Πρίμο σεκόντο

Κι εμείς χαμογελάμε με τον τρόπο που διάφοροι καλοπροαίρετοι αλλά ακόμα και κακοπροαίρετοι - δημοκρατία έχουμε, σιγά τώρα- σατιρίζουν τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Μάλιστα, χαιρόμαστε που στην πλειοψηφία του ο κύκλος των φίλων μας βρίσκει μάλλον απωθητικό το αυταρχικό tonality στην επικοινωνία. Οι ενήλικες, ελεύθεροι άνθρωποι δυσφορούν με κάθε εξουσία όταν τους απευθύνεται ως κηδεμόνας.

Τυχαίνει όμως να γνωρίζουμε τον Νίκο Χαρδαλιά κοντά 30 χρόνια τώρα και «όλο αυτό» που έχει δημιουργήσει μας διασκεδάζει ακόμα περισσότερο, γιατί ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ ευγενικό άνθρωπο, πολιτικά μετριοπαθή φιλελεύθερο που έχει βρεθεί στη θέση κάθε απόγευμα να πρέπει να υποδυθεί τον «αυστηρό κηδεμόνα του έθνους», για να ανταποκριθεί με επιτυχία στη δύσκολη αποστολή που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός.

Αλλά ακόμα κι αν δεν τον γνωρίζαμε προσωπικά θα γράφαμε αυτό το σημείωμα για να επιχειρηματολογήσουμε πάνω στο γιατί πιστεύουμε ότι η ενημέρωση που έχουμε κάθε απόγευμα από τον ΕΟΔΥ και την κυβέρνηση είναι επικοινωνιακά άψογη.

Ακόμα κι αν δεν υπήρχε το «ντουέτο» Τσιόδρα - Χαρδαλιά, η κυβέρνηση θα έπρεπε, με κάποιο τρόπο, να το εφεύρει. Ο καθ. Σωτήρης Τσιόδρας καταφέρνει να δίνει σαφείς απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, χωρίς όμως να κάνει «εκπτώσεις» στην αμφιβολία και τις πιθανότητες που συνοδεύουν την επιστημονική γνώση. Η επιστήμη έχει απαντήσεις μόνο για όσα έχουν αποδειχθεί και εξακριβωθεί με την επιστημονική μέθοδο. Αν και οι αναπάντητες ερωτήσεις για τη φύση του ιού και το πως θα εξελιχθεί η πανδημία είναι αρκετές, ο κ. Τσιόδρας καταφέρνει να δίνει στέρεες απαντήσεις στις απορίες της κοινής γνώμης. Η αυτοπεποίθηση με την οποία δηλώνει ότι κάτι, για την ώρα, δεν το ξέρει είναι που δημιουργεί στους πολίτες το αίσθημα της εμπιστοσύνης κι αυτό ας το διδαχθούν οι πολιτικοί που τις περισσότερες φορές μιλούν με αυτοπεποίθηση για πράγματα που καταφανώς αγνοούν. 

Κι αν - για να το πούμε και με μουσικούς όρους- ο κ. Τσιόδρας είναι το «πρίμο» της καθημερινής μας ενημέρωσης, ο κ. Χαρδαλιάς είναι το «σεκόντο»  που εξισορροπεί το μειλίχιο ύφος του επιστήμονα κ. Τσιόδρα με την αποφασιστικότητα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως «ύφος εξουσίας» από τις 8 Ιουλίου ακόμα. Ο κ. Χαρδαλιάς είναι γνωστός για το πόσο αποτελεσματικός είναι στην εκτέλεση αποστολών. Στην ενημέρωση της κοινής γνώμης λοιπόν,  οφείλει να υιοθετήσει και το ανάλογο ύφος. 

Εξάλλου, η κυβέρνηση και κατ’επέκταση και ο κ. Χαρδαλιάς γνωρίζουν καλά αυτό που προκύπτει αβίαστα από τις έρευνες κοινής γνώμης και τις έρευνες αγοράς: ένας θρησκευόμενος λαός που αγαπάει τόσο πολύ την κρατική εξουσία και τον χαρακτηρίζει μια εύθυμη παιδικότητα, αποζητά ένα κηδεμόνα για να νιώθει ότι τον νοιάζονται και τον αγαπούν. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση ενηλίκων είναι πολύ λογικό, στη συγκυρία της πανδημίας να έχει δημιουργηθεί μια πολύ καλή «χημεία» μεταξύ των πολιτών που θέλουν να νιώσουν ασφαλείς και της κυβέρνησης που θέλει να δείχνει ενήλικη και αποφασιστική.Κι αυτό το αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις.

Πρίμο σεκόντο το ντουέτο Τσιόδρας - Χαρδαλιάς, λοιπόν γι αυτό και τα μηνύματα που παράγουν οι πολίτες τα εισπράττουν ως καθησυχαστική και ευχάριστη μελωδία. Για την ώρα «το πάνε» πολύ καλά αλλά οι συνθήκες κινδύνου απαιτούν εγρήγορση. Όμως δεν ανησυχούμε. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κρίση είναι πρωτίστως ευφυείς άνθρωποι δηλαδή είναι σε θέση να διακρίνουν τις κακοτοπιές. Άρα μπορούν και να τις αποφύγουν.