«Ανήκομεν εις την Δύσιν»

Εξαιρετικά εύστοχη και χρήσιμη η υπενθύμιση από τον πρωθυπουργό χθες, στη Βουλή της φράσης-θεμέλιο της Μεταπολίτευσης, της χρυσής αυτής περιόδου της ιστορίας της χώρας μας.

«Ανήκομεν εις την Δύσιν», θύμισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος μεν στον κ.Τσίπρα αλλά στην πραγματικότητα προς όσους έχουν δει σε άλλη μια κρίση την ευκαιρία να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στη Δύση, δηλαδή στη Δημοκρατία.

Τους τελευταίους μήνες, τα έχουν γράψει πλήθος άλλων πολύ καλύτερα από όσο θα τα γράφαμε εμείς. Η Δύση διέρχεται άλλη μια βαθιά κρίση ταυτότητας που εάν δεν ευθύνεται πάντως επιδείνωσε το Ουκρανικό.

Όμως, μια χώρα στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και αν κάθεται στο ίδιο τραπέζι «με τα μεγάλα παιδιά», δεν έχει το δικαίωμα να μπερδεύεται και να υιοθετεί ύφος που δεν της ταιριάζει, για παράδειγμα το «μπλαζέ» ύφος κάθε ισχυρού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε μια στιγμή πως ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, ακόμα και την επιβίωσή μας το 2010, το χρωστάμε σε αυτό τον θεμελιώδη προσανατολισμό. Το γεγονός ότι είμαστε η σημαντικότερη χώρα στην περιοχή μας το χρωστάμε ακριβώς σε αυτή την επιλογή.

Όσοι υποκινούν το αντιδυτικό μένος προπαγανδίζοντας μια αρχαϊκού τύπου ρωσοφιλία, κάτι που απαξιώνει τις ελληνορωσικές σχέσεις, είναι γιατί σε μια Ελλάδα αποξενωμένη από τους δυτικούς της συμμάχους εκείνοι θα μπορούν να φέρονται ως... ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας. 

Εξάλλου, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχνάμε ότι το 2015 επιχειρήσαμε να χτυπήσουμε την πόρτα της Ρωσίας για βοήθεια, ο ίδιος ο κ.Τσίπρας ως πρωθυπουργός το επιχείρησε και τη βρήκε κλειστή ενώ οι χθεσινή επίκληση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε μέχρι και γούστο εάν θυμηθούμε ότι το 2018, επί δικής του πρωθυπουργίας, απελάθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες από τη χώρα μας.

Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι. Στα αριστερά αλλά και στα δεξιά.