Πλειστηριασμοί, το μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησης

Του Σάκη Μουμτζή

Χθες όλη την ημέρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιζαν ολόκληρο το επίμαχο απόσπασμα της αναφοράς του Αδώνιδος Γεωργιάδη για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Η υπόθεση είναι γνωστή.

Το ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στον 'Αδωνι Γεωργιάδη, αναρτώντας στο διαδίκτυο, μια πρόταση του σύμφωνα με την οποία «διαφωνεί με τον απόλυτο τρόπο προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Αυτή όμως η πρόταση ήταν αποκομμένη από την ομιλία του υπουργού στην οποία υποστήριξε πως είναι άδικο για το κοινωνικό σύνολο κάποιοι που ενώ έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν, αφήνουν απλήρωτες τις οφειλές τους. Συγχρόνως—και αυτό είναι το βασικό σημείο της ομιλίας του Αδώνιδος Γεωργιάδη—διαβεβαίωσε πως οι οικονομικά αδύναμοι θα προστατευθούν από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους.

Το αξιοπερίεργο είναι πως αυτές οι δηλώσεις προστασίας της κατοικίας των αδυνάμων έγιναν σε εκδήλωση στην οποία ήταν παρούσα και η κυρία Φ.Γεννηματά. Κι όμως το ΚΙΝΑΛ, ανοήτως, απομόνωσε μια φράση και πάνω σε αυτήν στήριξε την αντιπολιτευτική του κορώνα κατά της κυβέρνησης.

Με την προβολή ολόκληρης της ομιλίας του υπουργού φάνηκε πως το ΚΙΝΑΛ, υπό το κράτος της Πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, τείνει αυτό να Συριζοποιηθεί. 

Πάντως ανεξάρτητα από όλα αυτά, η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το κοινωνικό φαινόμενο χιλιάδες οικογένειες να χάσουν τα σπίτια τους.

Συνήθως αυτός που κινδυνεύει να χάσει την κατοικία του δεν έχει άλλο ακίνητο. Αυτή είναι όλη η περιουσία του. Διαφορετικά οι τράπεζες θα εκπλειστηρίαζαν κάποιο άλλο ακίνητο του. Και στην Ελλάδα, συνήθως, έχουν ένα και μοναδικό ακίνητο, άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα.

Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σε τρεις μήνες τον σκληρό πυρήνα του προβλήματος των πλειστηριασμών.

Και τι να κάνει; Θα ρωτήσει ο αναγνώστης. Πήραν δάνεια, αγόρασαν το ακίνητο τους και τώρα δεν μπορούν να εκπληρώσουν την υποχρεώσή τους προς τις τράπεζες.

Ουσιαστικά, λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων, μετέφεραν την αδυναμία τους στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για ένα δίχτυ προστασίας των οικονομικά δυσπραγούντων. Τεκμαίρεται όμως πως η πλειοψηφία όσων κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία είναι οικονομικά αδύναμοι.

Με δεδομένο πως η ιδιόκτητη στέγη είναι κάτι το ιερό για την ελληνική οικογένεια, ο κίνδυνος απώλειας της προδίδει πραγματική αδυναμία εκπλήρωσης της σχετικής υποχρέωσης προς τις τράπεζες.

Τι θα πράξει λοιπόν η κυβέρνηση;

Θα βάλει εισοδηματικά κριτήρια; Θα βάλει ύψος αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας; Θα λάβει υπ΄όψη τον χρόνο αδυναμίας πληρωμών; Και αν θέσει αυτούς τους περιορισμούς τι θα απομείνει για να εκπλειστηριασθεί; 

Ειπώθηκε πως θα δοθεί η δυνατότητα στους παλιούς ιδιοκτήτες να παραμείνουν έναντι ενός ενοικίου. Αρχικά δεν γνωρίζουμε αν θα το δεχτεί αυτό ο νέος ιδιοκτήτης. Επίσης είναι λογικό πως αυτός που δεν μπορεί να καταβάλει στην τράπεζα την διακανονισμένη οφειλή του, δεν θα μπορεί να καταβάλει και το ενοίκιο.

Η κυβέρνηση καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο και κυρίως να διαχειρισθεί πολιτικά το πρόβλημα. Το τελευταίο που χρειάζεται η πατρίδα μας, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, είναι κοινωνικές εντάσεις λόγω των πλειστηριασμών.

Υ.Γ.Εννοείται πως είναι πάντα επίκαιρη η προτροπή του Αδώνιδος Γεωργιάδη, προς τους δανειολήπτες, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ώστε να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς.