Υπάρχουν μετοχές παντός καιρού
shutterstock
shutterstock
Wall Street

Υπάρχουν μετοχές παντός καιρού

Ουδείς περιμένει στα χρηματιστήρια κάτι το θετικό μέχρι το τέλος του 2022. Υπάρχουν όμως μετοχές, που μπορούν να κινηθούν αντίθετα στο κλίμα; Μετοχές, που αν τις έχουμε στο χαρτοφυλάκιο μας, θα μπορούμε να κοιμόμαστε σχετικά ήσυχοι το βράδυ; Μετοχές, που απαιτούν γερό επενδυτικό στομάχι;

Και η αναζήτηση αυτή, γίνεται σε μια στιγμή που οι αγορές βαραίνουν ιδιαίτερα, χάνοντας διαδοχικά σημαντικές στηρίξεις. Για να αντιληφθούμε καλύτερα το τι συμβαίνει, κατά τη διάρκεια του περασμένου Σεπτεμβρίου, περισσότερες από 11.500 μετοχές στη Wall Street κατέγραψαν νέες χαμηλές τιμές 52 εβδομάδων. 

Η απομάκρυνση από την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, που έγινε αναγκαστικά λόγω της εμφάνισης πληθωρισμού, φανέρωσε την υπερβολή των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων στη Wall Street. Όταν τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν, μπορεί κανείς να κάνει θαύματα. Αν είναι εταιρεία, μπορεί να δανειστεί, να αναπτυχθεί, να εξαγοράσει και να συμμετάσχει στο παιχνίδι των υπεραξιών. Αν είναι ιδιώτης, μπορεί να δανειστεί, να επενδύσει, να ρισκάρει και να κερδοσκοπήσει, με ήσυχο το κεφάλι του. Όταν όμως τα επιτόκια αυξάνονται, τότε η χρηματιστηριακή δράση αποκλιμακώνεται.

Η επιτυχία της Δημοσίας Εγγραφής της Porsche, που συγκέντρωσε €8.2 δισ., μας αναγκάζει να αναζητήσουμε και τις θετικές πλευρές των χρηματιστηριακών γεγονότων κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης. Με χρηματιστηριακή αποτίμηση πάνω από τα €76 δισ., η ΙΡΟ της Porsche ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη εδώ και 10 χρόνια. 

Στα θετικά των αγορών και ειδικά της Wall Street, ήταν η απόδοση τριών μετοχών από τον χώρο του healthcare. Οι μετοχές της Biogen (NASDAQ:ΒΙΙΒ), της Regeneron Pharmaceuticals (NASDAQ:REGN) και της Eli Lilly (NYSE:LLY), πήγαν κόντρα στο εξαιρετικά πτωτικό κύμα του Σεπτεμβρίου, αποδίδοντας κατά +36,66%, +18,6% και +7,34% αντίστοιχα. Το γεγονός πως «αντιστάθηκαν», αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δείχνει αντοχή, καθώς πρωταγωνιστεί σε όλες τις εξελίξεις της υγειονομικής κρίσης και στη μάχη κατά μιας σειρά ασθενειών.

Γράφημα 52 εβδομάδων μετοχής Biogen


 


Γράφημα 52 εβδομάδων μετοχής Regeneron

 


 

Γράφημα 52 εβδομάδων μετοχής Eli Lilly

 

 

Εκτός όμως από αυτές τις μετοχές, τις οποίες υποστηρίζουν όχι μόνο τα συγκυριακά, αλλά και τα μόνιμα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του κλάδου, είναι ανάγκη να οριοθετήσουμε ποια είναι τα δυο βασικά δεδομένα που πρέπει να αναζητούμε στις μετοχές εν μέσω κρίσης.


Το πρώτο είναι ο χαμηλός δανεισμός, ο οποίος απομακρύνει την επίδραση των υψηλών επιτοκίων επί των εταιρικών ισολογισμών και αποτελεσμάτων,

Το δεύτερο είναι η μακρά, αδιάλειπτη και συνεπής μερισματική πολιτική απέναντι στους μετόχους των εταιρειών.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, πέραν της Eli Lilly (NYSE:LLY), θα μπορούσαμε να επιλέξουμε τη Merck (NYSE:MRK), την Travelers Companies (NYSE:TRV), τη Costco (NASDAQ:COST), τη Walmart (NYSE:WMT), τη Procter & Gamble (NYSE:PG). Εταιρείες που αφ’ ενός δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους από την αύξηση του κόστους χρήματος και αφ’ ετέρου υπόσχονται συνέχιση της υψηλής μερισματικής απόδοσης.

Γράφημα 52 εβδομάδων μετοχής Merck

 

 

Γράφημα 52 εβδομάδων μετοχής Travelers Companies

 


 

Γράφημα 52 εβδομάδων μετοχής Costco

 


 


Γράφημα 52 εβδομάδων μετοχής Walmart

 

 


Γράφημα 52 εβδομάδων μετοχής Procter & Gamble

 

 

Στην ομάδα των προαναφερθέντων μετοχών, θα μπορούσαν να ενταχθούν κάλλιστα και ίσως με προβάδισμα, οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών Chevron και ExxonMobil. Οι οποίες συνδυάζουν ισχυρές μερισματικές πολιτικές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας, λόγω της συγκυρίας. Μιας συγκυρίας που εδράζεται πάνω στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Γράφημα 52 εβδομάδων μετοχής Chevron


 


Γράφημα 52 εβδομάδων μετοχής ExxonMobil

 


 

Δεν έχει φτάσει το τέλος του κόσμου, ούτε των χρηματιστηρίων. Απλά τώρα βρισκόμαστε σε ένα βαθύ πτωτικό κύκλο, μετά από το πρωτοφανές bull rally από το 2009 μέχρι και το τέλος του 2021. Πρωτοφανές τόσο σε χρόνο, όσο και σε αποδόσεις. Ας θυμηθούμε, πως το προηγούμενο bear rally είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2007 και είχε διαρκέσει 16 μήνες.

Και πως όλο αυτό το πτωτικό κύμα, το είχαν αποσβέσει πλήρως οι αγορές, το 2009, σε 5 μόλις μήνες. Ωστόσο, σήμερα, η επόμενη ανοδική φάση, απουσιάζει από τις σκέψεις ακόμα και των πιο αισιόδοξων. Οπότε “παίζουμε catenaccio”, μέχρι νεωτέρας.