Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα τηρεί ισόρροπη στάση σεβόμενη τις αρχές του διεθνούς δικαίου
Eurokinissi
Eurokinissi

Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα τηρεί ισόρροπη στάση σεβόμενη τις αρχές του διεθνούς δικαίου

Την απόφαση της Ελλάδας για αποχή από το ψήφισμα που υπέβαλε ο ΟΗΕ προς ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα σχολίασαν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Σχετικά με την ψηφοφορία, διπλωματικές πηγές, επισημαίνουν τα ακόλουθα:

  1. Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

  2. Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

  3. Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

  4. Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Το ψήφισμα του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. 

Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος, στάση που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση - Εκτός κλίματος οι δηλώσεις Ερντογάν

Τη θέση ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, ότι απαιτείται άμεσα να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Γάζα και πως πρέπει να υπάρξει άμεσα μια πολιτική λύση «δύο κρατών» σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τους Παλαιστίνιους».

«Το πρόβλημα του Ισραήλ χρειάζεται πολιτική λύση και αυτή είναι των δύο κρατών. Θα επιτρέψει στους πολίτες να ζήσουν ο καθένας στο δικό του τόπο», σχολίασε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις ερωτήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων.