Ποιo 1984; Το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ποιo 1984; Το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου ολοκληρώνονται (μάλλον) οι αμερικανικές εκλογές και το διακύβευμα τους είναι ίσως το πιο κρίσιμο των τελευταίων δεκαετιών, για την Αμερική και για όλο τον κόσμο. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι και μπροστά μας υπάρχουν δυο πολύ διαφορετικά 1984.

Ξεκάθαρα, το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την οικονομία των ΗΠΑ αφού οι δυο υποψήφιοι έχουν πολύ διαφορετικές φιλοσοφίες σχετικά με τον ρόλο του κράτους, όπως και την σχέση της Αμερικής με την Κίνα.

Ενώ όμως η οικονομία ή οι διεθνείς σχέσεις μπορούν να διορθωθούν μελλοντικά, αυτές οι εκλογές θα είναι περισσότερο καθοριστικές σε ότι αφορά την επικράτηση ή όχι της λεγόμενης "woke" ολοκληρωτικής ορθοπολιτικής κουλτούρας.

Αυτή είναι το ιδεολογικό προκάλυμμα της συμμαχίας μεταξύ της κρατικοδίαιτης ελίτ με συγκεκριμένες μειονότητες ή ιδεολογικά μορφώματα που χρησιμοποιούνται σαν πολιορκητικοί κριοί με στόχο την κατάλυση της ελεύθερης κοινωνίας και οικονομίας.

Πρακτικά η συμμαχία λειτουργεί με την δημιουργία αφηγημάτων καταπίεσης των διαφόρων μειονοτήτων που στην συνέχεια λειτουργούν σαν επιχειρήματα για βίαιο ακτιβισμό, οικονομική αναδιανομή και καταστολή των αντιφρονούντων.

Αποτέλεσμα αυτής της ολοκληρωτικής συμπεριφοράς είναι η απαγόρευση της ελεύθερης ομιλίας στα πανεπιστήμια, το "cancel culture" που καταστρέφει την καριέρα οποιουδήποτε τολμήσει να εκφέρει διαφορετική άποψη, η σπίλωση συμβόλων από την αμερικανική σημαία μέχρι  αγάλματα μεγάλων Αμερικανών όπως ο Lincoln. 

Σε ένα πρόσφατο παράδειγμα, ο θάνατος ενός μαύρου από ναρκωτικά στην Minneapolis θα πλασαριστεί από τα media σαν υποτιθέμενη απόδειξη συστημικού ρατσισμού στις ΗΠΑ πυροδοτώντας βίαιες διαδηλώσεις, οικονομική αναδιανομή (από τα πλιάτσικα μέχρι τις «εθελοντικές»  εταιρικές δωρεές στο Black Lives Matter) και ακύρωση όσων αμφισβητήσουν το αφήγημα της καταπίεσης.

Παράλληλα, μέσω της διάδοσης του δόγματος «critical race theory» γίνεται μια προσπάθεια ιστορικού ρεβιζιονισμού και ενοχοποίησης όλων των λευκών. 

Παρόμοια είναι και η προσπάθεια κατήχησης σχετικά με την καταπίεση της πατριαρχίας και την ύπαρξη 62 φύλων με σκοπό την ακύρωση της παραδοσιακής οικογένειας. Μέσα σε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση, η μοναδική ικανή εστία αντίστασης είναι η κυβέρνηση του Donald Trump. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να προβλέψουμε ότι εάν κερδίσουν οι Δημοκρατικοί του Biden, θα έχουμε την προέλαση ενός οργουελιανού 1984.

Υπάρχει όμως και η προοπτική του 1984 της ανάπτυξης, παρόμοια με την επανεκλογή του Ronald Reagan πριν 26 χρόνια. Να θυμίσουμε ότι όπως τώρα με τον Trump, ο Ronald Reagan μισήθηκε όσο λίγοι από τα liberal media.

Θεωρήθηκε λαϊκιστής, εθνικιστής, ανόητος και δημιουργούσε υστερία στην αμερικανική και διεθνή αριστερά. Ο Ronald Reagan όμως με την οικονομική του πολιτική υπέρ της ελεύθερης αγοράς εκτόξευσε την αμερικανική οικονομία δημιουργώντας μια άνευ προηγούμενου ευημερία την δεκαετία του '80. 

Η εξωτερική του πολιτική σε συνδυασμό με την οικονομική ευρωστία έφερε την νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Παρόμοια, στις φετινές εκλογές, η επανεκλογή του Donald Trump που τόσο μισήθηκε από τα liberal media έχει την προοπτική να σφραγίσει τα οικονομικά του επιτεύγματα και να στείλει στον κάλαθο της ιστορίας τους σημερινούς εχθρούς της ανοιχτής κοινωνίας. Οι εκλογές της Τρίτης θα μας δείξουν σε ποιο 1984 κατευθυνόμαστε.

* Ο Στέφανος Αθανασιάδης, είναι τραπεζικό στέλεχος, με έδρα την Ζυρίχη

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς