Wall Street: Γιατί πουλάει ο γκουρού της Όμαχα
AP newsroom
AP newsroom

Wall Street: Γιατί πουλάει ο γκουρού της Όμαχα

Ο Γουόρεν Μπάφετ ο μεγαλύτερος «contrarian investor» όλων των εποχών, αθόρυβα και μεθοδικά μειώνει από την αρχή του χρόνου του έκθεση σε μετοχές Wall Street. Και όχι σε κάποιες τυχαίες μετοχές της σειράς. Αλλά σε μετοχές της Wall Street που έχουν ειδικό βάρος. Όπως είναι οι μετοχές της Apple και της Bank of America.

Η πιο σημαντική κίνηση της Berkshire κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, ήταν η ρευστοποίηση της μισής θέσης που κατείχε στη μετοχή της Apple, αξίας περίπου $90 δισ. Ο Γουόρεν Μπάφετ οφείλει ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη επένδυση. Ήταν από τους πρώτους μετόχους της Apple, που την είχε εντοπίσει και πιστέψει από νωρίς. Και την είχε εντάξει στο χαρτοφυλάκιο του με μέση τιμή στα $36, με την τιμή της σήμερα να βρίσκεται στα $218.

Η δεύτερη σημαντικότερη κίνηση της Berkshire η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, είναι η ρευστοποίηση μετοχών της Bank of America. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Μπάφετ πούλησε περίπου 26 εκατ. μετοχές της BofA.

Δηλαδή ο Γουόρεν Μπάφετ πούλησε δυο από τις πιο αγαπημένες του μετοχές, με τις οποίες είχε ακολουθήσει μια εξαιρετικά αποδοτική διαδρομή. Βρήκε άραγε κάποιες νέες μετοχές να τοποθετήσει τα κεφάλαια που προέκυψαν από τις ρευστοποιήσεις; Ανακάλυψε μια νέα Apple; Μια νέα Bank of America; Βρήκε μια τρομερή επενδυτική ευκαιρία; Όχι.

Με τα κεφάλαια που συγκέντρωσε αγόρασε Έντοκα Γραμμάτια του Αμερικανικού Δημοσίου, τα γνωστά σε όλους μας T-bills. Με τη συνολική αξία τους να ανέρχεται στα $234,6 δισ. με αποδόσεις από 4,18% έως και 5,05%.

Τι άλλο έκανε με τα κεφάλαια των πωλήσεων; Ενίσχυσε τα ταμειακά του διαθέσιμα, τα οποία βρίσκονται στο ιστορικό ρεκόρ των $276,9 δισ.

Η μόνη αλλαγή που έκανε από μετοχή σε μετοχή ήταν στον κλάδο των ενεργειακών εταιρειών. Όπου εκεί πούλησε μετοχές της Chevron και αγόρασε μετοχές της Occidental Petroleum. Επίσης, προχώρησε και σε μικρές αγορές της Ultra Beauty και της Heico Corp. 

Όλες οι υπόλοιπες κινήσεις ήταν ρευστοποιήσεις. H σύνθεση του χαρτοφυλακίου της Berkshire αποτελείται πλέον κατά 38% από μετοχές, κατά 30% από ομόλογα και κατά 32% από μετρητά. Στον ακόλουθο πίνακα βλέπουμε τη διάρθρωση του μετοχικού χαρτοφυλακίου της Berkshire.

Δεν είναι εύκολο για τους αναλυτές να αποκωδικοποιήσουν τις σκέψεις πίσω τις κινήσεις του Γουόρεν Μπάφετ. Παραμένει πιστός στις βασικές επενδυτικές αρχές του, παρακολουθώντας ωστόσο από κοντά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις. Για παράδειγμα, ο ίδιος σε μια από σπάνιες δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη μετοχή της American Express, την οποία θεωρεί ακρογωναίο λίθο του χαρτοφυλακίου του. Επιχειρηματικά, η American Express έχει καταφέρει να προσελκύσει νέες ηλικιακές ομάδες πελατών, με το 60% των νέων λογαριασμών να ανήκουν σε εκπροσώπους των Millennials και των Gen Z. H American Express συνοδεύει τη χρήση των καρτών της, με προσφορές σε υπηρεσίες «streaming» καθώς και σε «uber eats». Και το γεγονός αυτό αξιολογήθηκε πολύ θετικά από το επενδυτικό επιτελείο της Berkshire, που παρακολουθεί από κοντά όλες τις νέες επιχειρηματικές τάσεις και στρατηγικές.

Η καθαρή και κοφτερή ματιά του Γουόρεν Μπάφετ, είδε αυτό που βλέπουν όλοι οι επενδυτές στη Wall Street:

Τις αγορές να υποχωρούν με την παραμικρή αφορμή. 

Τις αγορές να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα και τις θετικές επιχειρηματικές ειδήσεις. 

Τις αγορές να μην μπορούν να κινηθούν υψηλότερα. 

Και την επενδυτική ψυχολογία να κινείται ανάμεσα στο hold και στο sell, στο neutral και στο fear.

Όλοι οι επενδυτές το βλέπουν αυτό. Λίγοι όμως έχουν το θάρρος και την ψυχραιμία να αποχωρήσουν από το πάρτι διαρκείας. Διότι η αποχώρηση απαιτεί ψυχραιμία, ωριμότητα και κυρίως κρύο αίμα. Και φυσικά η ρευστοποίηση μεγάλων χαρτοφυλακίων απαιτεί χρόνο. Δεν γίνεται μέσα σε μια ημέρα.

Η Berkshire άρχισε να ρευστοποιεί τις θέσεις της από την αρχή του έτους όταν ο S&P500 βρισκόταν στις 4.697 μονάδες. Και πουλάει μέχρι σήμερα που ο S&P500 έχει φτάσει στις 5.528 μονάδες. 

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ίσως ο μεγαλύτερος «contrarian investor» όλων των εποχών. Δηλαδή, πηγαίνει πάντοτε κόντρα στο ρεύμα. Πωλώντας μετοχές σιγά – σιγά, όταν οι υπόλοιποι αγοράζουν δίχως αύριο και αγοράζοντας μετοχές, όταν οι υπόλοιποι πανικόβλητοι πετούν τις μετοχές τους από το παράθυρο. Και αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει.