Η σημασία της υπογραφής Μενέντεζ για τα F-35
Shutterstock
Shutterstock

Η σημασία της υπογραφής Μενέντεζ για τα F-35

O γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ανακοίνωσε ότι, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, προσυπέγραψε το αίτημα για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα. Σύντομα αναμένεται η προσυπογραφή και των άλλων τριών νομοθετών που απαιτείται για να προχωρήσει η πώληση. Δηλαδή, του Ρεπουμπλικάνου ηγέτη της μειοψηφίας στην Επιτροπή και των αντιστοίχων τους στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ταχεία έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση στην Ελλάδα του πιο προηγμένου μαχητικού στον κόσμο εμπεριέχει πολλαπλά γεωστρατηγικά μηνύματα. Η πώληση ενός τόσο εξελιγμένου όπλου, για την ανάπτυξη του οποίου οι Αμερικανοί δαπάνησαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια, δεν είναι μόνον μια εμπορική πράξη. Πρωτίστως είναι μια πολιτική πράξη που εμβαθύνει τις σχέσεις των δυο χωρών και προσδένει, για πολλές δεκαετίες, τις δυο πλευρές, αφού η διάρκεια ζωής του νέου μαχητικού εκτείνεται ως το 2070 και η συντήρησή του προϋποθέτει μια στρατηγική σχέση σε βάθος χρόνου.

Η ταχεία έγκριση της πώλησης από το Κογκρέσο εντάσσεται στο όραμα του Μπομπ Μενέντεζ για μια συγκεκριμένη αμερικανική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία, σιγά-σιγά, μέσω του ελέγχου της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας, επιβάλει στην αμερικανική κυβέρνηση και, ιδίως, στο επιφυλακτικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του συνεδρίου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που διοργάνωσε «Η Καθημερινή», το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Hellenic American Leadership Council, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί του, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στη δια-κοινοβουλευτική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ΗΠΑ (3+1), που ο Μενέντεζ ουσιαστικά δημιούργησε.

Σε αντίθεση με τη σύγχυση και τις αμφιβολίες που διακρίνει μεγάλο μέρος της διπλωματικής γραφειοκρατίας των ΗΠΑ, ο Μενέντεζ έχει ξεκάθαρες απόψεις και τη θέληση, τη δύναμη και την ικανότητα να τις κάνει πολιτική των ΗΠΑ. Είναι αποφασισμένος να επιβάλει στην Τουρκία μια ασυνήθιστη για εκείνη λογοδοσία για τις παραβιάσεις και τις απειλές της. Η δε επιθετική αντίδραση του Ερντογάν διευκολύνει τον Μενέντεζ να πείθει και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής του για το δίκιο του. Το αποτέλεσμα είναι ότι ουδέποτε οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είχαν βρεθεί σε χειρότερο σημείο.

Η πώληση των F-35 εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό όραμα του Μενέντεζ, όπως μου εξήγησε, το οποίο περιλαμβάνει μια νέα «Σούδα» στον ελληνικό βορρά, την Αλεξανδρούπολη, μέσα από την οποία θα «αγκιστρωθούν» οι βαλκανικές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες στο δυτικό στρατόπεδο. Ο ίδιος δήλωσε με έμφαση ότι θα ήταν μεγάλο λάθος αν κάποιος τρίτος, υπονοώντας την Τουρκία, επιτεθεί σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με τέτοια αμερικανική στρατιωτική παρουσία. Η αυξημένη αμερικανική παρουσία επιδιώκει να μην αφήσει χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο σε αντιδυτικούς παίκτες, όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και, εν δυνάμει, η Τουρκία.

Αλλά και πως πέρα από τα στρατιωτικά, η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό την αμερικανική επίνευση και υποστήριξη, αποτελεί κεντρική στρατηγική επιλογή της Δύσης για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και την άνθιση του εμπορίου, προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας των φίλων και συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.

 

* Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι βουλευτής ΝΔ