Τουρισμός και ύφεση, πλήττουν καταλυτικά και το Χρηματιστήριο

Τουρισμός και ύφεση, πλήττουν καταλυτικά και το Χρηματιστήριο

Νέα πτώση κατέγραψε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σήμερα εν μέσω δυσμενών προβλέψεων για μεγάλη ύφεση στην ελληνική οικονομία που λόγω και της τεράστιας εξάρτησης από τον τουρισμό θα καταποντιστεί το 2020, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 600,67 μονάδες με πτώση 1,59% που ήταν και το χαμηλό ημέρας.

Ένα μπαράζ από διεθνείς φορές, αναλυτές αλλά και θεσμούς κάνουν δυσμενείς εκτιμήσεις για όλη την Ευρώπη φέτος, με την Κομισιόν να διαβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης μετά την πανδημία.

Πιο αναλυτικά, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει το 9,7% το 2020, έναντι 7,7% κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρωζώνης, με την Ιταλία να ακολουθεί με -9,5% και την Ισπανία με -9,4%, δηλαδή δύο χώρες με επίσης τεράστια εξάρτηση από τον τουρισμό που φέτος καταποντίζεται.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερες εισηγμένες εταιρείες κάνουν όχι μόνο δυσμενείς εκτιμήσεις, αλλά σχεδόν «ακυρώνουν» τη φετινή χρήση, εύλογα κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι κάλλιστα το Χ.Α. μπορεί να δει άμεσα χαμηλότερα από τα τωρινά επίπεδα.

Το Χ.Α. ύστερα από το μίνι ράλι αντίδρασης και μερικής ανασύνταξης που έκανε κατά τη διάρκεια του Απριλίου όπου ενισχύθηκε κατά 12,53%, δεν μπόρεσε να ελέγξει την ευρύτερη περιοχή των 640 – 650 μονάδων, με αποτέλεσμα να «κρεμάσει» σήμερα στο όριο των 600 μονάδων.

Κυρίαρχο πρόβλημα είναι η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών όλο το τελευταίο διάστημα, που μαρτυρά ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν μειώσει πολύ τις πρωτοβουλίες τους. Τη Δευτέρα η αξία συναλλαγών ήταν στα 49,8 εκατ. ευρώ, χθες κατήλθε στα 35,7 εκατ. ευρώ κάνοντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων πολλών μηνών, ενώ σήμερα ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45 εκατ. ευρώ!

Είναι εμφανές ότι οι επενδυτές παραμένουν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί ενώ οι καιροί μάλλον δεν ευνοούν οποιαδήποτε οικονομικά ανοίγματα, δεδομένου ότι όπως οι αναλυτές αλλά και οι ψυχολόγοι σημειώνουν, σε τέτοιες «πολεμικές» συγκυρίες, το ένστικτο της αποταμίευσης είναι κυρίαρχο.

Παράλληλα, είναι κοινός τόπος ότι τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, όπως σημειώνουν κορυφαίοι παράγοντες και επιχειρηματίες της αγοράς, καθώς η αγορά, η οικονομία και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον, με εντελώς αλλαγμένες συνήθειες σε όλα τα επίπεδα.

Ήδη το… ακυρωμένο τελευταίο δίμηνο θα «πληγώσει» τα αποτελέσματα όλων των εταιρειών, ενώ και οι επόμενες μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Jumbo Απόστολος Βακάκης μίλησε για την τέλεια καταιγίδα, για το γεγονός ότι «είμαστε στην αρχή του προβλήματος, όχι στο τέλος», ενώ χαρακτήρισε τη φετινή χρονικά χαμένη!

Η Aegean Airlines είναι άλλη μια μεγάλη και με σημαντική παρουσία εισηγμένη του FTSE 25 που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, με τον πρόεδρό της να ξεκαθαρίζει ότι η κρίση στην αεροπορική βιομηχανία θα κρατήσει τουλάχιστον 2-3 χρόνια, εν μέσω εντελώς θολού τοπίου ευρύτερα. Δύο μεγάλα blue chips λοιπόν, θεωρούν χαμένη τη φετινή χρονιά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις αποτιμήσεις, αλλά και τις προοπτικές του Χ.Α.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Aegean Airlines υποχωρεί 29,34%, ενώ σήμερα βρέθηκε ξανά στην πρώτη θέση των απωλειών σε όλο τον FTSE 25 χάνοντας 6,84%. Η «ακύρωση» της βιομηχανίας του τουρισμού για φέτος επηρεάζει κάθετα και οριζόντια σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη, λιγότερο ή περισσότερο.

Παράλληλα, οι επιπτώσεις της πανδημίας και το lockdown με το κλείσιμο καταστημάτων για περίπου δύο μήνες έχει μεγάλες επιπτώσεις σε ομίλους όπως ΟΠΑΠ, Πλαίσιο, Jumbo, Fourlis και σε όλο το εμπόριο, πλην των σούπερ μάρκετ.

Εξυπακούεται μέσα σ’ ένα περιβάλλον μεγάλης ύφεσης και κατακόρυφα μειωμένης ρευστότητας σε όλη την οικονομική «αλυσίδα», θα προκληθεί νέα δυσμενή «κληρονομιά» στις τράπεζες, που θα «φορτωθούν» με νέο γύρο κόκκινων δανείων ιδιωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Ο κλάδος ήδη δείχνει πολύ άσχημα σημάδια στο ταμπλό, έχοντας χάσει εντελώς το ράλι αντίδρασης του Απριλίου, ενώ μετά το -8,28% της Δευτέρας, σήμερα υποχώρησε εκ νέου κατά 2,88%.

Πλην της Aegean, πιέσεις άνω του 3% είχαν μετοχές όπως Motor Oil, Eurobank, Fourlis και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 2% έχασαν οι ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Εθνική, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Ήπια θετικά στον Large Cap έκλεισαν μόνο οι Lamda Development, Viohalco και ΕΥΔΑΠ.

Στο χώρο του Mid Cap, πιέζεις δέχτηκαν μετοχές όπως Cenergy Holdings -5,36%, Intralot -3,97%, Ικτίνος -3,73%, Intracom Holdings -3,23% ενώ νέα πτώση 1,89% είχε η Autohellas που μόνο το τελευταίο τριήμερο χάνει 17,15% της αξίας της. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 20 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 73 που υποχώρησαν.