Το trade στο πετρέλαιο θα συνεχίσει να προσφέρει έντονες συγκινήσεις

Το trade στο πετρέλαιο θα συνεχίσει να προσφέρει έντονες συγκινήσεις

H απόφαση του ΟPEC+ ήταν αυτή που έδωσε το απαραίτητο καύσιμο ώστε να επιτευχθεί https://www.liberal.gr/market/to-volatility-tou-petrelaiou-tha-klepsei-tin-parastasi/338156 ενδοσυνεδριακά προς το παρόν- ο πρώτος στόχος των 50 δολαρίων/βαρέλι για τον διεθνή δείκτη πετρελαίου, Brent και των 46 δολαρίων/βαρέλι για το WTI.

Ο ΟPEC  και η Ρωσία κατάφεραν την προηγούμενη εβδομάδα να βρουν κοινό σημείο επαφής, συμφωνώντας  σε  μια ελεγχόμενη αύξηση της παραγωγής από τον προσεχή Ιανουάριο της τάξης των 500.000 βαρελιών την ημέρα. 

Μπορεί να μην αποτελεί αυτή η απόφαση το καλύτερο δυνατό σενάριο που ήταν η ευρεία συνέχιση των περικοπών πετρελαίου στα 7,7 εκατομμύρια bpd τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021, αλλά τουλάχιστον η αύξηση των βαρελιών που θα πέσουν στην αγορά είναι διαχειρίσιμη.

Η αγορά υποδέχθηκε θετικά τη λελογισμένη αύξηση, γιατί ας μην ξεχνάμε, ότι ναι μεν λόγω των εμβολίων διαφαίνεται φως στο τούνελ της πανδημίας, αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα το διανύουμε. Ως εκ τούτου,  μια μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής δύσκολα θα την απορροφούσε άμεσα η αγορά.

Με βάση την απόφαση οι χώρες- μέλη  του ΟPEC+ θα προσαρμόσουν από τον Ιανουάριο τη μείωση της παραγωγής στα  7,2 εκατομμύρια bpd -το  7% της παγκόσμιας ζήτησης-  από το τρέχον επίπεδο των 7,7 εκατομμυρίων bpd. 

Δεδομένου δε ότι τα μέλη του OPEC+ παρά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις δεν κατάφεραν να πάρουν αποφάσεις όσον αφορά  τη συνολικότερη πολιτική του 2021, εντούτοις συμφώνησαν η τρέχουσα συμφωνία για τα επίπεδα παραγωγής να εξετάζεται μήνα ανά μήνα.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί δύο διαπιστώσεις: Η πρώτη είναι ότι εφεξής, κάθε μήνα λίγο πριν την συνάντηση των μελών του OPEC+ οι traders θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αύξηση του volatility

Η δεύτερη είναι ότι η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει σαφέστατα πιο συγκρατημένα –θα τολμήσουμε να συμπληρώσουμε και πιο ώριμα από τις υπόλοιπες αγορές- τις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της πανδημίας.

Ναι μεν προσαρμόζεται στην άνοδο των τιμών που σημείωσαν ράλι άνω του 25% τον Νοέμβριο μετά τις θετικές ανακοινώσεις από το μέτωπο των εμβολίων, αλλά κινείται με μικρά και σταθερά βήματα, μιας και το δεύτερο κύμα είναι σε πλήρη εξέλιξη και η ορατότητα γύρω από μια σειρά συνισταμένων είναι ακόμα μικρή. Για παράδειγμα,  η διάρκεια της ανοσίας, η επιρροή τυχόν μεταλλάξεων του Sars Cov-2 εν μέσω εκτεταμένων εμβολιασμών, αλλά και η επάρκεια ή όχι των εμβολίων προκειμένου να εμβολιαστεί επαρκές τμήμα του πληθυσμού σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, είναι όλα υπό διερεύνηση.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η απόφαση των μελών του OPEC+ να προσαρμόζουν τα επίπεδα της παραγωγής ανά μήνα αναλόγως των εξελίξεων είναι συνετή και με αρκετή... αυτοσυγκράτηση.

Τι εννοούμε με τον όρο αυτοσυγκράτηση; Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι υψηλότερες τιμές τον Νοέμβριο ώθησαν τους Αμερικανούς παραγωγούς στην απόφαση ν’ αυξήσουν την παραγωγή για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας την παραγωγή στα 11,1 εκατομμύρια bpd, για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2019.

Όπως πολύ εύστοχα σχολίασαν ουκ ολίγοι αναλυτές πετρελαίου, αν συνέχιζαν τα μέλη του ΟPEC+ ακριβώς την ίδια ποσόστωση στις περικοπές θα ήταν σαν επιτρέπουν στους Αμερικανούς παραγωγούς να κερδίζουν μερίδιο αγοράς με τις «πλάτες» του OPEC+.

Γι’αυτό προσάρμοσαν τις ποσοστώσεις μειώνοντας τις περικοπές, αλλά με μέτρο ώστε να μην προκαλέσουν σοκ σε μια αγορά στην οποία δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί η ζήτηση λόγω της πανδημίας.

Και φυσικά θα συνεδριάζουν εφεξής κάθε μήνα, ώστε να προσαρμόζουν τις αποφάσεις τους βάση της πορείας της πανδημίας, αλλά και της τακτικής των Αμερικανών σχιστολιθικών, περιπλέκοντας το κεφάλαιο «αντιστάθμιση» για τους τελευταίους. 

Οι μηνιαίες αυτές συναντήσεις θα κρατήσουν ψηλά την αδρεναλίνη στην αγορά του πετρελαίου, κάτι που  αποτυπώνεται ήδη στα  premiums πρώτου μήνα των Brent και WTI  για το 2022. 

Η τεχνική εικόνα

Τα 49 -50 δολάρια/βαρέλι είναι ένα επίπεδο που επιτρέπει μια οπισθοδρόμηση εως τη ζώνη των 47,87-48,20 δολαρίων/βαρέλι, χωρίς να  «χαλάσει» την τεχνική εικόνα. Αντίθετα σε περίπτωση διακράτησης της ζώνης, την ενδυναμώνει αισθητά.  

Ο επόμενος στόχος είναι τα 52,70 δολάρια/βαρέλι και σε περίπτωση που δοθεί χωρίς καν το παραπάνω σενάριο διόρθωσης από τα τρέχοντα επίπεδα, τότε όπως πιθανότατα θα θυμούνται οι αναγνώστες της στήλης το διάγραμμα «ανοίγει» εως και 10 δολάρια υψηλότερα

Το παραπάνω τεχνικό σενάριο ακυρώνεται σε περίπτωση που μια διόρθωση δεν κατοχυρώσει ως σημαντική στήριξη τα 47,80 δολάρια, με το επόμενο στοίχημα να κρίνεται στο τελευταίο προπύργιο των 46,90 δολαρίων/βαρέλι, καθώς  μια διάσπαση τους ανοίγει τον δρόμο για τα χαμηλότερα επίπεδα  των 44,50 δολαρίων/βαρέλι.

BRENT ΩΡΙΑΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ  

BRENT ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ  

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.