UBS: Οι 2+1 παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των αγορών
Shutterstock
Shutterstock

UBS: Οι 2+1 παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των αγορών

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία των αγορών, παγκοσμίως, κατά  τη διετία 2025- 2026, όπως αναλύονται σε σχετικό report της UBS.

Ο πρώτος και βασικότερος παράγοντας είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ο δεύτερος αφορά το υφεσιακό σενάριο για την οικονομία των ΗΠΑ και ο τρίτος είναι η νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο και κατά πόσο θα είναι χαλαρή.

Η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία και κατ΄επέκταση στις αγορές θα επηρεαστεί σημαντικά από τα δυο σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Στην περίπτωση όπου ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την προεδρία και οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου (>50% των εδρών), αν και υπολείπονται της απόλυτης πλειοψηφίας στη Γερουσία (60 έδρες), τότε, σύμφωνα με την UBS, οι αμερικανικές μετοχές θα έχουν ακόμη καλύτερη απόδοση έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών και αυτών των αναδυόμενων αγορών. 

Αυτό θα οφείλεται στο ότι η πολιτική του «πρώτα η Αμερική», θα υποστηρίξει σημαντικά τη δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων, με περαιτέρω φορολογικές μειώσεις και χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Από την άλλη πλευρά η ενδεχόμενη εφαρμογή δασμών κατά της Κίνας και ενδεχομένως και ευρύτερα θα προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές που πιθανότατα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS θα οδηγήσει σε πτώση το 2025 με μέτρια ανάκαμψη το 2026. 

Στην Ευρώπη, οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα έχει κάποια υποτονικά κέρδη. 

Σε ό,τι αφορά το σενάριο της επικράτησης της Κάμαλα Χάρις ενδέχεται οι πιθανοί υψηλότεροι φόροι (εταιρικοί και φόροι επαναγοράς) στις ΗΠΑ να επιβαρύνουν τα κέρδη του S&P 500 και να περιορίσουν τις τιμές των μετοχών των ΗΠΑ σε μέτρια μόνο άνοδο το 2025. Μάλιστα οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 θα βρεθεί στις 6.000 μονάδες πριν επιστρέψει στην τάση ανάπτυξης το 2026 και ολοκληρώσει τη χρονιά στις 6.475 μονάδες.

Το σενάριο αυτό είναι αρκετά θετικό για τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών και των μετοχών των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με την UBS, δυνητικά για 5% μερίσματα ετησίως στην Ευρώπη και άνω του 10% αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές από τα τέλη του 2024 έως το 2025 πριν την επιβράδυνση της αύξησης το 2026.

Η χαμηλότερη πορεία των επιτοκίων και κατά συνέπεια το ασθενέστερο δολάριο είναι βασικοί μοχλοί της υπεραπόδοσης των αναδυόμενων αγορών σε αυτό το σενάριο.

Ο δεύτερος παράγοντας, αυτός της ύφεσης στις ΗΠΑ θεωρείται από τους αναλυτές της UBS ως το χειρότερο σενάριο για τις μετοχές σε όλο τον κόσμο. Η «βουτιά» των μετοχών θα είναι χειρότερη στις ΗΠΑ, καθώς προέρχονται από υψηλότερη βάση κερδών και αποτιμήσεων. Οι αναδυόμενες αγορές και η Ευρώπη αναμένεται ότι θα υποστηρίζονται καλύτερα λόγω της έκθεσής τους στα συνεχιζόμενα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Κίνας και της δικής τους ανθεκτικότητας, αφού έχουν ήδη βιώσει σημαντικές επιβραδύνσεις κατά τη διάρκεια των ετών της Covid.

Στο υφεσιακό σενάριο, οι μετοχές στη Wall Street, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της UBS μπορεί να καταγράψουν πτώση έως και 30% στο χαμηλό των 4.150 μονάδων για τον S&P 500, το τρίτο τρίμηνο του 2025, λόγω του συνδυασμού αδύναμων κερδών και μείωσης των αποτιμήσεων. Οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές θα μειωθούν, επίσης, αλλά τα κέρδη αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά από τις ΗΠΑ δεδομένου του χαμηλότερου σημείου εκκίνησης.

Ο τρίτος παράγοντας, αυτός της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται ότι αυξήσει το ονομαστικό ΑΕΠ, θα υποστηρίξει τα κέρδη σε όλες τις αγορές, αλλά μια δυνητικά ακόμη πιο σημαντική άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να προκαλέσει σημαντική πτώση των αποτιμήσεων των μετοχών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου οι αποτιμήσεις είναι ήδη πολύ πιο ανεβασμένες, σύμφωνα με την UBS. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές θα υποχωρήσουν, παράλληλα με τις ΗΠΑ λόγω της συνήθους υψηλότερης ευαισθησίας της στα αυξανόμενα ασφάλιστρα κινδύνου. Η Ευρώπη θα έχει ισχυρότερη ανάκαμψη, καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις και ο ισχυρός οικονομικός κύκλος υποστηρίζουν τις πιο «κυκλικές» προοπτικές κερδών της. 

Οι αναδυόμενες αγορές θεωρούνται ως πιο ανθεκτικές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της UBS, αλλά καθώς οι αποδόσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται, περιορίζονται από την άνοδο του δολαρίου.