Με επιστολές σε ΟΗΕ και Συμβούλιο Ασφαλείας απαντά η κυβέρνηση

Με επιστολές σε ΟΗΕ και Συμβούλιο Ασφαλείας απαντά η κυβέρνηση

Με δύο επιστολές, μια προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και μια προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού απαντά η ελληνική πλευρά στις προκλήσεις της Άγκυρας και στη συμφωνία που υπεγράφη με την Λιβύη μέσω της οποίας καταπατώνται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αφού «εξαφανίζει» από τον χάρτη τα νησιά του Αιγαίου μεταξύ των οποίων την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση στέλνει δύο επιστολές που θα περιέχουν ορισμένες διαφορές αναλόγως προς τον αποδέκτη. Στην πρώτη που θα σταλεί προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ θα αναπτύσσεται συνολική η ελληνική θέση και θα αναφέρεται πως η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρη και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.

Η προσπάθεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών τη στιγμή που παρεμβάλλονται άλλες χώρες, όσο και αν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά νησιά δεν δύναται να νομιμοποιηθεί καθ οιονδήποτε τρόπο και αυτή τη διάσταση η Ελλάδα την αναδεικνύει διεθνώς.

Η δεύτερη επιστολή που θα σταλεί προς τον πρόεδρο του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, ο οποίος είναι αμερικανός εκπρόσωπος θα περιλαμβάνει και την διάσταση του κινδύνου που αναδεικνύεται για το χώρο της Ανατολικής Μεσογείου από την προκλητικότητα της Τουρκίας και την υπογραφή της συμφωνίας

Η Ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να διεθνοποιήσει την προκλητικότητας της Τουρκίας και κυρίως την τελευταία προσπάθειά της να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα χρησιμοποιώντας παράνομες πρακτικώς που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέλυσε τις εξελίξεις και τις ελληνικές θέσεις στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ενώ αναμένεται και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη ανακοινώσει πως η συμφωνία που επικυρώθηκε από την Τουρκική Βουλή (αλλά όχι από την Λιβυκή που παρακάμφθηκε από τον Λίβυο πρόεδρο) έχει σταλεί στον ΟΗΕ μαζί με τους χάρτες και τις συντεταγμένες που περιλαμβάνει.