Κυρ. Μητσοτάκης: Εμβαθύνουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Γαλλίας - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία

Κυρ. Μητσοτάκης: Εμβαθύνουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Γαλλίας - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία

Κατευθυνόμαστε σε μια ουσιαστική εμβάθυνση στρατηγικής συνεργασίας των σχέσεων Ελλάδας -Γαλλίας, οι δύο χώρες θα βρεθούν στη πρώτη γραμμή για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ανέφερε χθες από το Λούβρο σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. «Κάντε λίγο υπομονή», ανέφερε ερωτηθείς για τη νέα ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία, προσθέτοντας ότι «θα έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον πρόεδρο Μακρόν και το πρωί θα γίνουν οι ανακοινώσεις».

Συμφωνία  που αφορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τόσο την αγορά γαλλικών φρεγατών, όσο και την αμοιβαία αμυντική συνδρομή, και η οποία αναμένεται να «επισφραγιστεί» κατά τη διάρκεια του δείπνου των κυρίων Μητσοτάκη και Μακρόν.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, τόνισε πως δεν βλέπει για ποιο λόγο, έπειτα από ένα ήσυχο καλοκαίρι, να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι οι διαφορές μας για την ΑΟΖ μπορούν να επιλυθούν με το μοναδικό εργαλείο που έχουμε, αυτό του Διεθνούς Δικαίου.  Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και είπε πως ο ίδιος προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.

«Και μισογεμάτο σημαίνει ότι υπάρχουν κοινές προκλήσεις όπως τα ζητήματα -ας πούμε- της κλιματικής αλλαγής ή της μετανάστευσης, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Υπάρχουν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν μέσα από μια καλή διάθεση», διευκρίνισε.

Έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, λέγοντας ότι είναι απολύτως επιτακτικό, και κάνοντας σαφές ότι Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. «Δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ, αλλά όσο πιο ισχυρή θα είναι αμυντικά η Ευρώπη, τόσο πιο πολύ μπορεί να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ» σημείωσε 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Ευρώπη θα μπορεί να αναλαμβάνει αποστολές στη Μέση Ανατολή, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Αφρική, χωρίς τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων αποκλειστικά από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. «Η ανάγκη να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα ως ταυτόχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά είναι μία αρμοδιότητα, είναι μία ευθύνη, η οποία βαραίνει αποκλειστικά την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Mιλώντας από το μουσείο του Λούβρου, με φόντο το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Γαλλίας και της Ελλάδας, εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, πρόταση την οποία και χαρακτήρισε «ώριμη» και επανέλαβε την ανάγκη να φυλάσσονται τα σύνορα της χώρας μας ως ευρωπαϊκά.

«Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί εφόσον το επιθυμεί να μπορεί να δρα αυτόνομα, χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη συναίνεση οποιουδήποτε άλλου, εάν κρίνεται ότι η Ευρώπη, αν κρίνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης, άρα των κρατών-μελών της Ευρώπης τα οποία η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί», σημείωσε.

Η Ελλάδα τόνισε, θα συμμετέχει σε πολύ ενεργό επίπεδο υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να ζητάμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς να έχουμε έκφραση αλληλεγγύης σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ». «Πρέπει αυτή την ισχύ να την αξιοποιούμε προς όφελος της Ευρώπης», συμπλήρωσε ενώ αναφέρθηκε στη διαλειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων με τολμηρές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας και ότι είναι μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές της, επισημαίνοντας πως η γνώμη της μετράει στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ της κούρσας εξοπλισμών, διευκρινίζοντας πως μετά από 10 χρόνια η Ελλάδα πρέπει να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της και να ενισχύσει την αποτρεπτική άμυνας της. «Έχω την ευθύνη να παραδώσω στον διάδοχό μου ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις από αυτές που παρέλαβα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό, δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι αυτή δεν υπάρχει στην ΕΕ, τονίζοντας ότι υπάρχουν κράτη στην Ένωση που δεν είναι διατεθειμένα να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Επεσήμανε ωστόσο, ότι οι μεταναστευτικές ροές κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχουν μειωθεί κατά 90%, ενώ ανέφερε ότι δεν περιμένει μεταναστευτικό «κύμα» από το Αφγανιστάν.

Σε ερώτηση για τις εκλογές στη Γερμανία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει και πρόσθεσε πως «αν ο κ. Σολτς είναι καγκελάριος, προσβλέπω σε μια γόνιμη συνεργασία μαζί του και το Σύμφωνο Σταθερότητας θέλει επαναδιαπραγμάτευση», προβλέποντας ότι η συζήτηση θα ανοίξει σοβαρά στην Ευρώπη το 2022 και, όποιος και αν είναι καγκελάριος, «θα δεχθεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται αλλαγές» συμπλήρωσε.