Συντηρητική άνοδος στο Χρηματιστήριο στην πρεμιέρα του Σεπτέμβρη

Συντηρητική άνοδος στο Χρηματιστήριο στην πρεμιέρα του Σεπτέμβρη

Εντός στενού εύρους διακύμανσης με προσεκτικές κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών που έχουν μικρό προβάδισμα ξεκινά ο Σεπτέμβριος και το τελευταίο τετράμηνο του έτους για το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη μεταξύ των 635 – 640 μονάδων, έχοντας την υποστήριξη μετοχών όπως Alpha Bank, Jumbo, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Ελλάκτωρ.

Κύριο χαρακτηριστικό και της πρώτης συνεδρίασης του Σεπτέμβρη είναι οι μειωμένες συναλλαγές, με την αγορά να κινείται στο ίδιο μοτίβο που άφησε τον Αύγουστο, ο οποίος ήταν ο πιο «στεγνός» από πλευράς τζίρου των τελευταίων 25 μηνών! Σήμερα ο τζίρος διαμορφώνεται στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 636 μονάδες με άνοδο 0,40%.

Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.523 μονάδες με άνοδο 0,61%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στις 330 μονάδες με άνοδο 1,64%. Θυμίζουμε πως το μήνα Αύγουστο – με τις διεθνείς αγορές να κάνουν νέο ισχυρό ράλι – το Χ.Α. κινήθηκε συντηρητικά ανοδικά, με το Γ.Δ. να κερδίζει 2,65%, τον FTSE 25 στο +1,87% και τον τραπεζικό δείκτη +7,43%.

Σε επίπεδο οκταμήνου, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ουραγός σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 30,84%, ο FTSE 25 χάνει 34,14%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος παραμένει το μεγάλο βαρίδι της αγοράς έχοντας πτώση 63,24%! Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί το οκτάμηνο κατά 17,2 δισ. ευρώ!

Η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα αντανακλά την ανησυχία για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση αλλά και η ελληνική οικονομία, συνδυαστικά με το αυξημένο τελευταία γεωπολιτικό ρίσκο. Κυριότερος αρνητικός παράγοντας που ακυρώνει οποιοδήποτε καταλύτη είναι ασφαλώς η γεωπολιτική κρίση και ο φόβος ενός ατυχήματος στην Ανατολική μεσόγειο, με φόντο τις διαρκείς προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «για τον FTSE 25 η περιοχή μεταξύ 1.500 και 1.540 μονάδων είναι το βασικό επίπεδο. Όσο η αγορά κινείται μέσα σ’ αυτό το όριο δεν πρόκειται να δούμε αύξηση του τζίρου, οπότε οι περισσότερες κινήσεις είναι τακτικής. Μια κατοχύρωση των 1.540 μονάδων, είναι δεδομένο ότι θα βγάλει αγοραστές», σημειώνει ο χρηματιστής.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, σημειώνει πως «χθες ολοκληρώθηκαν οι μετοχικές αλλαγές στους δείκτες MSCI (σ.σ. εξού και η εκτόξευση του τζίρου στα 60 εκατ. ευρώ). Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στην εικόνα της αγοράς, η οποία, ωστόσο, ενδέχεται να προσπαθήσει για υψηλότερα επίπεδα με σημαντικότερο βραχυπρόθεσμο στόχο την περιοχή των 660 με 670 μονάδων».

Κατά τα λοιπά, σήμερα στο ταμπλό του Large Cap η πλειονότητα των μετοχών κινείται ήπια ανοδικά, ενώ σε αρνητική τροχιά κινούνται μόνο οι Τιτάν, Aegean Airlines, Coca Cola HBC, ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis και Lamda Development. Στον Mid Cap ανοδικά κινούνται οι MIG, Κρι Κρι, Ολυμπιακή Τεχνική, Attica Bank, Έλτον, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο και Quest Συμμετοχών, ενώ υποχωρούν οι Ικτίνος, Cenergy Holdings, Intrakat, Intracom Holdings, Autohellas και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο σύνολο της αγοράς, 43 μετοχές ενισχύονται έναντι 24 που υποχωρούν.