Τι μέλλει γενέσθαι μετά το νέο «Έβερεστ» της Wall Street
shutterstock
shutterstock

Τι μέλλει γενέσθαι μετά το νέο «Έβερεστ» της Wall Street

Η επίτευξη ιστορικών υψηλών είναι κάτι τόσο συνηθισμένο φέτος για τους χρηματιστηριακούς δείκτες, που τα νέα - και ταυτόχρονα - για τους S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, ρεκόρ, θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα. Η Wall Street βιώνει φέτος ένα χρηματιστηριακό πάρτι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Ένα πάρτι που υπό τις παρούσες συνθήκες μοιάζει δύσκολο να χαλάσει, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν αρκετές εστίες αβεβαιότητας και γι’ αυτό ίσως το κλίμα δεν είναι τόσο «πανηγυρικό». Υπάρχει και ένα γενικότερο «μούδιασμα» το οποίο προκαλεί η τρομακτική ακρίβεια στα πάντα.

Η άνοδος των μετοχών οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη φρενίτιδα για την Tεχνητή Nοημοσύνη, η οποία έχει υπερκαλύψει την απογοήτευση από τη μη μείωση των επιτοκίων. Σκεφτείτε δηλαδή πόσο ψηλά θα είχαν φτάσει οι χρηματιστηριακοί δείκτες αν η Fed είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο. Από τη στιγμή που οι αγορές χώνεψαν το σενάριο που θέλει τη Fed να μειώνει το πολύ δύο φορές τα επιτόκια φέτος, οι επενδυτές εστιάζουν στις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά και στην κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Η Fed έχει τη δύναμη να προσφέρει επιπλέον «καύσιμα» στο ράλι. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η αγορά έχει υποτιμήσει τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και δεν αποκλείεται τελικά να προχωρήσει σε ισάριθμες μειώσεις με την ΕΚΤ φέτος. Η πιθανότητα μείωσης τον Ιούλιο είναι σχετικά μικρή (27,2% σύμφωνα με το FedWatch Tool), ωστόσο οι αναλυτές της Morgan Stanley πιστεύουν ότι είναι απολύτως ζωντανό το σενάριο που θέλει τον Τζερόμ Πάουελ να προχωράει σε τρεις μειώσεις μέσα στο 2024.

Αν λάβουμε υπόψη την παράδοση, τότε οι πιθανότητες συνέχισης του ράλι αυξάνονται δραματικά. Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία CFRA Research, από το 1924 έως και το 2023, η μέση bull market του S&P 500 διήρκεσε πάνω από 4 χρόνια και έδωσε απόδοση 157%.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, πέντε από τους σημαντικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες του πλανήτη έγραψαν ιστορικές επιδόσεις. Ο S&P 500 ολοκλήρωσε την εβδομάδα στις 5.303 μονάδες, την Τετάρτη 15/5 έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο στα χρονικά, στις 5.308 μονάδες, ενώ την Πέμπτη 16/5 έφτασε ενδοσυνεδριακά στις 5.325 μονάδες. Ο Dow Jones έκλεισε την εβδομάδα στο ιστορικό υψηλό των 40.004 μονάδων, έχοντας φτάσει την Πέμπτη έως τις 40.050 μονάδες ενδοσυνεδριακά. Το ίδιο ισχύει και για τους Nasdaq, FTSE 100 και DAX. Όλοι ανήλθαν μέσα στην εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πληθωρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους δείκτες που παρακολουθούν τόσο οι επενδυτές, όσο και η Fed, διότι σχετίζεται άμεσα με τα επιτόκια. Γι’ αυτό το λόγο η μέτρηση του Απριλίου έφερε χαμόγελα που μεταφράστηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά και για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall. Οι Αμερικανοί είδαν τον πληθωρισμό να εξασθενεί στο 3,4% τον Απρίλιο, από 3,5% τον Μάρτιο. Η υποχώρηση θεωρείται πολύ σημαντική για τη συνέχεια γιατί τον Μάρτιο ο πληθωρισμός είχε «τσιμπήσει» στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με τέτοια στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλά και με τη βοήθεια άλλων μετρήσεων όπως για τις λιανικές πωλήσεις που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία βγάζει λίγο το πόδι από το γκάζι, οι επενδυτές ελπίζουν πλέον ότι η Fed θα προχωρήσει ταχύτερα σε μειώσεις επιτοκίων, τουλάχιστον σε σύγκριση με το χειρότερο σενάριο που έκανε λόγο για αμετάβλητα επιτόκια στο σύνολο του 2024.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να συντηρήσει το ράλι είναι η επιστροφή των μικροεπενδυτών. Μπορεί οι προβολείς τις τελευταίες ημέρες να έχουν στραφεί σε meme stocks όπως η GameStop και η AMC, όμως η Bank of America εντοπίζει μία γενικότερη αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας φέτος. Η δραστηριότητα των μικροεπενδυτών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2021, έπεσε δραματικά το 2022 και άρχισε δειλά δειλά να ανακάμπτει το 2023.

Καλά όλα αυτά, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η ακρίβεια έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην οικονομία τα οποία ενδεχομένως δεν έχουν ακόμα γίνει αισθητά στον βαθμό που να καθιστούν επιτακτική την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων. Η Fed πιθανότατα θα πετύχει την ομαλή προσγείωση της οικονομίας, ωστόσο δεν αποκλείεται αργότερα μέσα στο έτος να δούμε συρρίκνωση των εταιρικών κερδών λόγω της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας. Ένα πρώτο καμπανάκι έρχεται από τα στοιχεία για τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Σύμφωνα με έκθεση του Urban Institute, οι καταναλωτές στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να πληρώνουν με πιστωτική κάρτα τα καθημερινά τους ψώνια, ενώ σε ποσοστό 20% δεν εξοφλούν το ποσό στο τέλος του μήνα που σημαίνει ότι πληρώνουν τόκους, όταν μάλιστα το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί στο 21,6% φέτος, από 14,75% στις αρχές του 2021.