Wall Street: Αγοράζουμε ή πουλάμε;
Shutterstock
Shutterstock

Wall Street: Αγοράζουμε ή πουλάμε;

Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι επενδυτές είναι αντιφατικά. Ξεκινώντας από τους ρυθμούς ανάπτυξης των σημαντικών οικονομιών και καταλήγοντας στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις, τα οικονομικά δεδομένα, οι μεταβολές των επιτοκίων, οι κερδοφορίες των επιχειρήσεων και η μεταβλητότητα των τιμών των εμπορευμάτων συνθέτουν ένα άκρως ευμετάβλητο περιβάλλον. Οι επενδυτές καλούνται να κρίνουν και να αποφασίσουν ποιες ειδήσεις είναι σημαντικές και ποιες είναι απλά «θόρυβος», ποιες θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την πορεία των μετοχών και ποιες θα ενσωματωθούν πλήρως στις αποτιμήσεις τους.

Και φυσικά το πάγιο και σταθερό ερώτημα ανά πάσα στιγμή για όλους τους επενδυτές είναι το αν αγοράζουμε ή αν πουλάμε. Στο χθεσινό άρθρο μας, είχε γίνει αναφορά στον δείκτη του CNN Business, “CNN Fear & Greed Index”, που μέσω άλλων επτά υποδεικτών ανιχνεύει την επενδυτική διάθεση και το επενδυτικό συναίσθημα. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κοντά στο μηδέν τότε η επενδυτική κοινότητα διακατέχεται από ακραίο φόβο και όταν βρίσκεται κοντά στο εκατό, τότε χαρακτηρίζεται από ακραία αισιοδοξία και απληστία.

Όπως βλέπουμε στην ακόλουθη απεικόνιση του δείκτη, που μοιάζει με στροφόμετρο οχήματος ο  δείκτης σήμερα βρίσκεται στο 81 δηλαδή σε τιμή ακραίας απληστίας. Χθες βρισκόταν στο 80. Πριν από μια εβδομάδα στο 76. Πριν από ένα μήνα στο 57 δηλαδή στην περιοχή της απλής απληστίας. Και προ έτους βρισκόταν στο 20, δηλαδή στην περιοχή του ακραίου φόβου.

Ας μελετήσουμε όμως και τις αντίστοιχες τιμές του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500, κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου. Όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο διάγραμμα, που απεικονίζει την πορεία του S&P 500 κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, όταν ο δείκτης CNN Fear & Greed βρισκόταν στο 20, δηλαδή στον ακραίο φόβο, ο S&P 500 ήταν στις 3672,74 μονάδες. Και χθες, σε συνθήκες ακραίας ευφορίας και απληστίας βρισκόταν στις 4335 μονάδες, έχοντας καταγράψει μια απόδοση της τάξης του +18% μέσα σε διάστημα 12 μηνών.

Ποιος βγήκε άραγε κερδισμένος μέσα από αυτή τη συγκυρία; Ο επενδυτής που όντας σε κατάσταση υπερβολικού φόβου, τρομαγμένος ρευστοποιούσε σαν να μην υπάρχει αύριο ή ο επενδυτής που κόντρα στο αρνητικό κλίμα και στη ψυχική του καταπόνηση αγόραζε τις μετοχές που πετούσαν στον αέρα οι απελπισμένοι πωλητές;

Και ποιος θα βγει κερδισμένος σήμερα μετά από ένα μεγάλο ράλι; Ο επενδυτής που βρισκόμενος μέσα στο κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας και απληστίας, ευελπιστεί στη συνέχιση της ανοδικής τάσης στο διηνεκές ή αυτός που θα πάει κόντρα στην ευφορία και θα ρευστοποιήσει το χαρτοφυλάκιο του  στους πρόθυμους αγοραστές;

Είναι μήπως θεωρητικά τα ερωτήματα; Είναι μήπως φιλοσοφικές οι συζητήσεις; Όχι. Η συμμετοχή μας στις αγορές απαιτεί κινήσεις. Και πριν από τις κινήσεις πρέπει να έχουν δοθεί απαντήσεις, σχετικά με τη στάση που κρατάμε, στις διάφορες φάσεις των επαναλαμβανόμενων κύκλων των χρηματιστηριακών αγορών.