Ξέμεινε από δυνάμεις το Χ.Α., κράτησε όμως τις 770 μονάδες

Ξέμεινε από δυνάμεις το Χ.Α., κράτησε όμως τις 770 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με το μέσο τζίρο στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου στα 36,8 ευρώ, επίδοση που σύμφωνα με τον αναλυτή της Beta ΑΧΕ Μάνο Χατζηδάκη καθιστά το φετινό Ιούνιο τον πιο «φτωχό» από πλευράς τζίρου μετά το 1999, είναι σαφές πιο είναι το κυρίαρχο πρόβλημα της αγοράς αυτό το διάστημα.

Λόγω της υπόθεσης της Folli Follie που έχει ενσπείρει τον ιό της αναξιοπιστίας και της ανασφάλειας στην αγορά, οι επενδυτές έχουν μειώσει κατακόρυφα τις πρωτοβουλίες τους, με τους ξένους ειδικά να τηρούν στάση αναμονής κάνοντας μόνο τις εντελώς απαραίτητες κινήσεις.

Στην αγορά επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι αναφορικά με την υπόθεση της Folli Follie, εν μέσω πολύ έντονου παρασκηνίου σε πολλά επίπεδα. Την περασμένη Τρίτη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στην έγκληση μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα Εφετών, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη η εποπτική αρχή προχώρησε σε 48ωρη απεργία!

Σε διεθνές επίπεδο, αυτή την εβδομάδα υπήρξε μερική εξομάλυνση και αποφόρτιση, όμως το τελευταίο διήμερο τα ιταλικά ομόλογα δέχτηκαν νέο σφυροκόπημα, πιστοποιώντας ότι η περίοδος που διανύουμε – ασχέτως με την όποια πολιτική «τακτοποίηση» - είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις χώρες που έχουν χρέος που ξεπερνά κατά πολύ το ΑΕΠ τους, όπως γίνεται με Ελλάδα και Ιταλία.

Οι αγορές δείχνουν να έχουν… αυστηροποιήσει εκ νέου την προσέγγισή τους σ' ό,τι αφορά το πως «ζυγίζουν» το μέλλον χωρών με υπέρογκο χρέος, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ευρύτερη πίεση σε πολιτικό, επενδυτικό και οικονομικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι το ιταλικό χρηματιστήριο FTSE MIB καταγράφει πτώση άνω του 2% σήμερα, ενώ ο Ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση περί το 1%.

Παράλληλα, σ' ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα, τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αναφορικά με τη συμμετοχή και τη συνδρομή του ΔΝΤ, ενώ αρνητικά επέδρασε σήμερα η απόφαση του ESM για αναβολή της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Ο λόγος είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν παρέδωσε επαρκή στοιχεία, που να καταδεικνύουν την απαιτούμενη πρόοδο στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Η σημερινή συνεδρίαση και η «απόδραση» από τα χαμηλά

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε μόνιμα πτωτικά σήμερα, ξεκινώντας με «ουρά» πωλήσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση που έκλεισε στο χαμηλό ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στις 776,19 μονάδες (-0,19%) που ήταν τελικώς και το υψηλό ημέρας, κατόπιν εν μέσω κλιμάκωσης πιέσεων έπεσε έως το χαμηλό ημέρας των 765,10 μονάδων (-1,74%),  ενώ τελικώς περιορίστηκαν μερικώς οι απώλειες με το δείκτη να κλείνει στις 773,06 μονάδες με πτώση 0,71%.

Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη έναντι του προηγούμενου 4ημέρου και ανήλθε στα 47,53 εκατ. ευρώ, με τα 5,29 εκατ. σε πακέτα, ενώ συνολικά 33 εκατ. ευρώ πήγαν στις τραπεζικές μετοχές.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.027,53 μονάδες με πτώση 0,64%, ο Mid Cap στις 1.225,85 μονάδες με απώλειες 0,62%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 859,02 μονάδες με πτώση 2,61%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. είχε πτώση 0,48%, ο FTSW 25 -0,82%, ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 0,99%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,87%.

Σήμερα πιέστηκαν σημαντικά οι τράπεζες, με την Εθνική να υποχωρεί 4,61%, την Πειραιώς -4,34%, την Alpha Bank -2,67%, την Attica Bank -3,72%, ενώ η Eurobank έκλεισε με οριακή άνοδο 0,21% παρ'' ότι έχανε άνω του 4% και η Τράπεζα Ελλάδος ενισχύθηκε κατά 2,48%.

Στο χώρο των blue chips στήριξη παρείχαν οι OTE +1,38%, Aegean Airlines +1,85%, Coca Cola HBC +0,58%, ΟΠΑΠ +0,31% και Lamda Development +0,64%, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως ΔΕΗ -2,74%, ΑΔΜΗΕ -2,27%, ΓΕΚ Τέρνα -2,07%, ΕΧΑΕ -2,06%, ΕΥΔΑΠ -2,03%, ΕΛΠΕ -1,47%, Grivalia Properties -1,23%, Μυτιληναίος -1,06% κ.λπ.

Στον Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή, καθώς σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι Cenergy Holdings, Fourlis, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ελλάκτωρ, Intracom Κατασκευές, ΚΛΜ και Υγεία, ενώ υποχώρησαν οι MIG, Intracom Holdings, J&P Άβαξ, Intralot, Πλαστικά Θράκης και ΕΥΑΘ.

Στην ευρύτερη αγορά κάποια κινητικότητα παρατηρήθηκε σε μετοχές όπως Μοτοδυναμική, Πλαστικά Κρήτης, Frigoglass, Έλτον, Αλουμύλ, Έλαστρον, Κρέτα Φαρμ, F.G. Europe και Attica Συμμετοχών. Πάντως, παρά το αρνητικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη αλλά και των υπολοίπων (FTSE 25 και Mid Cap), στο σύνολο της αγοράς υπήρξε ισορροπία, με 54 μετοχές σε άνοδο και 51 σε πτώση.