Ψηφιακό κανάλι από το Ίδρυμα Ωνάση, «αναγνώσεις» από το ΚΠΙΣΝ

Ψηφιακό κανάλι από το Ίδρυμα Ωνάση, «αναγνώσεις» από το ΚΠΙΣΝ

Μένουμε σπίτι. Αλλά επιμένουμε να βγαίνουμε έξω, μέσα από το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και με τα ψηφιακά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για δεύτερη εβδομάδα, το Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube sold-out παραστάσεις, podcasts, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες και κινηματογραφικά βραβεία, online μαθήματα, secret συναυλίες, όλα χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό. Οι αναγνώσεις του ΚΠΙΣΝ ξεκινούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Όλα έχουν μοναδικό ενδιαφέρον.

1.500.000 λεπτά έχουν περάσει οι χρήστες στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube την τελευταία εβδομάδα, πάνω από 1.000 νέοι συνδρομητές εγγράφονται κάθε μέρα, 636.000 views έχουν γίνει μέσα σε επτά μέρες στις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Με live YouTube πρεμιέρες και live chat του οργανισμού με καλλιτέχνες και με το κοινό, το πολιτιστικό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση ήρθε για να μείνει. Αυτές τις παράξενες μέρες που βιώνουμε όλοι, ζήσαμε τη δημιουργία –μέσω του YouTube– μιας νέας κοινότητας ανθρώπων, που γραπώνονται από την τέχνη, τον πολιτισμό, τα γράμματα, την εκπαίδευση, ως ένα εχέγγυο κανονικότητας και ως ελπίδα για το μέλλον. Οι ψηφιακές δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση κατευθύνουν τις δυνάμεις τους στα νέα μέσα έκφρασης, διάδρασης και πραγματικής σύνδεσης με το κοινό, με ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να διασκεδάσει, να επιμορφώσει, να ενώσει, να ανοίξει συζητήσεις.

Μένοντας σπίτι, μπορείτε να επισκεφτείτε νοερά με live πρεμιέρες στο YouTube (και με ενεργά τα απολαυστικά σχόλια του κοινού): την Κεντρική Σκηνή της Στέγης με το Ρομπ/Rob του Ευθύμη Φιλίππου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (2018), την Παρασκευή 10 Απριλίου στις 19:00· τη Μικρή Σκηνή της Στέγης, το Σάββατο στις 19:00, όπου συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Ευθύμη Φιλίππου, με τα Αίματα σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη και των Vasistas (2014)· το Joe’s Pub στο Μανχάταν, το Σάββατο 11 Απριλίου στις 21:00, από όπου η Λένα Κιτσοπούλου τραγουδά τα Rebetika: The Blues of Greece (2019)· και ταξιδέψτε σε όλο τον κόσμο με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας του Μπάμπη Μακρίδη, Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί) (2020), σε live premiere & after talk, αύριο την Κυριακή 12 Απριλίου στις 19:00 (το συγκεκριμένο βίντεο θα παραμείνει στο κανάλι έως την Τετάρτη 15 Απριλίου στις 19:00). Την Τρίτη 14 Απριλίου, στις 16:00, δείτε ζωντανά τα βραβεία Ίρις, καθώς η απονομή, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, θα παρουσιαστεί σε live streaming, με παρουσιαστές τον Χρήστο Λούλη και την Έλλη Τρίγγου, ώστε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, με σεμνότητα και σεβασμό, όπως απαιτούν οι υπάρχουσες συνθήκες, να τιμήσει τους υποψήφιους συντελεστές για τις ταινίες τους.

Στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, από  χθες είναι διαθέσιμες και άλλες στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, μουσικές: το Antigone in Ferguson, που παρουσιάστηκε στο Onassis USA της Νέας Υόρκης με διάσημους Αμερικανούς ηθοποιούς και συνοδεία χορωδίας (2016)· η παράσταση χορού Cementary από την Πατρίσια Απέργη και την ομάδα χορού Αερίτες (2017)· το μουσικό σύνολο Klangforum Wien με το Happiness Machine στη Στέγη (2019)· ο Werner Herzog σε μια απολαυστική συζήτηση με τον Διευθυντή του Ιδρύματος Ωνάση στο Λος Άντζελες (OLA) και επί σειρά ετών οικοδεσπότη των διάσημων συνεντεύξεων στη New York Public Library, Paul Holdengräber (2019)· καθώς και ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τη μαθηματικό Χριστίνα Καραφυλλιά (2019).

Αν θέλετε να εκπαιδευτείτε, περιηγηθείτε στις διαλέξεις του Αρχείου Καβάφη, μάθετε για τη βιωσιμότητα στη μόδα και για τον ρόλο της τεχνολογίας σε μια διάφανη αλυσίδα εφοδιασμού μέσα από το Crafting the Future, και δείτε πόσο επίκαιρη παραμένει η Ελληνική Νομαρχία μέσα από τη διάλεξη της καθηγήτριας Ελένης Κουρμαντζή.

Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν. Περισσότερες πληροφορίες στο www.onassis.org.

Εργο Βιζυηνού

Με μία συγκλονιστική ερμηνεία του αριστουργήματος του Γεωργίου Βιζυηνού Ο Μοσκώβ Σελήμ, η Άννα Κοκκίνου εγκαινιάζει τη νέα διαδικτυακή ηχητική σειρά Αναγνώσεις του #snfccAtHome του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Γραμμένο το 1895, έναν χρόνο πριν τον θάνατο του Γεωργίου Βιζυηνού, πατέρα του Νεοελληνικού Διηγήματος, Ο Μοσκώβ Σελήμ είναι το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, το σπουδαιότερο διήγημά του.

Η Άννα Κοκκίνου, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του σύγχρονου θεάτρου μας, έχει αναμετρηθεί στο παρελθόν με εξαιρετική επιτυχία με το έργο του συγγραφέα, καθώς η παράστασή της, Μορφές από το έργο του Βιζυηνού, έχει αφήσει εποχή.

Ξεκινά, έτσι, τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου στις 19.00 η νέα σειρά Αναγνώσεις του #snfccAtHome, στην οποία διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί διαβάζουν διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα, καθώς και έργα παιδικής λογοτεχνίας, όλα κείμενα ορόσημα. Μέσα από αυτά τα εβδομαδιαία ραντεβού, στόχος της σειράς είναι να επανασυστήσει στο κοινό ιδρυτικά κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας με έναν τρόπο οικείο και πολύ προσωπικό, αυτόν της ανάγνωσης.

«Μένοντας σπίτι», καθένας από τους ηθοποιούς ηχογραφεί τα επεισόδια της σειράς με «χειροποίητο» τρόπο, ακολουθώντας τα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε. Η Άννα Κοκκίνου ηχογράφησε τον Μοσκώβ Σελήμ στο καμαρίνι της, στο θέατρο Σφενδόνη.

Η σειρά Αναγνώσεις θα παραμείνει διαθέσιμη στο διαδίκτυο ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τη μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού. Ιδιαίτερα στοχεύει στους νέους, τους μαθητές και τους σπουδαστές, προσφέροντάς τους μια διαφορετική εμπειρία των μεγάλων λογοτεχνικών κειμένων.

Τις επόμενες εβδομάδες, στη σειρά Αναγνώσεις, θα ακολουθήσουν κείμενα του Εμμανουήλ Ροΐδη, του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Φώτη Κόντογλου κ.ά. Διαβάζουν οι Αμαλία Μουτούση, Νίκος Κουρής, Μανώλης Μαυροματάκης, Ακύλλας Καραζήσης, Ηρώ Μπέζου κ.ά. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες για όλο το πρόγραμμα του #snfccAtHome μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες του Κέντρου Πολιτισμού  στα social media.