Ελληνοτουρκικά: Πυρετώδεις διεργασίες με στόχο την αποκλιμάκωση

Ελληνοτουρκικά: Πυρετώδεις διεργασίες με στόχο την αποκλιμάκωση

Συνεχείς είναι οι διπλωματικές διεργασίες προκειμένου να υπάρξει αποκλίμακωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η τουρκική προκλητικότητα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Χθες άλλωστε έγινε γνωστό ότι υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αμερικανό πρόεδρο αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα συζητήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ σημειώθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί αποκλιμάκωση, γεγονός που δείχνει ότι και οι ΗΠΑ πλέον ανησυχούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Χθες εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, γνωστοποίησε ότι την πρόθεση του να διερευνηθούν οι δυνατότητες ώστε το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μηχανισμούς πρόληψης επεισοδίων και ατυχημάτων, «μια δέσμη μηχανισμών πρόληψης συγκρούσεων», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σήμερα θα συζητηθεί το θέμα της προκλητικότητας της Τουρκίας στο διήμερο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, χθες δεν ήταν επαρκής ο χρόνος, λόγω των πολύωρων συζητήσεων για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Η ελληνική πλευρά δήλωσε την Πέμπτη δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι αναμένει από τον Ζοζέπ Μπορέλ την κατάθεση προτάσεων για κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, ενώ υπενθυμίζεται πως «πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση της έντασης και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Πριν τη συνεδρίαση ο Χάικο Μάας προειδοποίησε ότι, εάν δεν καταστεί εφικτή μια διπλωματική λύση μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί με θέμα τις σχέσεις της ΕΕ- Τουρκίας, αυτό θα είναι «εξαιρετικά προβληματικό» για τον διάλογο της Ένωσης με την Τουρκία. Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση.

«Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση και τις προκλήσεις που υπάρχουν εκεί. Στις συνομιλίες μου στην Αθήνα και στην Άγκυρα ζήτησα αποκλιμάκωση. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα, προς τα πού θα κινηθούν τα πλοία, και θα ζητήσουμε επίσης και εδώ να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα απευθείας και να συνεισφέρουμε το παν προκειμένου να μην φθάσουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση», δήλωσε ο κ. Μάας προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική πλευρά είναι αισιόδοξη για την εξεύρεση κοινής γραμμής μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, ο κ. Μάας τόνισε ότι χρειάζεται διπλωματική λύση στην διένεξη Ελλάδας- Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι το ίδιο ζήτησε και κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

«Κανείς δεν θέλει να λύσει αυτή τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία. Πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Οι προϋποθέσεις για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό μπορεί κάθε πλευρά να συνεισφέρει και έτσι να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές συνομιλίες. Διότι σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο».