Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα: Ελληνοτουρκικά και ενέργεια επί τάπητος
Clodagh Kilcoyne/Pool Photo via AP
Clodagh Kilcoyne/Pool Photo via AP

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα: Ελληνοτουρκικά και ενέργεια επί τάπητος

Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προάσπιση της δημοκρατίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στη χώρα μας.

Ο κ. Μπλίνκεν πραγματοποιεί περιοδεία που ξεκίνησε από τη Γερμανία, συνεχίζεται στην Τουρκία και θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα.  

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα, όπου στις 19:30 θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Αύριο Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογο του, Νίκο Δένδια.  Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Επίσης, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  

Όπως ανέφερε η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, εκτίμησε ότι θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο κ. Μπλίνκεν στη χώρα μας.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο  Άντονι Μπλίνκεν μετέβη χθες στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία. «Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Χθες το  απόγευμα οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν το τέλος των ερευνών εκτός από δύο επαρχίες όπου οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες παραμένουν ισχνές: στη Καχραμανμαράς, όπου ήταν το επίκεντρο, και στη Χατάι, όπου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπόρεσε να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν από την επομένη του σεισμού πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, περίπου 200 άτομα, και αποδέσμευσαν μια πρώτη δόση 85 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια.

Διέθεσαν επίσης ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών. Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία.

Προσαρμογή ατζέντας 

Η επίσκεψη Μπλίνκεν σε Άγκυρα-Αθήνα είχε προγραμματισθεί αρκετά πριν από τους σεισμούς στην γειτονική χώρα και εκ των πραγμάτων πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η παροχή βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Όμως η συμπάθεια για το δράμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων αλλά και η αναγνώριση του σοβαρού προβλήματος που θα αντιμετωπίσει η τουρκική οικονομία το επόμενο διάστημα, δεν μπορεί να εξαφανίσει από την ατζέντα τα μεγάλα βαρίδια στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα θελήσει να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στην Τουρκία αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει «διπλωματία των σεισμών» μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, καθώς αυτό που απασχολεί περισσότερο αυτή την στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο είναι μεν να παραμείνει η Τουρκία στο Δυτικό Στρατόπεδο αλλά αυτό να μην γίνει εις βάρος της φυσιογνωμίας, της ταυτότητας και της ενότητας της Δυτικής Συμμαχίας.

H αλλαγή κατεύθυνσης των ενεργειακών ροών

Το timing της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμπίπτει με  μια αιχμιακή γεωπολιτική συγκυρία, κυρίως όμως συμπίπτει με μια πολύ ζωηρή κινητικότητα γύρω από τα ενεργειακά της Αν.Μεσογείου και της Ελλάδας.

Από τις έρευνες της Exxon Mobil νότια της Κρήτης, μέχρι τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο αερίου, το ισραηλινό ενδιαφέρον για τον αγωγό East Med και τα ηλεκτρικά καλώδια που φιλοδοξούν να συνδέσουν την Αίγυπτο και το Ισραήλ με την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, παντού, η ειδησεογραφία των τελευταίων μηνών καταγράφει διπλωματικές και επιχειρηματικές διεργασίες.

Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στα ενεργειακά της Αν.Μεσογείου δεν χρειάζεται αποκρυπτογράφηση. Είναι γνωστή και έχει εκφραστεί με κάθε τρόπο ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου, καθώς η περιοχή συμβάλλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική επιρροή.

Το καινούργιο ωστόσο στοιχείο είναι ότι η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ έρχεται σε μια συγκυρία, όπου η αλλαγή κατεύθυνσης των ενεργειακών ροών, οι οποίες πλέον αρχίζουν να κινούνται από το Νότο προς το Βορρά, αντί από Ανατολάς προς Δυσμάς, όπως επί δεκαετίες, γίνεται ήδη πράξη. Δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας και των προθέσεων, όπως πριν το πόλεμο.

Διαβάστε επίσης: 

Η παγίδα της Άγκυρας με «δόλωμα» τις προτάσεις διαλόγου του Τσαβούσογλου

Επίσκεψη Μπλίνκεν: Οι 2 + 1 αγωγοί, η Exxon Mobil και η Αλεξανδρούπολη