H βουβή άνοδος του χρυσού

H βουβή άνοδος του χρυσού

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Η αθόρυβη άνοδος των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, φαίνεται να ανταποκρίνεται στις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών και τη διαφαινόμενη σαφή στροφή σε σημεία κλειδιά όπως είναι η φορολόγηση ιδιωτών και επιχειρήσεων, η προσέλκυση επενδύσεων και η αναπτυξιακή οικονομική πολιτική.

Το ίδιο αθόρυβη, αλλά λιγότερο ενδιαφέρουσα για τους Έλληνες επενδυτές είναι και η άνοδος των τιμών του χρυσού από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι σήμερα. Λιγότερο ενδιαφέρουσα και μάλλον αποτρεπτική για τον μέσο επενδυτή, αφού για να επενδύσει κάποιος σε χρυσό στην Ελλάδα πρέπει να κινηθεί μέσω των αργών και απαγορευτικών λόγω κόστους, διαδικασιών της Τραπέζης της Ελλάδος, ή μέσω της “μαύρης αγοράς” χρυσών λιρών ή να κινηθεί επιχειρηματικά μέσω του ενεχυροδανεισμού, ως νέος Ριχάρδος.

Η τιμή του χρυσού μετά το χαμηλό του Αυγούστου του 2018, που κατέγραψε στα $1.173/ουγγιά, (1 ουγγιά είναι 28,35 γραμμάρια), ακολούθησε μια ανοδική πορεία προς τα $1.340/ουγγιά. Οι αναλυτές εμπορευμάτων και πολύτιμων μετάλλων μετά από αρκετό καιρό εκφράζουν τις θετικές προοπτικές του χρυσού, θέτοντας μάλιστα και ως ρεαλιστικό στόχο για το 2019, αυτόν των $1450, διότι εκτιμούν πως στην παρούσα φάση ακόμα και οι εξειδικευμένοι επενδυτές πολυτίμων μετάλλων είναι υποεπενδεδυμένοι στο χρυσό. Βλέπουν λοιπόν, πως η μέχρι στιγμή απόδοση του χρυσού κατά 14%, θα ακολουθηθεί και από μια περαιτέρω κίνηση της τάξης του 8-10%. Σε αυτό συνηγορεί η ανακατανομή των επενδύσεων και η περαιτέρω διασπορά κινδύνου, που συντελoύνται στις αγορές μετά το “sell off” του Q4 του 2018, την ανησυχία στις αγορές χρέους και ομολόγων, την αστάθεια λόγω των εξελίξεων από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου και τα γεωπολιτικά σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τις αγορές.

Ακόμα και σε περίπτωση διπλής αύξησης των επιτοκίων από την Fed, δεν αναμένεται υποχώρηση των τιμών του χρυσού, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο λόγω της επανεμφάνισης της μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια, ως επακόλουθο των αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο χρυσός δείχνει “να χωνεύει” τις τιμές γύρω από το $1.300 στις οποίες ωθήθηκε μετά το “sell off”, τη εκτόξευση του VIX και την αναταραχή λόγω του εμπορικού πολέμου. Στο $1.300 φαίνεται πως ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος ισορροπίας, η διαδικασία συσσώρευσης και εξισορρόπησης ανάμεσα στους αγοραστές και πωλητές και πως οι επόμενες κομβικές τιμές θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα.

Η διαρκής ζήτηση χρυσού από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, φαίνεται πως θα ακολουθήσει την πορεία του 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου αγοράστηκαν περίπου 500 τόνοι χρυσού. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η στρατηγική της “αποδολαροποίησης”, δηλαδή της απεξάρτησης από το Αμερικανικό δολάριο, που επιχειρεί η Ρωσία και η χρησιμοποίηση του χρυσού ως “νομίσματος” πληρωμής και εκκαθάρισης φορτίων πετρελαίου, που πραγματοποιεί η Τουρκία, επιτείνει ακόμα περισσότερο τη ζήτηση για χρυσό, από τους κεντρικούς μηχανισμούς. Αναμένεται επίσης αύξηση των αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυομένων οικονομιών, οι οποίες παραμένουν σταθερά αγοραστές εδώ και μια δεκαετία, αλλά αυξάνουν το ρυθμό απόκτησης όλο και περισσότερων αποθεμάτων χρυσού στα θησαυροφυλάκια τους.

Πέραν των κεντρικών τραπεζών, ο λαοί των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας που είναι εθισμένοι στην αγορά χρυσού, αφού ο χρυσός αποτελεί κυρίαρχο συστατικό του “status symbol” αυτών των κοινωνιών, συνεχίζουν να αγοράζουν και να αποθησαυρίζουν χρυσό, λόγω και της έλλειψης εμπιστοσύνης στα τοπικά νομίσματα. Είναι κι αυτός σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των τιμών, διότι κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την καταναλωτική δύναμη του πληθυσμού της Κίνας και της Ινδίας και την οικονομική ευρωστία των χωρών της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόλπου.

Τέλος η αβεβαιότητα των εξελίξεων του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας, ακόμα και τα οικονομικά δεδομένα της Γερμανίας, δίνουν την ευκαιρία σε πολλούς συντηρητικούς επενδυτές να κάνουν “hedge”, δηλαδή να αντισταθμίσουν τον οποιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο της παγκόσμιας οικονομίας, μέσω της έκθεσης στον χρυσό.

Αυτά βέβαια γίνονται σε χώρες που υπάρχει η δυνατότητα επένδυσης σε χρυσό και όχι στην Ελλάδα, όπου η υπερβολική ρύθμιση και τα πάσης φύσεως εμπόδια δρουν αποτρεπτικά απέναντι στην αγορά και στους επενδυτές που επιθυμούν να κινηθούν αναλόγως.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.