Πού πήγαν τα $1,3 τρισ. που χάθηκαν στα κρυπτονομίσματα; Ευσταθεί το ερώτημα;

Η αποφασιστικότητα που δείχνουν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι κεντρικές τράπεζες, στον πόλεμο που άνοιξαν απέναντι στα κρυπτονομίσματα, ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη. Και αυτό διότι μια σειρά από χαρακτηριστικά που έχουν τα κρυπτονομίσματα, θέτουν σε αμφισβήτηση τις βασικές αρχές του τρόπου λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας και των κυρίαρχων νομισμάτων της.

Η ανωνυμία των συναλλαγών, η δυνατότητα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών, η γιγάντωση του ψηφιακού οικονομικού εγκλήματος, η απουσία κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου, η αποκεντρωμένη εκκαθάριση των συναλλαγών και η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας από τους μηχανισμούς των κρυπτονομισμάτων, αποτελούν μερικά από το επιχειρήματα πάνω στα οποία πάτησε το G7 και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, για να προχωρήσουν σε μια σειρά από αποφάσεις και ενέργειες, που με τη σειρά τους κλόνισαν τις «αξίες» των κρυπτονομισμάτων, σε σχέση το παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς που είναι το δολάριο.

Έτσι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα δελτία ειδήσεων και οι ιστοσελίδες γέμισαν με τίτλους του τύπου: «χάθηκαν $1,2 τρισεκατομμύρια στα κρυπτονομίσματα». Είναι σαν να χάθηκε με οικονομικούς όρους μια χώρα του μεγέθους της Ισπανίας, που έχει Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν $1,27 τρισ. ή σαν να χάθηκαν μαζί το Ισραήλ, η Ιρλανδία και η Αυστρία.

Σκοπός μας σήμερα, δεν είναι να αναλύσουμε το τι συμβαίνει με το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, τα οποία άλλωστε καλύπτουν με εξαιρετικό τρόπο οι αρθρογράφοι του αδερφού site www.liberalmarkets.gr. Σκοπός μας είναι να αναλύσουμε το τι σημαίνει η έκφραση «χάθηκαν Χ τρισεκατομμύρια από τις αγορές». Πόσες φορές δεν την έχουμε ακούσει αυτή την έκφραση άλλωστε στο παρελθόν;

Άραγε που χάθηκαν τα $1,2 τρισ.; Πώς χάθηκαν; Ποιος τα πήρε; Πώς τα πήρε; Πού τα πήγε; Ποιοι έχασαν; Ποιοι κέρδισαν;

Ας δούμε τους αριθμούς. Σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 5.483 κρυπτονομίσματα. Η κεφαλαιοποίηση τους, δηλαδή η συνολική «αξία» που τους δίνει η αγορά, είναι $1,368 τρισ. ενώ Μαίο η συνολική «αξία» τους ήταν πάνω από $2,5 τρισ.

Από που χάθηκαν αυτά τα $1,2 τρισ.; Από τους επενδυτικούς λογαριασμούς των κατόχων των κρυπτονομισμάτων. Οι επενδυτές μπορεί να έχουν στα χαρτοφυλάκια τους τον ίδιο ακριβώς αριθμό κρυπτονομισμάτων, όμως η «αξία» τους έχει μειωθεί.

Πώς χάθηκαν αυτά τα $1,2 τρισ.; Τα δυσάρεστα νέα από τις αποφάσεις του G7 μαζί με τις νέες παρεμβάσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, φόβισαν μεγάλη μέρος των κατόχων κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι αποφάσισαν να πωλήσουν τα cryptos τους και να τα μετατρέψουν σε δολάρια. Το κύμα των μαζικών πωλήσεων πίεσε τις τιμές, με αποτέλεσμα οι «αξίες» των κρυπτονομισμάτων να υποχωρήσουν.

Έτσι οι υπολογισμοί για την αποτίμηση των επενδυτικών λογαριασμών των επενδυτών, έγιναν πάνω σε ένα νέο σημείο αναφοράς, που ήταν οι νέες μειωμένες «αξίες» σε σχέση με το δολάριο.

Ποιος τα πήρε; Πώς τα πήρε; Πού τα πήγε; Τα κρυπτονομίσματα δεν χάθηκαν από το σύστημα. Πιθανότατα να βρίσκονται στα ίδια wallets (ψηφιακά πορτοφόλια), στους ίδιους ψηφιακούς λογαριασμούς και στα ίδια επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Απλά μεταβλήθηκε η «αξία» τους.

Ποιοι έχασαν αυτά τα $1,2 τρισ.; Το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί μείωση της λογιστικής αποτίμησης / αξίας των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που διαθέτουν κρυπτονομίσματα. Επομένως η κατανομή της λογιστικής ζημίας ή της πραγματικής ζημίας - εαν κάποιος πώλησε τα κρυπτονομίσματα του και τα μετέτρεψε σε δολάρια-, γίνεται ανάμεσα στους κατόχους των cryptos, ανάλογα με την έκθεση των χαρτοφυλακίων τους.

Ποιοι κέρδισαν αυτά τα $1,2 τρισ.; Τα $1,2 τρισ. δεν άλλαξαν τσέπες. Ουδείς κέρδισε το σύνολο αυτού του ποσού. Αποκόμισαν κέρδη μόνο, όσοι είχαν «σορτάρει» μέσω παράγωγων προϊόντων στην πτώση των cryptos. Δηλαδή, όσοι είχαν ποντάρει στην πτώση των τιμών. Όμως αυτοί οι επενδυτές προφανώς και δεν κέρδισαν το σύνολο των $1,2 τρισ., αλλά ένα μικρό μόνο μέρος από την πτωτική κίνηση.

Αν στη θέση των cryptos, βάλουμε μετοχές, ομόλογα, ή εμπορεύματα, η καθαρά χρηματιστηριακή λογική παραμένει η ίδια. Με τον ίδιο τρόπο ανεβαίνουν ή υποχωρούν οι τιμές όλων των επενδυτικών εργαλείων. Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός, ότι οι αυξομειώσεις των τιμών των ομολόγων, των εμπορευμάτων, του συναλλάγματος και των μετοχών επηρεάζουν την πραγματική οικονομία. Ενώ, οι αυξομειώσεις των τιμών των κρυπτονομισμάτων, δεν επηρεάζουν ευτυχώς κανέναν άλλον, πέρα από όσους επενδύουν σε αυτά.