Τουρκικές προκλήσεις στα ανοιχτά της Κάσου - Π. Μαρινάκης: Στον διάλογο δεν μπαίνουν κυριαρχικά δικαιώματα
Shutterstock
Shutterstock

Τουρκικές προκλήσεις στα ανοιχτά της Κάσου - Π. Μαρινάκης: Στον διάλογο δεν μπαίνουν κυριαρχικά δικαιώματα

Μέσω όλων των διαθέσιμων διαύλων επικοινωνίας και σε όλα τα επίπεδα γίνεται προσπάθεια ήδη από τη Δευτέρα, ώστε να πέσουν οι τόνοι, με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο που έχει να κάνει με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ανάμεσα σε Κάρπαθο και Κάσο.

Στόχος είναι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» να συνεχίσει απρόσκοπτα τις έρευνές του.

Π. Μαρινάκης: Στο διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ηχηρό μήνυμα απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφορικά με τα πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κάσου, λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, που έστειλε η Τουρκία, με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Ο διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία, δεν σημαίνει αφέλεια. Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων», υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για το θέμα, ζητώντας μάλιστα να παραταθεί η νέα NAVTEX (718/24) έως αύριο Τετάρτη (24/07), προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, διπλωματικές πηγές σχολίασαν πως η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Εκδόθηκε NAVTEX

Τη Δευτέρα εξέδωσε και άλλη NAVTEX ο Σταθμός του Ηρακλείου για παράταση των εργασιών του ερευνητικού πλοίου μέχρι και τις 24 Ιουλίου.

Η περιοχή ερευνών είναι  εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και μόνο το ένα άκρο της γραμμής ερευνών  είναι  μισό μίλι εκτός χωρικών υδάτων σε διεθνή ύδατα ,καταφανώς εντός δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περιοχή όμως που η Τουρκία θεωρεί ως τουρκική υφαλοκρηπίδα  βάσει του Τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Η νεα NAVTEX


ZCZC QA38
221910 UTC IOYL 24
STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN 718/24
KARPATHIO PELAGOS
EREVNITIKES ERGASIES GIA EGKATASTASI
YPOVRYCHIOY KALODIOY
APO TO PLOIO 'IEVOLI RELUME'
APO 23 MECHRI 24 IOYL 24
STI GRAMMI POY ENONEI TA SIMEIA:
35-18.17B 026-58.57A
35-18.12B 026-59.16A
35-19.90B 027-11.84A
35-19.80B 027-13.94A
TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS 1NM
AKYROSI MINYMATOS TIN 242100 UTC IOYL 24

Τι έχει προηγηθεί

Η Τουρκία ανέβασε πάλι το θερμόμετρο στο Αιγαίο, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», έστειλε πολεμικά πλοία μεταξύ Κάσου και Καρπάθου με πρόσχημα ότι προσέχουν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume» που ερευνά μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων για τη διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η παρουσία του ερευνητικού πλοίου προκάλεσε σταδιακά την ανάπτυξη δύο φρεγατών και μιας κορβέτας από το τουρκικό ναυτικό και συγκεκριμένα των «Gokova», «Gokcu» και «Beykoz». Αρχικά από την ελληνική πλευρά στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν μόνο η κανονιοφόρος «Αήττητος», ενώ μετά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

Μετά τις 7.00 χθες το απόγευμα στην περιοχή έφτασαν δύο ακόμη πυραυλάκατοι του τουρκικού ναυτικού, δίνοντας την αίσθηση ότι η Αγκυρα επιθυμεί ακόμη και να ακυρώσει τις έρευνες του υπό ιταλική σημαία πλοίου. Από την Αθήνα επελέγη να μη δοθεί σήμα κλιμάκωσης, γι’ αυτό και στη συνέχεια απλά κατέπλευσε στην περιοχή ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου, το ιταλικό πλοίο «Teliri», που πραγματοποιεί εργασίες πόντισης καλωδίου οπτικών ινών νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, ήταν επίσης υπό παρακολούθηση από τουρκικές φρεγάτες.

Όλα αυτά βέβαια, λίγες μέρες αφότου ανέβηκε πάλι η ένταση στα ελληνοτουρκικά λόγω του Κυπριακού αλλά και των παρεμβάσεων στα εσωτερικά της Ελλάδας με τις δημόσιες τοποθετήσεις και του προέδρου Ερντογάν για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια.