Διάβημα της Λιβύης στον Έλληνα πρέσβη για έρευνες από νορβηγικό πλοίο στην Κρήτη
X (πρώην Twitter)
X (πρώην Twitter)

Διάβημα της Λιβύης στον Έλληνα πρέσβη για έρευνες από νορβηγικό πλοίο στην Κρήτη

Διάβημα απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης ως αντίδραση για τις έρευνες που διεξήγαγε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος στα Οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το διάβημα – με το οποίο κινδυνολογείται να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο στην εξωτερική πολιτική – απεστάλη αφότου είχαν ολοκληρωθεί οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες του Ramform Hyperion σε μια περιοχή που πιθανολογείται ότι υπάρχουν ενδιαφέροντα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, το διάβημα διαμαρτυρίας στάλθηκε στον Έλληνα πρεσβευτή στην Τρίπολη Ν. Γαριλίδη. Με την αποστολή του, η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης του Αμπντέλ Χαμιντ Ντμπεϊμπά επιμένει στη γνωστή τακτική της αμφισβήτησης των Οικοπέδων τα οποία έχει καθορίσει η Ελλάδα βάσει του νόμου Μανιάτη που προβλέπει ότι σε περίπτωση απουσίας διμερούς συμφωνίας οριοθέτησης τότε εξωτερικό όριο της Ελληνικής ΑΟΖ θεωρείται η μέση γραμμή.

Η στάση της Αθήνας

Το διάβημα απεστάλη σε περίοδο κατά την οποία έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για εντοπισμό σημαντικού κοιτάσματος εντός της Ελληνικής ΑΟΖ. Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοτέλης Στεφάτος, δήλωσε στις αρχές Μαΐου ότι η εικόνα που υπάρχει είναι «πολύ θετική» ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωνε ότι «αν είμαστε τόσο τυχεροί, τότε το μέγεθος του οικοπέδου θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης». Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της πετρελαϊκής αγοράς, η δοκιμαστική γεώτρηση τοποθετείται για το τέλος του 2025.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα επικρατεί μια «επανάπαυση» με τη Λιβύη. Ενώ μετά την κρίση στις σχέσεις με τη ματαίωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη λόγω της παρουσίας στο αεροδρόμιο της τότε ΥΠΕΞ Ν. Μανγκούς, αποφασίσθηκε η τοποθέτηση πρεσβευτή στην Τρίπολη, δεν έχει αναληφθεί καμιά πρωτοβουλία ώστε να υπάρχει στοιχειώδης επικοινωνία των δύο χωρών τουλάχιστον για κοινά προβλήματα όπως είναι αυτό των μεταναστευτικών ροών. Και επίσης να ασκηθεί πίεση προς την προσωρινή κυβέρνηση, ώστε να εγκαταλείψει τους τυχοδιωκτισμούς με τις θαλάσσιες ζώνες και να αναζητήσει λύση των διαφορών με τους γείτονες την Ελλάδα και την Αίγυπτο μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, παραπομπή στη Χάγη όπως έχει κάνει ήδη δυο φορές η Λιβύη με τη Μάλτα και την Τυνησία.

Αντιδράσεις το 2019

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Λιβύη απέστειλε διάβημα. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε αντιδράσει επίσης με διαβήματα προς την Αθήνα και συνέχισε με την υπογραφή του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, το οποίο επιχειρούσε να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος καταρχήν της Τουρκίας και ανοίγοντας τον δρόμο στη Λιβύη να διεκδικήσει με βάση αυτό το αυθαίρετο και αντίθετο με το Δίκαιο της Θάλασσας κείμενο, μεγάλο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης είχε σπεύσει να υπογράψει ένα ακόμη Μνημόνιο με την Τουρκία το 2022 για κοινές έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις «θαλάσσιες περιοχές» της Λιβύης, το οποίο παρά την ακύρωση του από το Διοικητικό Εφετείο της Λιβύης παραμένει στο τραπέζι.