Το ΕΣΥ είναι ΟΛΟΙ

Φίλος γιατρός, διοικητής σε περιφερειακό νοσοκομείο έμπαινε σε zoom για την επιλογή γιατρών που θα στελέχωναν εντατικές, στη συγκεκριμένη ΥΠΕ. « Για 7 θέσεις έχουμε μόλις 3 γιατρούς που ενδιαφέρονται και δεν είναι ούτε εντατικολόγοι ούτε αναισθησιολόγοι. Ό,τι υπήρχε διαθέσιμο σε ιατρικό προσωπικό έχει εξαντληθεί, δεν υπάρχει γιατρός και νοσηλευτής που να μπορεί να αξιοποιηθεί στις ΜΕΘ» έλεγε με την απόγνωση του ανθρώπου που υπηρετεί 40 ολόκληρα χρόνια το ΕΣΥ.

Προσευχόμενος να μην «κλατάρει» ο παθολόγος – ήρωας – θεός που νυχθημερόν νοσηλεύει στρατιές ανεμβολίαστων και αρνητών και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά ενός ολόκληρου νομού. Ο έτερος παθολόγος του νοσοκομείου – άνθρωπος του Θεού - ανεμβολίαστος και αμέριμνος πήγαινε στις εκκλησιές κόλλησε κορονοϊό και άφησε στο έλεος του Θεού το νοσοκομείο, τους ασθενείς και τον διοικητή.

Στις συνομιλίες μεταξύ των ενημερώσεων - για το οξυγόνο που κατέρρεε εκεί που όλα έδειχναν ok και τον ιό που αντιστεκόταν και αντεπιτίθετο – άκουσα για τους γιατρούς «τζουκ μποξ» που την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια από το ΕΣΥ με άλλοθι ότι δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Εκείνους που ακόμη κι αν έπεφταν γύρω βόμβες και άφηναν νεκρούς, δεν θα άλλαζαν τίποτα απ' όσα κάνουν και δεν κάνουν. Και τους περισσότερους που έμειναν αποδεικνύοντας ότι το ΕΣΥ είναι ΑΥΤΟΙ.

Οι άνθρωποι που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορούν και τραβάνε τις αντοχές τους στα όρια. Τις γνώσεις και την εμπειρία τους αντικειμενικά, δεν μπορούν. Ούτε μπορούν να υπερβούν τις ελλείψεις στα ατάκτως σκορπισμένα περιφερειακά νοσοκομεία.

Επομένως η διαπίστωση ότι στη ΜΕΘ ενός πλήρως οργανωμένου νοσοκομείου της Αθήνας, ο διασωληνωμένος έχει μεγαλύτερες και καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης απ’ αυτόν που θα βρεθεί στην ίδια μοίρα, σε ένα νοσοκομείο με διακοσμητική ΜΕΘ εμπίπτει στην κοινή λογική.

Η επιστημονική έρευνα των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα είναι χρήσιμο εργαλείο για την πολιτεία. Αλλά το συμπέρασμά της είναι ίδιο με αυτό που βγάζουν βιωματικά γενιές και γενιές ανθρώπων της περιφέρειας.

Μην τύχει και χρειαστεί κάτι παραπάνω από εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. Κι αυτή δεν πετυχαίνει πάντα.

Αυτό το σύστημα υγείας εκλήθη να διαχειριστεί αυτόν τον πόλεμο.

Με αυτό το σύστημα υγείας θα τελειώσουμε αυτό τον πόλεμο αλλά μετά - αν η πανδημία μας αφήσει τα περιθώρια - δεν αντέχει ούτε μέρα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακάλυψε όλες τις δυνατότητες και όλες τις «μαύρες τρύπες» του ΕΣΥ σε χρόνο και συγκυρία που δεν είχε επιλογές. Δουλεύει ένα σχέδιο για το νέο ΕΣΥ ευχόμενη να μην πεθάνει τελείως στα χέρια της, το παλιό ΕΣΥ.

Συγκεκριμένες είναι και οι επιλογές της επόμενης μέρας, που τις θέτει το οικονομικό και γεωγραφικό πλαίσιο της χώρας.

Αν θα είναι οι καλύτερες που μπορεί να γίνουν, θα κριθεί από τη σοβαρότητα και την ωριμότητα του πολιτικού συστήματος, των συνδικαλιστικών ηγεσιών χώρου της υγείας, της Τ.Α των τοπικών κοινωνιών όλων.

Ο Ευ. Βενιζέλος μάζεψε όλο το νόημα σε λίγες φράσεις: «Αν στην παρούσα φάση, τα ζητήματα αυτά καταστούν αντικείμενο συμβατικής κομματικής αντιδικίας, θα χαθεί χρόνος και δυναμισμός που πρέπει να διοχετευθούν υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών».

Η διαγραφή Κουρουμπλή από τον κ. Τσίπρα είναι μια κίνηση που αξίζει έπαινο παρά το γεγονός ότι η περίπτωσή του ήταν «ευκολάκι». Έδιωξε έναν βουλευτή που επέστρεψε από σπόντα στην Κ.Ο. ήταν πάντα κάρφος στο μάτι πολλών και θα διεκδικούσε ως εν ενεργεία βουλευτής, θέση στα ψηφοδέλτια.