Κυβέρνηση μετεξεταστέα στην Ιστορία

Κυβέρνηση μετεξεταστέα στην Ιστορία

Του Κωνσταντίνου Δέρβου *

Εδώ και πολύ καιρό, βλέπουμε τους Έλληνες πολίτες να ανυπομονούν για την έλευση των εθνικών εκλογών, προκειμένου να αποπέμψουν τον κ. Τσίπρα και την ομάδα του από το Μέγαρο Μαξίμου. Πέφτουν όμως συνεχώς σε «τείχος» και βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση της οποίας πρωταρχικό μέλημα είναι η παραμονή στην εξουσία. Με κάθε κόστος και πάση θυσία.

Το μεγαλύτερο δεινό της τελευταίας τετραετίας, δεν είναι η διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων αλλά η φάση μείζονος πολιτικο-ηθικής παρακμής την οποία βιώνουμε σαν χώρα. Ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, νιώθει «βαθιά θιγμένος» από τη θρασύτητα, την εξουσιολαγνεία και τον καιροσκοπισμό της κυβέρνησης.

Παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας (7 στους 10 Έλληνες ), η κατάπτυστη αυτή Συμφωνία υπεγράφη από τη Βουλή επιτρέποντας στους βόρειους γείτονες μας να λέγονται πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και να ομιλούν τη μακεδονική γλώσσα. Και υπεγράφη από μια πλειοψηφία – συνονθύλευμα–  ποικίλων ιδεολογικών αποχρώσεων, με μοναδικό και πάγιο στόχο την διατήρηση της εξουσίας. Μιας εξουσίας πενιχρής, που εύκολα, χάνοντας λαϊκή υποστήριξη, μπορεί να γίνει «τυραννική».

Το χειρότερο είναι ότι οι πολίτες εξοργίστηκαν –δικαίως– με την τάση των κυβερνώντων να τους αποκλείουν πλήρως από τη λήψη των αποφάσεων. Σε κάθε δημοκρατικό καθεστώς, η διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν την εθνική ταυτότητα δεν ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης, δίχως να χαίρει και της εμπιστοσύνης του λαού που εκπροσωπεί. Οι δημοκρατίες, για να μην είναι κατ' επίφαση αλλά κατ' ουσία, απαιτούν εντιμότητα.

Έχοντας διανύσει χιλιάδες χρόνια από την εποχή του «διαίρει και βασίλευε», οι αποφάσεις και πόσο μάλλον η σύναψη διακρατικών συμφωνιών, στερούνται ουσιαστικής  νομιμοποιήσεως αν βρίσκουν αντίθετη την πλειοψηφία των πολιτών. Εξαιρετικά πολύπλοκα ζητήματα όπως η Ιστορία μας, δεν εναποτίθενται στις ορέξεις του κάθε κυβερνώντος και δεν χωρούν σε προεκλογικά τεχνάσματα.

Οι αξίες που θέλουμε να καλλιεργήσουμε μέσα από τη γνώση του ιστορικού μας παρελθόντος είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων και απαιτούν λαϊκή συναίνεση. Θέματα που άπτονται της ιστορικής μας συνείδησης, όπως το Μακεδονικό ή η Γενοκτονία των Ποντίων, δεν επιδέχονται πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε μια εποχή που κυριαρχεί η η αποχή, η απαξίωση και ο πολιτισμός των υλικών αγαθών, είναι κρίσιμο να κρατήσουμε αμόλυντες τις αξίες και τις αρχές που μας ενώνουν.

Είμαστε αντιμέτωποι – για λίγο ακόμα– με μια κυβέρνηση που έχει μια ιδιότυπη σχέση υποκειμενικής ερμηνείας με την ιστορία και απορρίπτει κάθε «άβολη αλήθεια», κατηγορώντας ως ακροδεξιό κάθε πατριωτικό φρόνημα. Η Ιστορία όμως, μας υποχρεώνει αργά ή γρήγορα όλους να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη για να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε.

Και το θέαμα αυτό στην περίπτωση των κυβερνώντων, θα είναι σίγουρα αποκρουστικό.

* Ο Κωνσταντίνος Δέρβος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