Τα χρηματιστήρια σκαρφαλώνουν στα τείχη του φόβου
Shutterstock
Shutterstock

Τα χρηματιστήρια σκαρφαλώνουν στα τείχη του φόβου

Οι γκουρού των χρηματιστηρίων συνηθίζουν να λένε ότι οι αγορές σκαρφαλώνουν στα τείχη του φόβου (wall of worries). Δεν νομίζουμε να υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιγράψουμε τη σημερινή κατάσταση της Wall Street. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν ολοένα υψηλότερες τιμές, κατακτώντας νέες κορυφές, όμως την ίδια στιγμή φόβος καταλαμβάνει τους επενδυτές.

Οι μετοχές των μεγάλων ψηφιακών τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίες ωθούνται τόσο από τις εξαιρετικές ειδήσεις που έρχονται από τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, όσο και από τα οικονομικά αποτελέσματα και από τις πρωτοφανείς προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας «ευθύνονται κατά βάση» γι' αυτήν τη μαγική εν πολλοίς εικόνα.

Και λέμε μαγική, διότι τον ενθουσιώδη χορό τον σέρνουν ουσιαστικά δέκα μετοχές της Wall Street, συνεπικουρούμενες κατά περίπτωση και από άλλες μετοχές που κάνουν τις δικές τους αυτόνομες διαδρομές, όπως για παράδειγμα η Abode Systems (ADBE) με +13% και η Oracle (ORCL) με +10% την περασμένη εβδομάδα.

Οι δέκα εταιρείες που συμμετέχουν με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο S&P 500 ETF είναι η Microsoft (MSFT) με 7,2%, η Nvidia (NVDA) με 7%, η Apple (AAPL) με 6,8%, η Amazon (AMZN) με 3,7%, η Meta Platforms / Facebook (ΜΕΤΑ) με 2,5%, η Alphabet Inc (GOOGL & GOOG) με 2,3% και 1,9% αντιστοίχως, η Broadcom (AVGO) με 1,6%, η Berkshore Hathaway (BRK.B) με 1.6% και η Eli Lilly (LLY) με 1,5%. Δηλαδή στην ουσία οι δέκα προαναφερθείσες μετοχές συνθέτουν το 36% του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500, με αποτέλεσμα να καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την τελική εικόνα των αγορών. Και αυτό δεν είναι υγιές.

Ο γνωστός Buffet Indicator που υπολογίζει τη σχέση ανάμεσα στη συνολική χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση της Wall Street και στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν των ΗΠΑ, «κτυπάει κόκκινο». Η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων μετοχών στη Wall Street, υπολογίζεται από τον δείκτη Wilshire 5000 Total Market Index (FTW5000). O Wilshire 5000 έχει παρουσιάσει άνοδο της τάξης του +13.86% από την αρχή του έτους και σήμερα βρίσκεται στις 54.638 μονάδες, πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του, των 54.680 μονάδων.

Ο Buffet Indicator, δηλαδή το κλάσμα Wilshire 5000 / US GDP είναι στο 190%. Ένα ποσοστό που μεταφράζεται ως σαφέστατη υπερτίμηση των χρηματιστηριακών δεικτών και μετοχών.

Τι άλλο δείχνει ο Wilshire 5000;

Ότι οι 378 από τις 503 μετοχές του S&P 500 κινούνται χαμηλότερα από αυτόν και ότι οι 214 εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις από την αρχή του έτους.

Ότι οι 69 από τις 101 μετοχές του Nasdaq 100 υπολείπονται σε απόδοση και ότι οι 43 καταγράφουν πτώση από την αρχή του έτους.

Ότι οι 23 από τις 30 μετοχές του Dow Jones εμφανίζουν χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τον Wilshire 5000 και ότι οι 10 καταγράφουν ζημίες από το κλείσιμο της 31/12/2023.

Με δυο λόγια, οι αποδόσεις των δεικτών S&P 500, Nasdaq και Dow Jones εμφανίζουν μια διαφορετική εικόνα, από την πραγματική εικόνα του συνόλου της χρηματιστηριακής αγοράς. Έτσι, ενώ η κυρίαρχη εικόνα είναι αυτή της ξέφρενης ανόδου και της υπερβολικής αισιοδοξίας, οι δείκτες που παρακολουθούν συγκεκριμένες ευαίσθητες τάσεις οι οποίες αποτυπώνουν την ψυχολογία των επενδυτών καταγράφουν αρνητική διάθεση και φόβο.

Ο συνολικός δείκτης «Fear & Greed Index» του CNN Business, βρίσκεται στις 42 μονάδες (από 0 έως 100), δηλαδή στο τόξο του φόβου, έχοντας υποχωρήσει από την ουδέτερη τιμή της περασμένης εβδομάδας που ήταν στο 45, όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γράφημα.

Ο πρώτος επιμέρους δείκτης καταγράφει την ορμή του S&P 500. Παρακολουθεί την πορεία του σε σχέση με τον κινητό μέσο όρο των 125 ημερών. Όπως βλέπουμε και στο γράφημα που ακολουθεί, η ψαλίδα ανάμεσα τους είναι μεγαλύτερη των 400 μονάδων, οπότε δικαιολογείται απόλυτα το συναίσθημα της υπερβολικής απληστίας και του ενθουσιασμού.

Ο δεύτερος επιμέρους δείκτης υπολογίζει την αναλογία ανάμεσα στο πλήθος των μετοχών που καταγράφουν νέες υψηλές τιμές των τελευταίων 52 εβδομάδων και στο πλήθος των μετοχών που καταγράφουν νέες χαμηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου. Ο δείκτης αυτός όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γράφημα βρίσκεται στη θέση του ακραίου φόβου.

Ο τρίτος επιμέρους δείκτης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού συγκρίνει τον αριθμό των μετοχών που ανεβαίνουν με τον αριθμό των μετοχών των οποίων οι τιμές υποχωρούν. Η σημερινή εικόνα είναι αυτή του υπερβολικού φόβου, όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γράφημα.

Υπάρχουν και άλλοι επιμέρους δείκτες, ωστόσο οι δυο προηγούμενοι δείχνουν ότι υπάρχει μια γενικευμένη ανησυχία για την πορεία του συνόλου των μετοχών. Ωστόσο, το πάρτι συνεχίζεται στις μετοχές τεχνολογίας και του οικοσυστήματος της Τεχνητής Νοημοσύνης, επαληθεύοντας τη ρήση ότι «τα χρηματιστήρια σκαρφαλώνουν τα τείχη του φόβου».