Ρουμανία: 1% φόρος επί του τζίρου και η μεγάλη αλλαγή στα μερίσματα

Ρουμανία: 1% φόρος επί του τζίρου και η μεγάλη αλλαγή στα μερίσματα

Του Ηλία Παπαγεωργιάδη*

Μετά και τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν για την περίοδο 2019 – 2023, είναι ξεκάθαρο σε όλους πως δυστυχώς η Ελλάδα μας θα συνεχίσει στον δρόμο της αύξησης των φόρων, της μείωσης των εισοδημάτων και της απηνούς δίωξης του επιχειρείν, θεωρώντας πως έτσι θα φτάσει στα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί.

Την ίδια χρονική περίοδο η μεγαλύτερη οικονομία της ΝΑ Ευρώπης συνεχίζει ακάθεκτη και το 2018. Πέρσι με ανάπτυξη +7% πέρασε σε ΑΕΠ την Ελλάδα. Φέτος έκλεισε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς με «μόνο» +4% και προχωρεί με προτεραιότητα στην ιδιωτική οικονομία. Άραγε θυμάται κανείς ποια ήταν η τελευταία χρονιά που το Ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4%;

Χαμηλή φορολογία = +12,7% τα έσοδα

Οι φόροι της χώρας παραμένουν σταθεροί και χαμηλοί. Οι εταιρίες πληρώνουν μόνο 1% επί του τζίρου για τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ (ή 3% αν η εταιρία δεν έχει έναν υπάλληλο). Για τζίρο άνω του 1.000.000 Ευρώ, η φορολογία είναι 16% επί των κερδών. Δεν υπάρχει προκαταβολή φόρου, εισφορά αλληλεγγύης, ΓΕΜΗ, υποχρέωση ασφάλισης κλπ. Πληρώνεις το 1 – 3% και τελειώνεις.

Πολλοί δογματικοί συμπολίτες μας στην Ελλάδα θεωρούν ότι οι χαμηλοί φόροι στερούν έσοδα από το Κράτος. Για άλλη μία χρονιά η Ρουμανία τους διαψεύδει. Στο 5μηνο τα έσοδα ανεβαίνουν με +12,7% σε σχέση με το 2017.

Το ίδιο ισχύει με τον ΦΠΑ. Παρά τη μείωσή του στο 19% και την υπαγωγή στον χαμηλό συντελεστή 9% πολλών κατηγοριών προϊόντων, στο 5μηνο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4%. Κατά 6% αυξήθηκαν τα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων και κατά 13,7% τα έσοδα από την έμμεση φορολογία.

Μειώθηκε ο (χαμηλός) φόρος = οι πολίτες δήλωσαν αισθητά μεγαλύτερα εισοδήματα!

Με λίγο μεγαλύτερο ΑΕΠ από αυτό της Ελλάδας, τα φορολογικά έσοδα της Ρουμανίας είναι πλέον μεγαλύτερα, με υποπολλαπλάσιους φόρους και χωρίς προκαταβολή. Μόνη κατηγορία που κατέγραψε μείωση εσόδων ήταν αυτή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (άσχετο με το μέρισμα). Από το 16% ο φόρος μειώθηκε στο 10%, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Παρά τη μείωση 37,5% του φόρου (16 > 10), τα έσοδα μειώθηκαν κατά 19,7% = οι πολίτες δήλωσαν αισθητά μεγαλύτερα εισοδήματα.

Η μεταρρύθμιση στον ασφαλιστικό κλάδο και η απλοποίηση των διαδικασιών εκτόξευσαν τα έσοδα κατά 35,5% (με συνολικό κόστος αισθητά χαμηλότερο από το αντίστοιχο Ελληνικό και 12 μισθούς, όχι 14). Με όλα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι οι μισθοί ανεβαίνουν συνεχώς, έφτασαν  / περάσαν τους Ελληνικούς, και η ανεργία είναι περίπου μηδενική στις μεγάλες πόλεις...

Μερίσματα: Το νέο που κάνει τη διαφορά

Στη Ρουμανία το μέρισμα φορολογείται με 5% και όχι 15%. Δεν τιμωρείται ο ιδιοκτήτης εταιρίας, αυτός που ρισκάρει και επιχειρεί. Αυτές τις ημέρες ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο και αναμένεται να επικυρωθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία σημαντική αλλαγή στο δομή του συγκεκριμένου φόρου:

·  Το μέρισμα δεν είναι υποχρεωτικό όπως σε άλλες χώρες. Είναι προαιρετικό

·  Μέχρι τώρα είχαμε δικαίωμα να το εισπράττουμε μία φορά τον χρόνο. Πλέον θα μπορούμε να το εισπράττουμε κάθε τρίμηνο

· (Άρα αν κάποιος χρειαστεί χρήματα από την εταιρία του, θα μπορεί να τα πάρει στη διάρκεια της χρονιάς, πληρώνοντας τον φόρο μερίσματος

· Μπορούμε να εισπράξουμε μέρισμα για όσο τμήμα των κερδών επιθυμούμε, όχι υποχρεωτικά για όλο το ποσό

Με την ικανοποίηση αυτού του πάγιου αιτήματος της επιχειρηματικής κοινότητας, η διαχείριση των κερδών της εταιρίας γίνεται ακόμη πιο εύκολη και ελκυστική.

Είναι όλα τέλεια στη Ρουμανία; Όχι βέβαια

Αναπτύσσεται με δανεισμό; Το αντίθετο

Όπως κάθε χώρα, έτσι και η Ρουμανία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της. Πολιτικοί κατώτεροι των περιστάσεων, μεγάλες αυξήσεις μισθών στο δημόσιο, ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις κλπ. Την ίδια όμως στιγμή οι χαμηλοί φόροι έχουν επιτρέψει σε εκατομμύρια κατοίκους της και στους ξένους που δραστηριοποιούνται εκεί να αυξήσουν αισθητά τα εισοδήματά τους και να ζήσουν καλύτερα, κάτι που φαίνεται με μία απλή βόλτα στο Βουκουρέστι και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας (ακόμη και στις αγροτικές περιοχές πλέον τα μεροκάματα για αυτούς που πραγματικά δουλεύουν έχουν φτάσει / ξεπεράσει τα Ελληνικά δεδομένα).

Σε κάθε περίπτωση για να μπει κάποιος στη Ρουμανία απαιτείται σοβαρότητα, σχέδιο, δουλειά και πολύ καλοί συνεργάτες και σύμβουλοι. Διαφορετικά τα προβλήματα θα είναι περισσότερα από τα πλεονεκτήματα.

Ας ελπίσουμε κάποτε και η Ελλάδα μας να αρχίσει να αντιμετωπίζει όσους παράγουν πλούτο με τη σοβαρότητα που τους αρμόζει και με τους χαμηλούς φόρους που θα τους ωθήσουν να δουλέψουν ακόμη περισσότερο. Διαφορετικά θα βλέπουμε τις άλλες χώρες να προοδεύουν και εμείς θα συνεχίζουμε σταθερά να κατρακυλάμε. Δεν μας αξίζει κάτι τέτοιο. Αλλά δεν αξίζει και σε κάποιον που μοχθεί να του παίρνουμε με το «έτσι θέλω» το 70 – 90% του εισοδήματός του.

* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (AEBIOM) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ).

**Ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη (12 – 13.07) και την Αθήνα (16 – 18.07) για επαφές με επενδυτές που ενδιαφέρονται για την αγορά της Ρουμανίας. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού: [email protected], 6979 339400 

 

 

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς