Τραμπ - Χάρις: Οι πιθανές επιπτώσεις των φορολογικών και δασμολογικών πολιτικών στις αγορές μετοχών
Investing

Τραμπ - Χάρις: Οι πιθανές επιπτώσεις των φορολογικών και δασμολογικών πολιτικών στις αγορές μετοχών

Οι φορολογικές και δασμολογικές πολιτικές επηρεάζουν σημαντικά τις αγορές μετοχών έχοντας άμεσο αντίκτυπο στα εταιρικά κέρδη, τις επενδυτικές στρατηγικές και το κλίμα της αγοράς.

Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, οι αναλυτές συζητούν τις πιθανές επιπτώσεις των προτεινόμενων πολιτικών από τους επικρατέστερους υποψηφίους, τον Ντόναλντ Τραμπ και την Καμάλα Χάρις, στις αγορές μετοχών.

Το πρόγραμμα Τραμπ

Όσον αφορά τον Τραμπ, το πρόγραμμά του δίνει έμφαση στους δασμούς ως εργαλείο δημιουργίας εσόδων για την αντιστάθμιση της παράτασης του νόμου περί περικοπών φόρων και απασχόλησης (TCJA). Ωστόσο, οι αναλυτές της Citi Research πιστεύουν ότι οι τρέχουσες προτάσεις δασμών, εάν τεθούν σε ισχύ, δεν θα αντισταθμίσουν επαρκώς το πρόσθετο χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται από την παράταση του TCJA.

«Ωστόσο, οι απορυθμιστικές και χαμηλότερες φορολογικές προτάσεις είναι πιο φιλικές προς τα ίδια κεφάλαια», προσθέτουν οι αναλυτές.

Ενώ οι υψηλότεροι δασμοί μπορεί να δημιουργήσουν κάποια έσοδα, είναι απίθανο να καλύψουν το κόστος της παράτασης των μειώσεων της φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες προβλέπεται να δημιουργήσουν έλλειμμα 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη δεκαετία.

Αυτό το έλλειμμα υποδηλώνει ότι οι πολιτικές του Τραμπ, παρά το γεγονός ότι είναι πιο φιλικές προς την αγορά λόγω των χαμηλότερων φορολογικών προτάσεων, ενδέχεται να εξακολουθούν να δυσκολεύονται να στηρίξουν πλήρως τις αγορές μετοχών χωρίς περαιτέρω δημοσιονομικές προσαρμογές.

Τι προτείνει η Χάρις

Από την άλλη πλευρά, η Καμάλα Χάρις προτείνει τη συνέχιση και επέκταση των υφιστάμενων πολιτικών, με έμφαση στην αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αυξημένων δαπανών

Οι πολιτικές θέσεις της Χάρις κατά το παρελθόν συνεπάγονται με σημαντικό κίνδυνο για τα θεμελιώδη μεγέθη των αμερικανικών μετοχών, ιδίως εάν οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων αυξηθούν από το 21% στο 35%. Μια τέτοια αύξηση θα είχε άμεσο αντίκτυπο στα εταιρικά κέρδη, μειώνοντας τις ελεύθερες ταμειακές ροές που είναι διαθέσιμες για επενδύσεις και τις αποδόσεις των μετόχων.

Οι πολιτικές και των δύο υποψηφίων αναδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο του Κογκρέσου στη διαμόρφωση του τελικού αντίκτυπου στις αγορές μετοχών. Ένα ενιαίο Κογκρέσο, είτε υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών είτε των Δημοκρατικών, θα μπορούσε να διευκολύνει την υιοθέτηση πιο ολοκληρωμένων φορολογικών και δασμολογικών πολιτικών. Αντίθετα, ένα διχασμένο Κογκρέσο θα οδηγούσε πιθανότατα σε αδιέξοδο, περιπλέκοντας την εφαρμογή σημαντικών αλλαγών πολιτικής.

Πηγή: Ιnvesting.com