Δύναμη Αλλαγής η ισότητα των φύλων

Δύναμη Αλλαγής η ισότητα των φύλων

Πέρασε η 8η Μάρτη - Μέρα Σύμβολο του αγώνα των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και τώρα τι; Γιατί παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, ο αγώνας των γυναικών παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ στην προσπάθεια της εξάλειψης του φυλετικού ρατσισμού και της κακοποίησης, για μια δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στην ισότητα ευκαιριών και στη συμμετοχή.

Η πανδημία έχει αναδείξει τον τεράστιο ρόλο των γυναικών εργαζομένων, που κρατούν τους ανθρώπους στη ζωή και διατηρούν την οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή συνοχή.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών υπογραμμίζει την απολύτως απαραίτητη υπόθεση της ίσης συμμετοχής των γυναικών σε θέση ευθύνης.

Τα στοιχεία δείχνουν:

• Όταν οι γυναίκες συμμετέχουν σε κυβερνητικές θέσεις, παρατηρούμε μεγαλύτερες επενδύσεις στην κοινωνική προστασία και πρόοδο στον αγώνα κατά της φτώχειας 

• Όταν οι γυναίκες συμμετέχουν σε κυβερνητικές θέσεις, οι χώρες υιοθετούν αυστηρότερες πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή

• Όταν οι γυναίκες βρίσκονται στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι συμφωνίες διαρκούν περισσότερο.

Οι δράσεις, λοιπόν, με τις γυναίκες μπροστά, είναι συντονισμένες για την Ειρήνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αποτελούν, δηλαδή, οι γυναίκες, κινητήρια δύναμη για την επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σ΄ ένα κόσμο, όμως, που - στη συντριπτική πλειοψηφία - στις συνθέσεις των Κυβερνήσεων και των Κοινοβουλίων, κυριαρχεί η ανδρική νοοτροπία (αφού κυριαρχούν οι άνδρες π.χ. Βουλή Ελλάδας: Άνδρες 78%, Γυναίκες 22%), οι άντρες είναι απαραίτητο μέρος της λύσης. Η ισότητα των φύλων είναι, δηλαδή, μια υπόθεση εξουσίας.

Όμως, “οι άνδρες δεν έχουν το μονοπώλιο του ορθοφρονείν και κρίνειν”, όπως έγραψε, 8 του Μάρτη 1887 και η Καλλιρρόη Παρρέν – Σιγανού, πρώτη φεμινίστρια, δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότρια(από το χωριό Πλατάνια Αμαρίου Ρεθύμνου).

Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα της οικοδόμησης μιας κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο, βασισμένης στην αλληλεγγύη, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την προστασία της ζωής όλων των γυναικών!

Είναι χρέος μας να διαμορφώσουμε έναν κόσμο όπου όλες/οι είμαστε και νιώθουμε ελεύθερες/οι, κοινωνικά ίσες/οι, ανθρώπινα διαφορετικές/οί, γιατί η ισότητα των φύλων είναι Δύναμη Αλλαγής σε όφελος όλων.

Βασικός στόχος: Να αλλάξουμε τα «συστήματα» που εμποδίζουν τις γυναίκες να πετύχουν αυτά που μπορούν κι έχει ανάγκη η κοινωνία.

Η Αυτοδιοίκηση έχει τον πρώτο λόγο και σημαντικό ρόλο!

Για τον λόγο αυτό και επειδή, αυτές τις ημέρες, είναι στις διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, είναι ευκαιρία να γίνει το δεύτερο ουσιαστικότερο βήμα για τη συμμετοχή των γυναικών στα Συμβούλια Α’ και Β’ βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Για την ιστορία, το πρώτο βήμα έγινε από τη Βάσω Παπανδρέου, Υπουργό Εσωτερικών, με τη ρύθμιση για συμμετοχή και των δύο φύλων στα ψηφοδέλτια, σε ποσοστό όχι μικρότερο του 1/3, δηλαδή 33%. Σήμερα έχει ανέλθει στο 40%.

Αποτυπώνεται όμως αυτό στις συνθέσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων;

Δυστυχώς ΟΧΙ!

Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να θεσμοθετήσουν δικλείδες.

Μήπως ήρθε η ώρα και στη Χώρα μας να δούμε εκείνη τη δικλείδα που θα δίνει τη δυνατότητα του δεύτερου ή τρίτου κ.λ.π. σταυρού στο ψηφοδέλτιο, εφόσον είναι διαφορετικού φύλου οι επιλογές;

Αυτή η ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα και της ποιοτικής σύνθεσης των ψηφοδελτίων και της αριθμητικής αποτύπωσης σημαντικού αριθμού γυναικών στα Συμβούλια στην Αυτοδιοίκηση. 

Τώρα είναι η ώρα να οικοδομήσουμε μέλλον ισότητας!

*Η Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη είναι Πρ. Βουλευτής & Νομάρχης Ηρακλείου