Τα τεχνολογικά διαμάντια στην αγορά της Αθήνας

Τα τεχνολογικά διαμάντια στην αγορά της Αθήνας

Με δεδομένο ότι ο κλάδος της τεχνολογίας υπεραποδίδει παγκοσμίως όντας εξαιρετικά κρίσιμος, είναι λογικό να κεντρίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον καλές εταιρίες που αφορούν σε αυτόν.

Εξάλλου, εάν κατανοήσει κανείς την εξάρτηση των τομέων στους οποίους θα διοχετευθεί  το ογκώδες δημοσιονομικό πακέτο του Μπάιντεν στις ΗΠΑ με την τεχνολογία, αλλά και τις κατ’ επανάληψη δηλώσεις της Λαγκάρντ  περί της προτίμησης της Ευρώπης σε ψηφιακό μετασχηματισμό, θα καταλήξει  στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή λογισμικού και υπηρεσιών Η/Υ θα συνεχίσει να  βρίσκεται στο εγγύς μέλλον στο επίκεντρο της επικείμενης οικονομικής μεγέθυνσης.

Έτσι, παρά τις ήδη εξαιρετικές επιδόσεις των εισηγμένων του κλάδου, αναμένεται ότι η εικόνα αυτή θα επιμείνει και φέτος. Στην ελληνική αγορά διαπραγματεύονται αρκετές εισηγμένες, και μάλιστα με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα χρηματοοικονομικά στοιχεία, ένα χαρακτηριστικό που λειτουργεί καταλυτικά και επικουρικά της κλαδικής ανάλυσης στην απόφαση του επενδυτή να τοποθετηθεί.

Βάσει της γενικότερης εικόνας που παρουσιάζουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και συνυπολογίζοντας τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Entersoft (ΕΝΤΕΡ), Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ), BYTE (ΒΥΤΕ), Quest (ΚΟΥΕΣ), Performance (ΠΕΡΦ)και Profile (ΠΡΟΦ).

Εξ αυτών, η Quest είναι η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση (περ. 400 εκατ. ευρώ), ωστόσο ο όμιλος εμπεριέχει κι άλλα λειτουργικά αντικείμενα πλην του λογισμικού – Η/Υ, χάρη στην αεικίνητη διοίκηση.  Η απόδοση της μετοχής στο εξάμηνο αγγίζει το +38% και +53% στο έτος, με αξιοθαύμαστη (συγκριτικά) συμπεριφορά μέσα στην κρίση καθώς επέδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στις πιέσεις των πωλητών.

Δεύτερη σε σειρά κεφαλαιοποίησης έρχεται η Entersoft (περ. 78 εκατ. ευρώ) , που αναδείχτηκε σε ένα μικρό διαμάντι χάρη στις αποφασιστικές κινήσεις των διευθυντών της.  Ξεκινώντας προ 5ετίας από τα 0,30 ανά μετοχή (!) στη «μικρή» αγορά, κατάφερε να αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, ενώ είχε αδιαμφισβήτητα και την καλύτερη –αμυντική- συμπεριφορά στην πρόσφατη κρίση, αποδεικνύοντας την ειδική επενδυτική της βάση.

Epsilon και Profile βρίσκονται πολύ κοντά σε κεφαλαιοποίηση (περ. 62 εκατ. ευρώ έκαστη), καθώς και στις εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις της τιμής της μετοχής τους. Η πρώτη έχει πετύχει ετήσια απόδοση +155% λίγο ανώτερη από την Entersoft (+144%), ενώ η δεύτερη «μόλις» +60% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Επίσης, η Profile επέδειξε τη χειρότερη συμπεριφορά από όλες τις εξεταζόμενες στο άρθρο μετοχές εν μέσω κρίσης, καθώς παραδόξως απώλεσε λίγο πάνω από το 50% της αξίας της σε λίγες ημέρες (20 Φεβ -20 Μαρ 2020).

Τέλος, οι μικρότερες Performance (περ. 35 εκατ. ευρώ) και BYTE (περ. 24 εκατ. ευρώ) έχουν κάθε λόγω να ελπίζουν σε μια ακόμα καλή χρονιά. Η Performance είναι η βασίλισσα σε απόδοση, εξαιρώντας την πανάλαφρη Ίλυδα που δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα μας (+322%), η οποία επέτυχε άκοπα +252% στο έτος. Ο τρόπος με τον όποιον επέτυχε τόσο μεγάλη απόδοση είναι επίσης αξιοπρόσεκτος και ίσως σημαντικότερος της ίδιας της απόδοσης, διότι ήταν αμυντική μετοχή στις βίαιες πωλήσεις και πολύ επιθετική στην άνοδο, κάτι που συμβαίνει σπάνια.

Η ΒΥΤΕ, λόγω και της έως πρότινος προβληματικής εμπορευσιμότητας με μέτριο spread και χαμηλό όγκο συναλλαγών, αφορά στην πλέον μεταβλητή μετοχή, όπως εξάλλου φαίνεται και στο διάγραμμα, ενώ και οι χρηματοοικονομικές της καταστάσεις (λ.χ άυλα περιουσιακά) αφορούν σε επιθετικές επιλογές.

Να σημειωθεί πάντως πως δεν πρέπει να αγνοηθεί μια βασική αρχή, ότι το ακριβό γίνεται ακριβότερο. Οι παραπάνω συμπεριφορές των μετοχών μπορεί εύκολα να οδηγήσουν τον μέσο επενδυτή στη σκέψη ότι είναι πλέον αργά για τοποθέτηση, ή ότι οι μετοχές έχουν «ακριβύνει» ήδη, ωστόσο η μετάφραση θα πρέπει να είναι ότι «τυχαία δεν έφθασαν εδώ που είναι».

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.