Θετικές κινήσεις στις ευρωαγορές - Με καθυστέρηση το άνοιγμα του FTSE 100

Θετικές κινήσεις στις ευρωαγορές - Με καθυστέρηση το άνοιγμα του FTSE 100

Θετικές κινήσεις ακολουθούν σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες στα χρηματιστήρια με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στις πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία.

Σημειώνεται, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, το FTSE 100 δεν άνοιξε τη συνηθισμένη ώρα λόγω τεχνικού προβλήματος, με τον εκπρόσωπο του φορέα ανταλλαγής LSE να δηλώνει ότι η δημοπρασία είχε καθυστερήσει.

Τελικά, η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με καθυστέρηση στις 9 π.μ. ώρα Λονδίνου.

Στο πολιτικό προσκήνιο, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική βουλή, με 350 ψήφους υπέρ, 236 κατά και 35 αποχές.

Η κυβέρνηση της Λέγκα και Πέντε Αστέρων είχε λάβει την Τρίτη ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερουσία της Ρώμης και με ευρεία πλειοψηφία, αναλαμβάνει επίσημα πλέον τα καθήκοντά της.

Εν τω μεταξύ στην Ισπανία, ο νέος Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έδωσε τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου. 

Ακόμη, σήμερα αναμένεται η βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώσει το «σχέδιο Β» της για την αποφυγή ενός «σκληρού συνόρου» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δεν έχουν θετική έκβαση.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,38% στις 388,34 μονάδες, με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, ανοδικά κινείται ο βρετανικός FTSE 100 με κέρδη 0,41% στις 7.727 μονάδες, όπως και ο DAX της Γερμανίας που ενισχύεται κατά 0,38% στις 12.863 μονάδες.

Στη Γαλλία, αύξηση στα κέρδη του καταγράφει και ο CAC 40 κατά 0,73% στις 5.479 μονάδες, ενώ παρόμοια ενίσχυση κατά 0,73% παρουσιάζει και ο ιταλικός FTSE MIB στις 21.935 μονάδες.

Προχωρώντας στην Ισπανία σε θετικό έδαφος κινείται ο IBEX 35 με αύξηση ύψους 0,98% στις 9.833 μονάδες.

Τέλος, ανοδικά κινείται και ο PSI 20 της Πορτογαλίας που αυξάνεται κατά 0,53% στις 5.638 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα, κατακόρυφα και απροσδόκητα υποχώρησαν οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα στη Γερμανία τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της χαμηλής ζήτησης για οχήματα εκτός, όμως, των αυτοκινήτων και φορτηγών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Marketwatch, κατά 2,5% μειώθηκαν οι συνολικές μεταποιητικές παραγγελίες σε σχέση με τον Μάρτιο, που σηματοδοτεί τον τέταρτο μήνα πτώσης και σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που είχαν κάνει λόγο για αύξηση 0,6%.

Επίσης, οι προσδοκίες για απόσυρση του QE από την ΕΚΤ δίνουν ώθηση στο ευρώ και τις αποδόσεις των ομολόγων, με το ευρώ να ενισχύεται κατά 0,41% στα 1,1823 δολάρια.

Αυτή τη στιγμή, οι δείκτες των διετών ιταλικών ομολόγων υποχωρούν στο  ,52% στις 1,157 μονάδες, όπως και των ισπανικών που πέφτουν στο 10,60%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ σημείωσε από το Βερολίνο πως «βελτιώνονται οι ενδείξεις που δείχνουν σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας. Τόσο η ισχύς της οικονομίας της Ευρωζώνης όσο και το γεγονός ότι η ισχύς αυτή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τη διαμόρφωση των μισθών στηρίζει την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει σε ένα επίπεδο χαμηλότερα από, αλλά κοντά στο 2%, μεσοπρόθεσμα».

«Την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει εάν η μέχρι στιγμής πρόοδος υπήρξε αρκετή ώστε να εγκριθεί μια σταδιακή περιστολή των αγορών μας», δήλωσε ο Πράετ.

Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος χαρακτήρισε εφικτό σενάριο τη λήξη των αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το τέλος του 2018

«Εδώ και κάποιο καιρό, οι χρηματοπιστωτικές αγορές περιμένουν τη λήξη της αγοράς ομολόγων πριν από το 2018», δήλωσε ο Γ. Βάιντμαν σε διάσκεψη στο Βερολίνο.