Το μόνο σίγουρο

Χθες η Γερμανία ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και τις 19 Απριλίου. Μία μέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής του υπουργείου υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθηγητής λοιμωξιολογίας Δρ. Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωνε ότι «49 είναι οι θάνατοι, αυτό είναι το νούμερο της ημέρας. Και είναι ιερό νούμερο και απαιτεί σεβασμό για αυτούς τους ανθρώπους που πέθαναν στη μάχη με τον ιό. Αλλά θέλω να πω εδώ, για φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα κατ’ αντιστοιχία τι θα ήταν αυτό. Άρα αυτή τη στιγμή επιβάλλεται από όλους μας να σκεφτούμε ότι πιθανώς να τον έχω, να μην έχω συμπτώματα και να τον μεταδώσω στον διπλανό μου. Άρα πρέπει να τηρήσω τα μέτρα».

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου από τη μία πλευρά οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους, οικονομίες ακινητοποιούνται και άνθρωποι πεθαίνουν στα νοσοκομεία, είναι δύσκολο να μιλάει κανείς με βεβαιότητα για οτιδήποτε. Εκτός από ένα πράγμα που η παγκόσμια αναταραχή του κορονοϊού έφερε στην επιφάνεια με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη δεν ήταν προετοιμασμένη για την επόμενη πανδημία.

Το πρόβλημα αυτό το είχε εντοπίσει και δημοσιοποιήσει ο Bill Gates, ένας εκ των πλουσιότερων ίσως και εξυπνότερων ανθρώπων στον πλανήτη. Ο ιδρυτής της Microsoft έστειλε αυτή την αυστηρή προειδοποίηση το 2015 με μία σημαντική ομιλία του σε ένα συνέδριο Ted αλλά δυστυχώς ελάχιστοι πήραν στα σοβαρά το συμπέρασμα της ομιλίας του "Δεν Είμαστε Έτοιμοι". 

Η ευθύνη για την προετοιμασία τέτοιων καταστροφικών καταστάσεων πέφτει πρωτίστως στις κατά τόπους κυβερνήσεις και τους διακρατικούς οργανισμούς. Τα κράτη, που στον ανεπτυγμένο κόσμο διαχειρίζονται τουλάχιστον το 40% της οικονομίας τους, είναι εκείνα που στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν αναλάβει τη διαχείριση των συστημάτων υγείας. Κι όμως, με τόσα δις που περνούν από τα χέρια τους, ελάχιστα κράτη φρόντισαν να έχουν αναπτύξει διαδικασίες και σενάρια για την αντιμετώπιση πανδημιών σαν και αυτή που βιώνουμε σήμερα. 

Και ναι, χώρες όπως η φτωχή και χρεοκοπημένη Ελλάδα ίσως να μην είχαν τη δυνατότητα και τους πόρους να αναπτύξουν τέτοιους μηχανισμούς, όμως δεν ισχύει το ίδιο για χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία. 

Ο Bill Gates, υποστηρίζει ότι το κόστος της προετοιμασίας είναι πολύ μικρότερο της ζημιάς που θα προκαλέσει η επόμενη πανδημία. Με τον κορονοϊό χάθηκε η ευκαιρία και μαζί της θα χαθούν πρόωρα εκατομμύρια ζωές. Όμως η ανθρωπότητα, που τώρα έχει γονατίσει λόγω πανδημίας, θα συνεχίσει και θα ξανασηκωθεί. 

Το μόνο σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι η μετά τον κορονοϊό εποχή θα πρέπει να ξεκινήσει με την εκπλήρωση της θεμελιώδους υποχρέωσης των κρατών προς τους πολίτες τους. Να δημιουργηθούν σχέδια δράσης για την επόμενη πανδημία.