Τρίτη ημέρα ήπιας αντίδρασης στο Χ.Α. με αιχμή τις τράπεζες

Τρίτη ημέρα ήπιας αντίδρασης στο Χ.Α. με αιχμή τις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την τρίτη ήπια ανοδική διαδοχική συνεδρίαση πραγματοποίησε το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς το φλερτ με τα νέα χαμηλά ενάμιση έτους που είναι στις 675,77 μονάδες ξύπνησε κάποια αντανακλαστικά κυρίως στις τράπεζες, με τους traders να αναλαμβάνουν δράση.

Φυσικά, η αγορά δεν απομακρύνθηκε πολύ από τα χαμηλά έτους, έχοντας άλλωστε και σήμερα χαμηλό ημέρας στις 679,26 μονάδες, όμως το γεγονός ότι οι πολλές ρευστοποιήσεις ανακόπηκαν, είναι – κατ'' αρχήν – θετικό.

Όλα αυτά, είναι το... έλασσον που μπορούσε να κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω ευνοϊκού – ξανά – διεθνούς κλίματος, με τον Dow Jones στις 26.150 μονάδες, ήτοι μόλις 400 μονάδες πιο κάτω από το ιστορικό υψηλό του, τους S&P 500 και το Nasdaq όχι μακριά από τα ιστορικά υψηλά τους και τις ευρωπαϊκές αγορές ήπια ανοδικά,

Πάντως, κεντρικό δομικό πρόβλημα παραμένει ο εξαιρετικά μικρός τζίρος που είναι πολύ χαμηλότερος από τον αντίστοιχο τζίρο με τον οποίο γκρεμίστηκε η αγορά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, που έφτανε ημερησίως έως και τα 70 εκατ. ευρώ. Από την αγορά έχουν «σηκωθεί» κεφάλαια που δεν έχουν επιστρέψει, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Παράλληλα, η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται εσχάτως στην αγορά δεν πείθει, καθώς πρόκειται για καιροσκοπικού τύπου κεφάλαια που αρέσκονται στο trading ή στα πονταρίσματα λίγων ημερών, χωρίς κανένα σοβαρό επενδυτικό υπόβαθρο.

Το αυτό συμβαίνει και στις τράπεζες, οι οποίες είχαν απαξιωθεί τα μέγιστα από το πτωτικό σερί που ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου, φτάνοντας να υποχωρούν άνω του 30% μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις, οπότε βρέθηκαν – και ακόμη βρίσκονται – σε υπερπουλημένα επίπεδα. Αυτό, οδήγησε σε πονταρίσματα βραχυχρόνιου χαρακτήρα, χωρίς όμως όγκους και τζίρους αντίστοιχους με την πρότερη πτώση.

Πέρα από τις μικροαντιδράσεις που δεν αλλάζουν τη μεγάλη εικόνα, το γεγονός ότι η αγορά δεν μπορεί να βρει ούτε καν τις τεχνικές της ισορροπίες κοντά στις 700 μονάδες, λέει πολλά. Ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να απομακρυνθεί – με ουσιαστικό τρόπο - από το χαμηλό 17 μηνών και αυτό επίσης λέει πολλά.

Και όλα αυτά, παρ' ότι δεκάδες είναι οι εταιρείες που δείχνουν να διαφοροποιούνται από τη γενικότερη πολιτικοοικονομική μιζέρια, παρουσιάζοντας εξαιρετικά αποτελέσματα, κάποιες εκ των οποίων με ρεκόρ επιδόσεων το 1ο εξάμηνο του 2018. Πρόκειται για μια κατάσταση που αδικεί πληθώρα ελληνικών – εισηγμένων – εταιρειών, δεδομένου ότι τόσο η πορεία του Γενικού Δείκτη όσο και το ευρύτερο αποτύπωμα των τραπεζών, τις αδικεί.

