Το εμβόλιο και η αμηχανία της «Αυγής»

Αναμφίβολα ήταν η είδηση της ημέρας. Δύο φαρμακοβιομηχανίες πρόκειται να θέσουν σε κυκλοφορία το εμβόλιο κατά του covid 19. Eπιπροσθέτως, η μια από αυτές έχει CEO Έλληνα, από την Θεσσαλονίκη. Άρα διπλή η βαρύτητα της είδησης για την πατρίδα μας.

Και όμως η εφημερίδα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της «προόδου», θεώρησε την σχετική είδηση ανάξια να τύχει του πρωτοσέλιδου της. Θα μου πει κάποιος  «δική τους είναι η εφημερίδα ό,τι θέλουν βάζουν στην πρώτη σελίδα».

Κι εγώ αυτό ακριβώς σχολιάζω. Την ιεράρχηση και την αξιολόγηση των ειδήσεων από μια εφημερίδα που την τίμησαν, κατά το παρελθόν, δεκάδες πνευματικοί άνθρωποι, όχι μόνον της Αριστεράς.

Γιατί άραγε η διεύθυνση της εφημερίδας θεώρησε μη σημαντική την είδηση;

1.Είναι γεγονός πως η έλευση του εμβολίου θέτει τέρμα στην πολιτική σπέκουλα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ επάνω στον Covid 19. Θέτει τέρμα στην πολιτική τού « όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα», πάνω στην οποία ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να κτίσει την αντιπολιτευτική ατζέντα του. Ήταν η ύστατη ελπίδα του για να φθείρει την κυβέρνηση και τώρα διαπιστώνει πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Με το αναμενόμενο εμβόλιο, τερματίζεται η αβεβαιότητα που λειτουργούσε παραλυτικά και για την οικονομία και για την κοινωνία. Σε χρονικό διάστημα ολίγων μηνών οι κυβερνήσεις όλων των ευρωπαϊκών κρατών, και όχι μόνο, θα γνωρίζουν το οικονομικό κόστος της πανδημίας και, στο επίπεδο της ευρωζώνης, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ενίσχυση των πληγεισών οικονομιών.

Όλες οι προβλέψεις δείχνουν θεαματικούς ρυθμούς ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας που, μετά βεβαιότητος, θα δώσουν πρόσθετη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Με απλά λόγια αυτή η ιστορική ανακοίνωση ξαναφέρνει την αισιοδοξία -έστω συγκρατημένη- στους πολίτες.

2.Είναι γεγονός πως η κατασκευή του εμβολίου προέκυψε μέσα από την καπιταλιστική αλυσίδα. Οι φαρμακοβιομηχανίες επένδυσαν στην έρευνα, δαπάνησαν σημαντικά ποσά προς τούτο -ίδια κεφάλαια- και τώρα αναμένουν να γευτούν τους καρπούς της επιτυχημένης επένδυσης τους που δεν είναι μόνον οικονομικοί. Είναι πρωτίστως ανθρωπιστικοί. Ρίσκαραν, γιατί μπορεί τα ποσά που επένδυσαν να μην είχαν τα θεμιτά αποτελέσματα.

Τελικά αυτός είναι ο καπιταλισμός !

Εννοείται, πως αν το συγκεκριμένο εμβόλιο το κατασκεύαζαν στην Κούβα. τόσο ο «Ρίζος» όσο και η «Αυγή» θα αφιέρωναν στην είδηση πολλά πανηγυρικά πρωτοσέλιδα. Άλλο είναι το σοσιαλιστικό εμβόλιο και άλλο το καπιταλιστικό.

Τελικά ο φανατισμός επηρεάζει και την κρίση και την αξιοπιστία. Βέβαια, από αρνητές του Τσερνομπίλ δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Εν μέσω πανδημίας η διεύθυνση της «Αυγής» ιεραρχεί ως πρωτοσέλιδο το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί σε κατηγορίες εργαζομένων ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων.

Ποιος τα γράφει αυτά; Μια εφημερίδα που είχε, για πολλούς μήνες, απλήρωτους τους εργαζόμενους σε αυτήν. Εν πάση περιπτώσει, εμείς οι κανονικοί άνθρωποι ανακουφιστήκαμε από την είδηση της κατασκευής του εμβολίου και ας αφήσουμε την «Αυγή» στην μιζέρια της και στην  μικροψυχία της.