Και πότε θα ανέβει το Χρηματιστήριο;

Και πότε θα ανέβει το Χρηματιστήριο;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Και πότε βλέπετε να ανεβαίνει το χρηματιστήριο; Πότε εκτιμάτε πως θα εμφανιστούν οι αγοραστές; Τι πρέπει να γίνει για να ξεκινήσει προς τα πάνω η αγορά; Αυτές ήταν μερικές από τις ερωτήσεις, που απευθύνθηκαν στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση του Liberal και του «Φιλελεύθερου» στο money Show.

Παρ' όλο που το χρηματιστήριο λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός των οικονομικών εξελίξεων που έρχονται, στην παρούσα φάση η αγορά δεν δείχνει σημάδια έστω και μιας οριακής αντίδρασης εν αναμονή των εξελίξεων. Εξελίξεων που όπως φαίνεται, θα επιφέρουν αλλαγές τόσο σε νομοθετικό, όσο και σε εκτελεστικό επίπεδο, μετά τις επερχόμενες εκλογές. Η αναμονή της έλευσης μιας επενδυτικά φιλικής κυβέρνησης, θα έπρεπε ήδη να έχει κινητοποιήσει κάποιες κερδοσκοπικές ομάδες που συνήθως λαμβάνουν θέσεις στις αγορές, όταν αρχίζει να διακρίνεται η ανάδυση μιας αλλαγής της κατεύθυνσης της οικονομίας.

Ίσως είναι η πρώτη φορά που η χρηματιστηριακή αγορά δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προσδοκίες. Και αυτό οφείλεται κατά την εκτίμηση μας σε δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ο ορατός κίνδυνος δυσάρεστων εξελίξεων στον χώρο της ΔΕΗ και ο δεύτερος είναι η παρατεταμένη κρίση και ο άλυτος μέχρις στιγμής γρίφος του τραπεζικού συστήματος. Οι δυο αυτοί λόγοι είναι επαρκείς για να γεμίζουν με αμφιβολία, το επενδυτικό κοινό, καθώς η επόμενη κυβέρνηση θα καλεστεί να χειρισθεί θέματα, που η παρούσα όχι μόνο δεν έλυσε, αλλά επιβάρυνε σε σημαντικότατο βαθμό.

Ο εγκληματικός χειρισμός της ανεπαρκούς ανακεφαλαιοποίησης του 2015 των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την μη συμμετοχή του ΤΧΣ και με την παράδοση των τραπεζών σε funds και όχι σε στρατηγικούς τραπεζικούς επενδυτές, τελμάτωσε τις διαδικασίες παροχής πιστωτικών γραμμών στην οικονομία. Δυστυχώς η επιστροφή των τραπεζών και της οικονομίας σε μια οριακή κανονικότητα, δεν περνάει μόνο μέσα από τις μειώσεις προσωπικού, από τις συγχωνεύσεις των καταστημάτων, την ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων των ομίλων και την αύξηση των προμηθειών σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές. Ούτε φυσικά περνάει μόνο μέσα από την επιτάχυνση της πώλησης των κόκκινων δανείων από τη μια και την απαίτηση για διόγκωση των προβλέψεων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, από την άλλη.

Η κεφαλαιακή αδυναμία των τραπεζών όσο και να κρύβεται πίσω από εκθέσεις, δείκτες και μελέτες είναι πασιφανής. Όταν μάλιστα οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι εκφράζουν τη αδυναμία ή και άρνηση συμμετοχής στην ανάγκη της αυξήσεων των μετοχικών κεφαλαίων τα πράγματα περιπλέκονται. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ECB, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει να διαχειριστεί ένα πρόβλημα της τάξης των 800 δισ.
ευρώ που είναι το συνολικό μέγεθος των “κόκκινων δανείων”, αλλά και ένα πρόβλημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών τη στιγμή που οι ιδιώτες μέτοχοι, όπως είδαμε και στην Ιταλία αφήνουν τις τράπεζες στην τύχη τους.

Ίσως είναι η πρώτη φορά που το χρηματιστήριο, αναμένει την οικονομία να πάρει μπροστά και μετά να ακολουθήσει. Αντίθετα με όσα έχουν δείξει ιστορικά οι διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο περιμένει να δει τι θα γίνει με τις τράπεζες, τι θα γίνει με τη ΔΕΗ, τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις, τι θα γίνει με τις επενδύσεις της Eldorado Gold στην Χαλκιδική και μετά θα ακολουθήσει. Προς το παρόν εκτός από τα προαναφερθέντα, βιώνει ταυτόχρονα και τα απόνερα του σκανδάλου της Folli Follie, της αποχώρησης του Τιτάνα από το χρηματιστήριο και της καθημερινής απαξίωσης του χρηματιστηριακού θεσμού.

Μοιάζει λίγο με τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του, όμως έτσι είναι. Το χρηματιστήριο περιμένει την οικονομία να κινηθεί και η οικονομία περιμένει την αναστροφή της ψυχολογίας που αντικατοπτρίζεται κυρίως στα ταμπλό των τιμών των μετοχικών τίτλων.

*   *   *

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.