Στο προσκήνιο Eurobank και Πειραιώς

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 686,68 μονάδες με άνοδο 0,58% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 687,43 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας – όπως προαναφέρθηκε – ήταν στις 679,26 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,26 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόλις τα 2 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, ενώ τον ισχυρότερο τζίρο σε επίπεδο μετοχών τον έκαναν ο ΟΤΕ με 6,06 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank με 5,37 εκατ. και η Eurobank με 4,39 εκατ. ευρώ. Ο όγκος συναλλαγών ήταν μόλις στα 20,8 εκατ. τεμάχια με τις τράπεζες να διακινούν τα 14,63 εκατ. τεμάχια.

Στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.805,31 μονάδες με οριακή άνοδο 0,27%, ο Mid Cap μετά από ημέρες απαξίωσης έκλεισε στις 1.121,55 μονάδες με άνοδο 1,50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης επανήλθε πάνω από τις 600 μονάδες κλείνοντας στις 606,86 μονάδες με άνοδο 2,03%.

Οι τράπεζες, για ακόμη μια συνεδρίαση δεν είχαν ομοιογενή συμπεριφορά, όμως η Πειραιώς ξεχωρίζει με έμφαση στην 3ήμερη αντίδραση, καθώς μετά το +3,67% της Παρασκευής και το +6,11% χθες Δευτέρα, ενισχύθηκε εκ νέου κατά 4,45% σήμερα.

Η Eurobank ενισχύθηκε κατά 6,19% μετά το χθεσινό +2,73%, ενώ η Εθνική έκλεισε μόλις στο +0,62% μετά το χθεσινό +1,66%. Η Alpha Bank που προέρχονταν από το +4,16% της Παρασκευής και το +3,37% χθες, υστέρησε με αρνητικό κλείσιμο στο -0,53% και όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια.

Κατά τα λοιπά, στα υπόλοιπα blue chips καλή εικόνα είχαν οι ενεργειακές ΔΕΗ +2,42%, ΓΕΚ Τέρνα +2,35%, ΕΛΠΕ +2,10%, Motor Oil +1,45%, καθώς επίσης και οι Τιτάν +1,36%, Σαράντης +1,47% και Jumbo +0,95%.

Στον Mid Cap ξεχώρισαν με έμφαση Intralot, Intracom και Κρι Κρι

Στο χώρο του Mid Cap η Intralot μετά το 7ήμερο απωλειών όπου έχασε 33%, χθες αντέδρασε σε ποσοστό 2,46%, ενώ χθες ενίσχυσε την αντίδραση με ξέσπασμα +10,10% διορθώνοντας μέρος της πρόσφατης ζημιάς, ενώ η κεφαλαιοποίησή της έπιασε ξανά τα 100 εκατ. ευρώ. Η μητρική Intracom Holdings που μετά την επάνοδό της στο ταμπλό λόγω του reverse split είχε πτώση 6,96% την Παρασκευή και -6,09% χθες, αντέδρασε σήμερα με άνοδο 5,19%.

Από εκεί και πέρα, αξίζει ιδιαίτερης μνείας η πορεία της Κρι Κρι, τόσο επιχειρηματικά, όσο και χρηματιστηριακά. Επιχειρηματικά ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα ρεκόρ για το πρώτο εξάμηνο με καθαρά κέρδη 7,36 εκατ. ευρώ (!!), έναντι 4,90 εκατ. ευρώ πέρυσι, κάτι που οδήγησε τη μετοχή σήμερα στο +7,96% και στα 4,34 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά!

Ανοδικά έκλεισαν επίσης στο μεσαίο χώρο μετοχές όπως ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +3% λόγω διπλασιασμού κερδών, Ικτίνος +2,99%, Intracom Κατασκευές +2,21%, Attica Bank +1,63% και Τεχνική Ολυμπιακή +4,21%.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρουσίασαν μετοχές όπως Forthnet, Profile, ΕΚΤΕΡ, ΑΝΕΚ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κρέτα Φαρμ και Κέκροπας. Στον αντίποδα, πιέστηκαν τίτλοι όπως Προοδευτική, Μπουτάρης, Βιοτέρ, Αλουμύλ, CPI, Πλαστικά Θράκης, Έλαστρον, ΕλβαλΧαλκόρ και Σελόντα. Στο σύνολο της αγοράς, 55 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 38 που υποχώρησαν.