασε χρόνο για τους ταύρους, οι οποίοι διατηρούν τις ελπίδες τους για μια ακόμα προσέγγιση των φετινών υψηλών. Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών καθώς και ο MACD παραμένουν θετικά προσκείμενοι στην άνοδο, ενώ οι συναλλαγές έχουν βελτιωθεί αισθητά δίνοντας την εικόνα μιας πιο συστηματικής ροής κεφαλαίων».