Τι περιμένουν οι αγορές σε μετοχές, ομόλογα, ισοτιμίες, πετρέλαιο, M&A

Τι περιμένουν οι αγορές σε μετοχές, ομόλογα, ισοτιμίες, πετρέλαιο, M&A

Η αλλαγή σκηνικού στον Λευκό Οίκο μετά τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στρέφει πλέον την προσοχή των επενδυτών στις πιθανές επιδράσεις στις αγορές – πως θα επηρεάσει τις ισοτιμίες νομισμάτων, την αγορά ενέργειας, χρηματιστήρια, ομόλογα αλλά και την δραστηριότητα στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Μια πρώτη ανάγνωση δείχνει όεκλογεσ ηπατι η έλευση του βετεράνου Δημοκρατικού πολιτικού στην ηγεσία των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο βρίσκει θετική υποδοχή με τους επενδυτές να αναμένουν ευνοϊκή αντίδραση στις αγορές, παράλληλα όμως με συνέχιση της μεταβλητότητας.

Πού εστιάζουν τώρα οι επενδυτικοί κύκλοι:

1. Στην Αμερικανική Γερουσία καθώς αναμένεται το πέρας δυο αναμετρήσεων στην πολιτεία της Georgia που θα καθορίσει ποιό κόμμα θα ελέγχει το σώμα αυτό του Αμερικανικού Κογκρέσου. Οι επενδυτές θα ζυγίσουν τις επιπτώσεις που θα έχει ο έλεγχος της Γερουσίας στη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης Biden να επισπεύσει πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας αλλά και νέα φορολογική πολιτική.

2. Στην αντίδραση του προέδρου Trump. Η ανησυχίες για εκτόξευση της μεταβλητότητας στη χρηματιστηριακή αγορά έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ωστόσο παραμένει μια επιφυλακτικότητα. Το ενδεχόμενο μη αναμενόμενων κινήσεων από πλευράς Τrump στη μεταβατική περίοδο έως τον Ιανουάριο μπορεί να ξαφνιάσει, επαναφέροντας αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών.

3. Στην Federal Reserve, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Θα μπορέσει ο νέος πρόεδρος Biden να καταφέρει μια συμφωνία στο Κογκρέσο για νέο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας και τι πιθανώς να αναγκαστεί να πράξει η κεντρική τράπεζα για να τονώσει μια οικονομία που πλήττεται από την επιδημία του κορονοιού; Η προοπτική μιας Γερουσίας που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς φρενάρει τις προσδοκίες ότι ένα νέο και μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης θα είναι εύκολη υπόθεση και οι εξελίξεις εδώ θα έχουν επίδραση στην αγορά κρατικών ομολόγων, των γνωστών Treasuries.

4. Στην αγορά συναλλάγματος, όπου η εικόνα που διαμορφώνεται για το δολάριο ΗΠΑ τείνει προς περαιτέρω εξασθένηση. Ήδη, η ισοτιμία του κατέγραψε τη χειρότερη πορεία από τον περασμένο Μάρτιο καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι τελικά η Federal Reserve θα είναι αυτή που θα αναγκαστεί να τυπώσει και άλλο χρήμα για την τόνωση της οικονομίας και λιγότερο ένα πακέτο δημοσιονομικής πολιτικής.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει γύρω στο 10% από τα υψηλά έτους και η ισοτιμία του βρίσκεται κοντά στο χαμηλό διετίας. Η εξασθένηση του έχει δώσει ώθηση στην κούρσα εναλλακτικών αξιών όπως τον χρυσό και το bitcoin που έχουν σημειώσει άνοδο 4% και 12% αντίστοιχα τον τελευταίο μήνα.

