Ερωτηματικά από τη δήλωση για «ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο»
Shutterstock
Shutterstock
Τι απαντούν διπλωματικές πηγές

Ερωτηματικά από τη δήλωση για «ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο»

Ερωτηματικά προκαλούν δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Enterprise Greece Μαρίνου Γιαννόπουλου στο τουρκικό Πρακτορείο Ανατολού που προτείνει την «ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Μ. Γιαννόπουλος παρουσιάζοντας στη συνέντευξη του τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε αγωγούς και διασυνδέσεις και κυρίως σε νέες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου με τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Και παρουσίασε μια ευρεία γκάμα  για επενδύσεις όπως τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αφορούν την ηλιακή ενέργεια, τους ηλιοθερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τη βιομάζα, τις υδροηλεκτρικές και γεωθερμικές μικρο-τεχνολογίες, καθώς και στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το πράσινο υδρογόνο και η δέσμευση του άνθρακα και τις ευκαιρίες για συνεργασία στην αποθήκευση ενέργειας, τα έργα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, τη σύνδεση ηλεκτρικού δικτύου και τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας για τα νησιά, τη βελτίωση και την ανάπτυξη των διασυνοριακών διασυνδέσεων του ηλεκτρικού δικτύου.

Όμως εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο: «Λαμβάνοντας υπόψη τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, καθώς και τη συνεργασία που έχει καθιερωθεί στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα για την Ελλάδα και την Τουρκία να κάνουν τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise  Greece.

Η αναφορά του αυτή μάλιστα έγινε πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της μεγάλης τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ και σήμερα αναπαράγεται από μεγάλο μέρος του τουρκικού Τύπου.

Όμως πολλά ερωτημαιτκά προκαλεί η δήλωση του αν η πρόσκληση για «ενεργειακή συνεργασία» συμπεριλαμβάνει και την έρευνα υδρογονανθράκων. Καθώς είναι  γνωστό ότι οποιαδήποτε έρευνα εκτός χωρικών υδάτων στο Αιγαίο προσκρούουν στη μην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπιδας η οποία δεν έχει γίνει λόγω των διεκδικήσεων της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας. Και προφανώς «συνεργασία» στον τομέα αυτό και υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει σε μη οριοθετημένες περιοχές ούτε βεβαίως η οποιαδήποτε μορφή συνεκμετάλλευσης.

Από την άλλη πλευρά όμως ακόμη και η  αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  οπως η Αιολική  συναντά προβλήματα λόγω της θεωρίας των «γκριζων ζωνών» που η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε πλήθος βραχονησίδων που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν ΑΠΕ.

Η δήλωση του κ. Γιαννόπουλου δημιούργησε πολλά  ερωτηματικά και θα πρέπει άμεσα να δοθούν διευκρινήσεις για  το πως ακριβώς εννοεί το στέλεχος της Enterprise Greece την «ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» και εάν αυτή η πρόταση του, έχει τύχει επεξεργασίας και από το Υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο υπάγεται ο Οργανισμός.

Τι απαντούν διπλωματικές πηγές

Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του liberal, ανέφεραν ότι «οι ενεργειακές συνεργασίες συντελούνται σε επίπεδο κρατών. Καμία τέτοια σχετική συζήτηση δεν έχει γίνει ούτε είναι στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας».

Διαβάστε Περισσότερα