Τι δείχνει το γρήγορο rebound μετά το ξεπούλημα της 5ης Αυγούστου
Shutterstock
Shutterstock

Τι δείχνει το γρήγορο rebound μετά το ξεπούλημα της 5ης Αυγούστου

Η γρήγορη ανάκαμψη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς μετά το καλοκαιρινό σοκ στις 5 Αυγούστου οδηγεί στο ερώτημα, αν το πρόσφατο ξεπούλημα ήταν απλά μια παύση στο bull market ή αρχή του τέλους του. 
 
Οι ανησυχίες για ύφεση, που οδήγησαν στο πρόσφατο sell-off, μπορεί να ξεπροβάλουν και πάλι, ενώ υπάρχει και η αβεβαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ όπως και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Πίσω από την αυλαία, όμως, υπάρχουν και μερικά θετικά σημάδια. Το sell-off περιέλαβε ένα σχετικά μικρό κομμάτι της αγοράς και δεν είχε το εύρος παρόμοιων αναταράξεων, όπως οι πτώσεις που προκάλεσε στο παρελθόν η αύξηση επιτοκίων από τη Fed και το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. 
 
Παρά το ρίσκο να αναθεωρήσει η αγορά τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών, αν η οικονομία των ΗΠΑ αρχίσει να βαριανασαίνει, στο πρόσφατο ξεπούλημα ο δείκτης S&P500 κατάφερε να κρατηθεί πάνω από ένα τεχνικό επίπεδο, που για την τεχνική ανάλυση δίνει λόγους αισιοδοξίας. 
 
Ο δείκτης αναφοράς έχει ήδη καλύψει όλη την πτώση του Αυγούστου και βρίσκεται μόλις 2,2% χαμηλότερα από την ιστορική κορυφή του στα μέσα Ιουλίου. 
 
Ο S&P500 είχε διανύσει το πιο μακρύ διάστημα χωρίς ημερήσια διόρθωση τουλάχιστον 2% από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2007. Άρα, από μια άποψη ήταν καιρός για μια διόρθωση. 
 
Και σε αντίθεση με τον δείκτη Nasdaq 100, η «βουτιά» του οποίου απεικόνισε τις ανησυχίες για τις ακριβές αποτιμήσεις των μετοχών, ο S&P500 δεν έπεσε ποτέ σε περιοχή που σηματοδοτεί είσοδο σε φάση διόρθωσης και ανέκαμψε μετά από πτώση 8,5% από την κορυφή του.  
 
Το 2022 ο S&P500 βυθίστηκε κατά 25% πριν ξεκινήσει ένα διατηρήσιμο rebound. Στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση οι απώλειές του έφτασαν το 57% και του πήρε μια τετραετία για να τις καλύψει πλήρως. 
 
Από το 2000 ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών του S&P500 υπήρξε δυνατό σημάδι για τον πάτο του δείκτη. Πιο πρόσφατα, ο δείκτης ανέκαμψε ύστερα από πτώσεις που άγγιξαν αλλά δεν παραβίασαν τον κινητό μέσο όρο, όπως το 2016 όταν χτύπησαν οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, το 2008 με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και το 2022. 
 
Στο πρόσφατο ξεπούλημα ο δείκτης δεν πλησίασε επικίνδυνα τον κινητό του μέσο όρο 200 ημερών ακόμη και στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του, κάτι που δείχνει ότι οι επενδυτές είχαν αρκετή πεποίθηση να βγουν αγοραστές πολύ πριν ο δείκτης τεστάρει έναν νέο πάτο. 
 
Η Ιαπωνία βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας αναστάτωσης στις αγορές μετά την αύξηση επιτοκίων που έστειλε το γιεν σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα του φέτος. Η κίνηση της πυροδότησε πωλήσεις από τα hedge funds για το κλείσιμο carry trades που χρηματοδοτούνταν με φτηνά δάνεια σε γιεν. 
 
Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί και πάλι καθώς οι αξιωματούχοι στην Ιαπωνία καθησύχασαν γρήγορα τις αγορές ότι δεν υπάρχουν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων στο τραπέζι. 
 
Το carry trade σε γιεν που «ανατινάχτηκε» εντυπωσιακά πριν δύο εβδομάδες, ήδη κάνει ένα comeback. 
 
H ισοτιμία του γιεν έχει εξασθενήσει πάνω από 5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τις 5 Αυγούστου και σύμφωνα με τον μεγαλύτερο χρηματιστηριακό οίκο της Ιαπωνίας, τη Nomura, έχει ξαναρχίσει δανεισμός σε γιεν για την τοποθέτηση κεφαλαίων σε άλλα assets που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. 
 
Ενθουσιώδεις carry traders, όπως τα hedge funds, ανοίγουν νέες θέσεις. Υπάρχει αξιοσημείωτη επιστροφή στα carry trades μετά τα δυνατά στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και πολλοί λογαριασμοί πωλούν γιεν για να αγοράσουν στερλίνα και δολάριο Αυστραλίας, σύμφωνα με στελέχη της Nomura σε δηλώσεις τους στο Bloomberg. 
 
Oι οπαδοί του carry trade μπορεί να έχουν πιό ξεκάθαρο ορίζοντα την επόμενη εβδομάδα που ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα μιλήσει στη βουλή στις 23 Αυγούστου. 
 
Θα ενθαρρυνθούν επίσης αν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell στην ομιλία του στο θέρετρο του Jackson Hall την ίδια ημέρα απωθήσει τα πονταρίσματα που θέλουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική με μείωση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο. 
 
Αν οι ομιλίες των δύο κεντρικών τραπεζιτών δείξουν ότι θα διατηρηθεί η διαφορά επιτοκίων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία στο τρέχον εύρος θα δελεάσουν και άλλους να δοκιμάσουν carry trades.