5. Στον κλάδο τεχνολογίας στη χρηματιστηριακή αγορά, όπου πιθανό αδιέξοδο στο Κογκρέσο για συμφωνία δημοσιονομικού πακέτου στήριξης μειώνει την πιθανότητα ενός κλειδώματος κερδών από τους επενδυτές μετά την ξέφρενη κούρσα των μετοχών του κλάδου. Άλλες μετοχές που αναμένεται να επηρεαστούν θετικά από την αλλαγή ηγεσίας είναι αυτές επιχειρήσεων στους κλάδους των υποδομών, ηλιακής ενέργειας αλλα και βιομηχανικής παραγωγής κάνναβης.

Από την ημερομηνία των εκλογών, ιο δείκτης Nasdaq Composite που περιλαμβάνει πολλές μετοχές τεχνολογίας έχει αναρριχηθεί 6,6% σημειώνοντας υπεραπόδοση έναντι του δείκτη SP 500. Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με διάψευση προσδοκιών. Η πιθανότητα ευρείας υπερκράτησης των Δημοκρατικών, που πιθανώς να έφερνε υψηλότερους φόρους και αυστηρότερους κανονισμούς, είχε ωθήσει σε ρευστοποιήσεις. Ομως ο έλεγχος της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς φρενάρει την προοπτική υψηλότερων φόρων στα κέρδη επιχειρήσεων και κεφαλαίου.

Τα μεγαθήρια κεφαλαιοποίησης όπως η μετοχή της Apple διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 35 τώρα, έχοντας διορθώσει από το υψηλό έτους 40,9 φορές τα κέρδη της. Η μετοχή της Amazon έχει Ρ/Ε 94 τώρα έναντι υψηλού έτους στο 152. Παρόμοια είναι και η εικόνα στις Microsoft (Ρ/Ε 36 από υψηλό 40,2) και Facebook (Ρ/Ε 34,9 τώρα έναντι 38,8).

6. Στην νέα κυβέρνηση Biden. Οι επενδυτική κοινότητα περιμένει να δει τις επιλογές του νέου προέδρου στα υπουργεία-κλειδιά, για να εκτιμήσει το αν θα κυβερνήσει με πολιτικές φιλικές σχετικά προς τις επιχειρήσεις η αν θα ακολουθήσουν προοδευτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο και τον κλάδο του πετρελαίου αν προτιμηθούν κίνητρα για καθαρή ενέργεια.

7. Στην αγορά πετρελαίου, OPEC. Στα μέλη του καρτέλ μάλλον θα λείψει ο απερχόμενος πρόεδρος Trump, ο οποίος παρά την αρχική κριτική του βοήθησε τη συμμαχία του OPEC+ να καταφέρει μια μεγάλη μείωση της παραγωγής του μαύρου χρυσού με σκοπό τη στήριξη των τιμών. Η μείωση της παραγωγής κατά 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως ισοδυναμεί με περικοπή 20%. Ο Trump υπήρξε υποστηρικτής της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του OPEC και της Σαουδικής Αραβίας με άλλους παραγωγούς των οποίων ηγέτης ήταν η Ρωσία με αποτέλεσμα περικοπή-ρεκόρ για να στηριχθούν οι τιμές που πλήττονταν από τη μεγάλη μείωση της ζήτησης λόγω της πανδημικής κρίσης.

8. Στις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η επικράτηση του Biden στην προεδρία και των Ρεπουμπλικανών πιθανότατα στη Γερουσία αναμένεται να δώσει ώθηση σε deals που πάγωσαν λόγω κρίσηε κορωνοιού. Σύμφωνα με κύκλους επενδυτικής τραπεζικής, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ ήταν το βέλτιστο από άποψης σταθερότητας, οικονομικής και κανονιστικής, που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση πολλών deal ενώ θα λείψουν τα απρόοπτα που συνήθιζε ο Trump με τα tweets του.  Η δραστηριότητα στο πεδίο των συγχωνεύσεων και εξαγορών αναζωογονήθηκε το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο ο όγκος των συμφωνιών M&A παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά 12% φέτος στα 2,84 τρις δολάρια σε σχέση με το 2019.  Στις ΗΠΑ οι εξαγορές επιχειρήσεων έχουν σημειώσει πτώση περίπου 32% στα $1,07 τρισ. περίπου.