Τουρκία: Πολλά επεισόδια ακόμα έχει η μάχη κατά του πληθωρισμού
Shutterstock
Shutterstock

Τουρκία: Πολλά επεισόδια ακόμα έχει η μάχη κατά του πληθωρισμού

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 50% για πέμπτο συνεχή μήνα καθώς θέλει να πιέσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 38% μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου από τον ετήσιο ρυθμό του 62% σήμερα.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής υπό τον διοικητή Fatih Karahan ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις πληθωριστικές προσδοκίες πριν αρχίσει η όποια συζήτηση για χαλάρωση. 

Οι αγορές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προς το 42% μέχρι τότε, δηλαδή στο υψηλό όριο του εύρους των προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας. Η τουρκική λίρα άλλαζε χέρια στις 33,8 ανά δολάριο την Τρίτη.

Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Τουρκία έχουν υψηλότερες προσδοκίες για την εξέλιξη του πληθωρισμού απ' ό,τι οι αγορές και η Κεντρική Τράπεζα, κάτι που επηρεάζει τη συμπεριφορά τους και ενισχύει τη ζήτηση στο εσωτερικό.

Η νομισματική αρχή θέλει τις πληθωριστικές προσδοκίες να συγκλίνουν με τις δικές της προβλέψεις πριν αρχίσει να συζητά για μειώσεις επιτοκίων και παρακολουθεί στενά την πορεία του μηνιαίου ρυθμού πληθωρισμού.

Στο ανακοινωθέν της Τρίτης η κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι θα διατηρήσει την σφιχτή της πολιτική μέχρις ότου δει «σημαντική και διατηρήσιμη πτώση στην τάση του μηνιαίου πληθωρισμού».

Η νομισματική αρχή της Τουρκίας έκανε στροφή 180 μοιρών τον Ιούνιο πέρυσι, αρχίζοντας ένα σερί επιτοκιακών αυξήσεων και βάζοντας τέλος σε μια περίοδο πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής που υποστήριζε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

H μεταβολή ήλθε όταν ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του αποφάσισαν να επιδιώξουν την επιστροφή των ξένων επενδυτών που είχαν τραπεί σε φυγή από τα τουρκικά assets με την έξαρση του πληθωρισμού.

Η στροφή της Τουρκίας προς σφιχτή νομισματική πολιτική πέτυχε στο να δελεάσει τους ξένους επενδυτές να επιστρέψουν στα τουρκικά ομόλογα και μετοχές τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, η Κεντρική της Τράπεζα έπρεπε να αντιμετωπίσει την πτώση των καταθετικών επιτοκίων της λίρας που ωθούσε πολλούς σε αγορές δολαριακών asset και πάλι, τάση που πήγαινε κόντρα στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Συνέχεια της τάσης αυτής, της δολαριοποίησης όπως την αποκαλεί, θα καθυστερήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, εκτιμά η επενδυτική τράπεζα.

Ήταν τον Μάρτιο που η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης, κορυφώνοντας τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι θα συνεχιστεί η επιβράδυνση της ζήτησης στο εσωτερικό το τρίτο τρίμηνο. Νωρίτερα, αυτόν το μήνα, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2024 και του 2025 στο 38% και 14% αντίστοιχα, εκτιμώντας ότι θα πέσει στο 9% το 2026.

Οι οικονομολόγοι στην αγορά εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 42% στο τέλος της φετινής χρονιάς αλλά τα νοικοκυριά τον βλέπουν να επιμένει στο 72% τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο.

Από τον Ιούνιο, πέρυσι, η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 4.150 μονάδες βάσης στην προσπάθεια της να αφήσει πίσω της την κρίση ακρίβειας και το σερί των κραχ της λίρας.

Ο χρονισμός της πρώτης μείωσης επιτοκίων θα είναι σημαντικός καθώς θα δημιουργήσει προσδοκίες για πρόσθετες μειώσεις, σημειώνει σε έκθεση της η BofA. 

Aν υπάρξει μείωση μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι της τάξης των 500 μονάδων βάσης που θα φέρει το παρεμβατικό επιτόκιο στο 45%, εκτιμούν οικονομολόγοι σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Reuters.