Την αντίδραση των διεθνών αγορών ακολουθεί το Χρηματιστήριο

Την αντίδραση των διεθνών αγορών ακολουθεί το Χρηματιστήριο

Την ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών ακολουθεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά από ένα διήμερο πτώσης άνω του 6% για το Γενικό Δείκτη που έθεσε σε κίνδυνο τις 600 μονάδες, σήμερα γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί αυτή η ζώνη με αγορές σε blue chips αλλά και τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης είχε απώλειες 6,17% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις (Πέμπτης και Δευτέρας), ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 5,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες το διήμερο σε ποσοστό 12,77%. Σήμερα ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 610 μονάδες με άνοδο 1,31%, ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έφτασε έως το +2,13%. Η αξία συναλλαγών κινείται σε πολύ ήπιο τέμπο μόλις στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ θυμίζουμε ότι και χθες παρέμεινε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν σήμερα αλλά όχι με δυναμική αντίστοιχη της πτώσης του προηγούμενου διημέρου, καθώς θυμίζουμε ότι μόνο χθες, δείκτες όπως DAX της Φρανκφούρτης και CAC 40 του Παρισιού υποχώρησαν κατά 3,64% και 4,24% αντίστοιχα!

Οι αγορές καλούνται να «διαβάσουν» την επόμενη ημέρα στις οικονομίες, οι οποίες βρίσκονται μπροστά στο δυσκολότερο στοίχημα της ιστορίας τους, καθώς καλούνται να επανέλθουν και να λειτουργήσουν ξανά, μετά από περίπου δύο μήνες πλήρους «κλειδώματος».

Η επανεκκίνηση των οικονομιών θα είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, καθώς είναι ένα στοίχημα που ουδέποτε έχει κληθεί – σε τέτοια διευρυμένη μορφή – να κερδίζει η ανθρωπότητα, ενώ οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα «καινούριο» περιβάλλον, με κατακόρυφα μειωμένη ζήτηση.

Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, η πιο διεθνοποιημένη βιομηχανία των δύο τελευταίων δεκαετιών δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα της ιστορίας της, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για έναν χώρο που δίνει εργασία σε περίπου 320 εκατ. ανθρώπους και είναι η κινητήριος δύναμη για ολόκληρες οικονομίες.

Τουλάχιστον έως ότου βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό, τίποτα δε θα είναι το ίδιο στα ταξίδια, στον τουρισμό, στην εστίαση, στην κατανάλωση, στη διασκέδαση, στο λιανικό εμπόριο, στη μεταποίηση, στις μεταφορές και στο σύνολο σχεδόν των κλάδων που λειτουργούν την οικονομία.

Ήδη το… ακυρωμένο τελευταίο δίμηνο θα «πληγώσει» τα αποτελέσματα όλων των εταιρειών παγκοσμίως, χώρα οι εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες που δεν θα τα καταφέρουν. Δεν είναι τυχαίο ότι σε προχθεσινή ανακοίνωσή της η εταιρεία Jumbo χαρακτήρισε την τρέχουσα χρονιά «χαμένη», συγκριτικά με τις προηγούμενες χρήσεις.

Τα απόνερα της καταστροφής του τουρισμού για φέτος στη χώρα, ήδη έχουν επηρεάσει πολλές εταιρείες και επιχειρήσεις, ενώ το lockdown και το κλείσιμο καταστημάτων για περίπου δύο μήνες έχει μεγάλες επιπτώσεις σε ομίλους όπως Jumbo, ΟΠΑΠ, Πλαίσιο, Fourlis και σε όλο το εμπόριο, πλην των σούπερ μάρκετ.

Σ’ ότι αφορά τον τουρισμό, το γεγονός ότι οι μετοχές των Aegean Airlines και Autohellas υποχώρησαν χθες κατά 24,32% και 13,74% αντίστοιχα τα λέει όλα.

Δύο από τις πλέον σταθερές και «συμπαγείς» μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου διαχρονικά, έχουν πιεστεί αρκετά όλο το τελευταίο διάσημα, καθώς το χτύπημα στον τουρισμό φέτος θα είναι άνευ προηγουμένου.

Σήμερα η Aegean Airlines αντιδρά σε ποσοστό 5,62%, όμως η Autohellas υποχωρεί εκ νέου κατά 1,48%, καθώς στους μήνες του καλοκαιριού κάνει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της, ενώ έχει σημαντικές συνέργειες και με την Aegean Airlines. Στον FTSE 25 η πλειονότητα των μετοχών αντιδρά ανοδικά χωρίς ακρότητες, οι τράπεζες ενισχύονται έως και 4%, ενώ στο σύνολο της αγοράς 63 μετοχές ενισχύονται έναντι 30 που υποχωρούν.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια