Ας κάνουμε μια πρώτη «σούμα»

Αν θαυμάζουμε κάτι στην αμερικανική αριστερά είναι η ικανότητά της να διαχειρίζεται τα σύμβολα. Για ορισμένους δε, αυτός είναι και ο ορισμός της πολιτικής: η διαχείριση των συμβόλων. Και σε αυτό το επίπεδο η ομάδα του Τζο Μπάιντεν δείχνει καλύτερη κι από αυτή του Ομπάμα ακόμα που οδήγησε τον λεγόμενο «επικοινωνισμό» (ναι, χρησιμοποιούμε τη λέξη με το αρνητικό της πρόσημο) σε άλλες σφαίρες.

Η ομάδα Μπάιντεν στην επικοινωνία είναι καλύτερη από του Μπαράκ Ομπάμα και το δηλώνουμε ενώ μπορούμε να διακρίνουμε ότι βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση αφού ακολούθησε την τραγική προεδρία Τραμπ που εξέπεμπε μισανθρωπισμό και παρήγαγε έναν εξαιρετικά βίαιο πολιτικό λόγο.

Ο Μπάιντεν είναι βαθιά πολιτικό ον. Πολιτικός παλαιάς κοπής που σφίγγει χέρια, ξέρει τους πιστούς του ψηφοφόρους με το μικρό τους όνομα, συχνά ξέρει μέχρι και τα ονόματα των παιδιών τους. Είναι σημαντικό για εκείνον να δείχνει ότι ακούει την κοινωνία και αφουγκράζεται τις ανάγκες ακόμα και των πολιτών που όχι μόνο δεν τον ψήφισαν αλλά πιστεύουν ότι εξελέγη χάρις σε μια εκτεταμένη νοθεία. Δεν διστάζει να δηλώσει ότι η Βασίλισσα της Αγγλίας του θύμισε τη μητέρα του.

Αλλά πάνω απ' όλα ο Μπάιντεν ως γνήσιος αριστερός, έστω και μετριοπαθής, έχει τα λόγια εύκολα, στο τσεπάκι.

Τι κι αν ανακοίνωσε θριαμβευτικά ότι θα ζητήσει την άρση των πατεντών των εμβολίων; Τα 500 εκατομμύρια εμβόλια που ανακοίνωσε, πάλι θριαμβευτικά ότι η χώρα του θα δωρίσει στις φτωχές χώρες, τελικά θα τα αγοράσει από την Pfizer.

Τώρα δείχνει να στηρίζει τον κατώτατο φορό 15% στα κέρδη των πολυεθνικών γιατί ξέρει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, μάλλον απίθανο, να περάσει από τους G20.

Προχθές στην Κορνουάλη, «έτριξε τα δόντια» στην Κίνα για το πογκρόμ σε βάρος των Ουιγούρων Μουσουλμάνων και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που διατηρεί στην Ξιγιανγκ. Όμως δεν έλαβε κανένα μέτρο για τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα και πλουτίζουν χάρις στην καταναγκαστική εργασία που επιβάλλει το κινεζικό καθεστώς σε ομάδες του πληθυσμού.

Πολλά λόγια που λέγονται εύκολα σε μια εποχή που απαιτεί βέβαια μεγαλύτερη μετριοπάθεια, κατανόηση, ακόμα και γλύκα αλλά πάνω απ’όλα απαιτεί πολιτικές καλά σχεδιασμένες που θα εφαρμοστούν και θα λειτουργήσουν.

Ακόμα βέβαια είναι πολύ νωρίς να αποτιμήσουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο εγγύς μέλλον αλλά στο πρώτο ταξίδι του στην Ευρώπη ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εντυπώσεις. Από τα ζητήματα ουσίας, καταγράφουμε στα θετικά την πίεση που άσκησε στους Ευρωπαίους ηγέτες αναφορικά με την Κίνα που αλωνίζει στην Ευρώπη. Θα δούμε αν η πίεση αυτή θα φέρει αποτελέσματα.

Θετικές εντυπώσεις, ωραίες, αισιόδοξες εικόνες, εύστοχες δηλώσεις αλλά για την ώρα τίποτα χειροπιαστό. Μόνο λόγια.

Διαβάστε Περισσότερα