Ερντογάν: Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις με ισραήλ - Επιμένει για ψευδοκράτος
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ερντογάν: Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις με ισραήλ - Επιμένει για ψευδοκράτος

Τουρκία και Ισραήλ μπορούν να εργαστούν για τη δημιουργία νέας συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η τεχνολογία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με δημοσίευμα στο Anadolu.

Σε συνέντευξη του αναφορικά με την παρουσία της Τουρκίας στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ερωτήθη και για τα ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση» και τόνισε ότι «ως Τουρκία και Ελλάδα, πρέπει να μείνουμε μακριά από βήματα και δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης».

Ο Ερντογάν σημείωσε συγκεκριμένα πως «στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη, Θεού θέλοντος. Η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι τώρα ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» για να προσθέσει πως «οι Υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε ότι θα δούμε ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει».

«Πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι αρνητικές καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά η μία στην άλλη όσον αφορά τη συνεργασία. Η πρόσφατη αύξηση των επαφών υψηλού επιπέδου υποστήριξε επίσης την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα. Ελπίζω ότι οι συμβουλευτικές μας επαφές μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης κατά την προσεχή περίοδο θα καταστήσουν τη διαδικασία ακόμη πιο θετική. Ως Τουρκία και Ελλάδα, πρέπει να μείνουμε μακριά από βήματα και δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης. Πρέπει να κάνουμε από κοινού βήματα σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου η επερχόμενη διαδικασία να προχωρήσει με ασφάλεια», κατέληξε μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά.

Οι φόρμουλες ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ ερωτηθείς για την έκκλησή του από το βήμα του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η προσέγγισή μας στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη εδώ και πολύ καιρό», υποστηρίζοντας ότι «είναι πλέον σαφώς αντιληπτό ότι οι φόρμουλες της ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν».

Ισχυρίστηκε ότι «η απόρριψη αυτής της αλήθειας δεν είναι παρά επιβολή αδιεξόδου στο νησί. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση δύο κρατών, δίκαιη και μόνιμη στην Κύπρο».

«Καλέσαμε τους συνομιλητές μας να το διασφαλίσουν. Απευθύναμε άλλη μια πρόσκληση στη διεθνή κοινότητα. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «δεν αναγνωρίζουμε άλλες επιλογές εκτός από αυτήν».

Ο κ. Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τα δικαιώματα της τδβκ μέχρι τέλους, στο πλαίσιο του δικαιώματος του εγγυητή που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο».

Αναμένουμε, υποστήριξε, «ότι η πόρτα που άνοιξε με την ένταξή της στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητή θα συνεχιστεί». Σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, η αναγνώριση του ψευδοκράτους «ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ανέφερε τέλος ότι «ο επόμενος οδικός μας χάρτης περιλαμβάνει αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα». 

Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις με το Ισραήλ

Στην ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ αναφέρθηκε παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνοντας πως «θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία γραμμών μεταφοράς ενέργειας όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά και προς την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν, αφού εξέφρασε τη λύπη του που λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε πως «ελπίζουμε ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και θα ξεκινήσουμε εργασίες ενεργειακής γεώτρησης με το Ισραήλ, κυρίως σε θέματα ενέργειας. Θα αρχίσουμε να λειτουργούμε γραμμές μεταφοράς ενέργειας όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά και από την Τουρκία προς την Ευρώπη.

Μέχρι τώρα, έχουμε συνολικό όγκο εμπορίου 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Καταλήξαμε σε συμφωνία ότι θα πρέπει αρχικά να αυξήσουμε τον συνολικό όγκο του εμπορίου μας από 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα κάνουμε και αυτό το βήμα», ενώ καταλήγοντας είπε πως «μπορούν οι δύο χώρες να συνεργαστούν σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η τεχνολογία»

Στήριξη προς Πούτιν

Την αντίθεσή του προς την «αρνητική προσέγγιση που επιδεικνύουν άλλοι ηγέτες προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν» εξέφρασε επίσης ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μετά τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, φέρεται να είπε: «τόσο οι ηγέτες όσο και οι πρωθυπουργοί έχουν αρνητικές προσεγγίσεις απέναντι στον Πούτιν. Φυσικά, δεν τηρούμε ούτε αντικατοπτρίζουμε αυτή τη στάση. Επίσης, δεν βρίσκω αυτές τις προσεγγίσεις σωστές, επειδή η Ρωσία δεν είναι μια απλή χώρα», 

Ο ίδιος σημείωσε πως «η Ρωσία δεν είναι μια χώρα που θα μπορούσε να αγνοηθεί» και επανέλαβε ότι ελπίζει να βρεθεί λύση για την αναβίωση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, από την οποία η Μόσχα αποχώρησε τον Ιούλιο.