Άκης Σκέρτσος: Το Πολυτεχνείο μπορεί να μας ενώσει, όπως μας ενώνει η πανδημία

Άκης Σκέρτσος: Το Πολυτεχνείο μπορεί να μας ενώσει, όπως μας ενώνει η πανδημία

Το Πολυτεχνείο μπορεί να μας ενώσει, όπως μας ενώνει η πανδημία, όπως ένωσε έναν λαό, πριν από 47 χρόνια, τονίζει στο liberal.gr ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως λέει, της απολύτως αυτονόητης πρότασης του Πρωθυπουργού να πάμε όλοι μαζί, με επικεφαλής την ΠτΔ στο Πολυτεχνείο, να καταθέσουμε στεφάνια.

«Δυστυχώς αυτό το ενωτικό μήνυμα δεν εισακούστηκε από την αντιπολίτευση», όπως αναφέρει ο κ. Σκέρτσος, θέτοντας ταυτόχρονα το εξής ερώτημα σχετικά με την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση των συναθροίσεων: «Αν υποθέσουμε ότι πραγματοποιούνται τελικά πορείες, θα ήταν νομιμοποιημένη η ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει σε συλλήψεις χωρίς τη σχετική απόφαση του αρχηγού ή όχι; Η κανονιστική πράξη της αστυνομίας ήταν απολύτως επιβεβλημένη και η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ δικαιώνει απόλυτα τους χειρισμούς της κυβέρνησης».

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να καλέσει τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία επίσκεψης τιμής στο Πολυτεχνείο με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει να διακρίνουμε στην πρόταση την εφαρμογή μιας στρατηγικής αποκλιμάκωσης;

Οι πατέρες της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας ο Κ. Καραμανλής, ο Α. Παπανδρεου, Ο Χ. Φλωράκης, ο Λ.Κύρκος όρισαν ως γιορτή της την 17 Νοέμβρη. Ημέρα εξέγερσης, κίνημα νεολαίας, εικόνα δημοκρατίας.

Είναι στο κύτταρο της μεταπολίτευσης. Είμαστε παιδιά και συνεχιστές της. Οι συνθήκες όμως είναι έκτακτες, τραγικές. Αντίπαλος μας σήμερα είναι η δικτατορία του θανάτου που σπέρνει η πανδημία.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού μας λέει ότι ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούμε να ξαναβρούμε το νόημα μιας γιορτής που τα τελευταία, πολλά τελευταία χρόνια βαλσαμώθηκε σε επεισόδια και διχασμό. Ότι το Πολυτεχνείο μπορεί να μας ενώσει, όπως μας ενώνει η πανδημία. Όπως ένωσε έναν λαό, πριν 47 χρόνια. Άλλωστε, έχουμε κοινή μοίρα σαν άνθρωποι, αλλά και κοινή μοίρα σαν δημοκράτες.

Η πρόταση του Πρωθυπουργού ήταν ως εκ τούτου η απολύτως αυτονόητη: να πάμε όλοι μαζί, με επικεφαλής την ΠτΔ στο Πολυτεχνείο. Να καταθέσουμε στεφάνια και να γίνει η πανδημία ευκαιρία κάθε χρόνο να διαδηλώνουμε μαζί στο Πολυτεχνείο. Δυστυχώς αυτό το ενωτικό μήνυμα δεν εισακούστηκε από την αντιπολίτευση.

- Κάποιοι θα πουν ότι η πρόταση του πρωθυπουργού είναι υποκριτική γιατί την κάνει μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της απαγόρευσης των εκδηλώσεων. Γιατί δεν το έκανε νωρίτερα;

Υποκριτικό είναι να λέει η αντιπολίτευση ότι δεν πρέπει να γίνουν οι καθιερωμένες πορείες λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα να εγκαλεί την κυβέρνηση που ασκώντας υπεύθυνα το ρόλο της ρυθμίζει κανονιστικά το ζήτημα ως οφείλει στο πλαίσιο του κράτους δικαίου. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά : αν υποθέσουμε ότι αύριο πραγματοποιούνται τελικά πορείες. Θα ήταν νομιμοποιημένη η ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει σε συλλήψεις χωρίς τη σχετική απόφαση του αρχηγού ή όχι ; Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις επιταγές του κράτους δικαίου οφείλουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους και το Σύνταγμα και όχι να αφήνουμε στη διακριτική ερμηνεία των σωμάτων ασφαλείας το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο. Η κανονιστική πράξη της αστυνομίας ήταν απολύτως επιβεβλημένη και η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ δικαιώνει απόλυτα τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

- Φοβάστε επεισόδια;

Δεν φοβόμαστε γιατί το κράτος λειτουργεί, όμως δεν επιθυμούμε ούτε εντάσεις, ούτε επεισόδια. Αυτή τη στιγμή προέχει η ανάσχεση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο και η αντιμετώπιση των συνεπειών της στην οικονομία και την κοινωνία. Σε αυτό κανείς δεν διαφωνεί γι αυτό κι εμείς καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να το αποδείξουν.