Τα 6,3 δισ. επενδύσεις του Αλ. Τσίπρα και η πραγματικότητα

Τα 6,3 δισ. επενδύσεις του Αλ. Τσίπρα και η πραγματικότητα

Του Κώστα Μήλα

Ο Αμερικανός χιουμορίστας Εvan Esar (1899-1999: https://en.wikipedia.org/wiki/Evan_Esar) ανέφερε στο Comic Dictionary ότι η Στατιστική είναι η μόνη επιστήμη που επιτρέπει σε διάφορους ειδικούς να χρησιμοποιούν τα ίδια νούμερα προκειμένου να καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Θυμήθηκα το παραπάνω όταν ο κ. Τσίπρας ανέφερε στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ ότι «έχουμε 6,3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις» (https://www.ert.gr/roi-idiseon/al-tsipras-perasmena-ochi-omos-xechasmena/).

Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, είναι ο κατεξοχήν ειδικός, καθότι πρωθυπουργός, αλλά, δυστυχώς, και ο μόνος ειδικός ο οποίος φαίνεται να κάνει χρήση του ποσού των 6,3 δις. Οπότε, άλλοι ειδικοί δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο άλλο συμπέρασμα. Σε ποιά περίοδο ο κ. Τσίπρας αναφέρεται; Τα στοιχεία για τις άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό (https://www.enterprisegreece.gov.gr/en/greece-today/why-greece/foreign-direct-investment) μιλάνε για 3,597 δις το 2017 και 3,606 δις το 2018. Να αναφέρεται ίσως στο άθροισμα των συγκεκριμένων ποσών;

Και εαν αναφέρεται στη διετία 2017-208, μπορούν άραγε απόλυτα νούμερα (εαν γι αυτό πρόκειται) να δώσουν σαφή εικόνα του πόσο επιτυχημένη χώρα είναι η Ελλάδα ως προς την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό;

Μια καλύτερη εικόνα, με στατιστικά στοιχεία τα οποία ο καθένας μας μπορεί εύκολα να «ανακαλύψει», προκύπτει από την βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ (https://data.oecd.org/fdi/fdi-stocks.htm).

Εκεί διαπιστώσουμε ότι οι άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν, το 2005, μόλις στο 12% του ελληνικού ΑΕΠ. Το 2015, αυξήθηκαν στο 14% του ελληνικού ΑΕΠ και έφτασαν, το 2017 (τελευταίο έτος για το οποίο έχουμε επίσημα στοιχεία) στο 16% του ελληνικού ΑΕΠ.

Σε αντίθεση, οι άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό στην Πορτογαλία, αντιστοιχούσαν, το 2005, στο 26% του ΑΕΠ της. Αυτές, εκτινάχθηκαν το 2017 στο 59% του ΑΕΠ της. Οι δε άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιστοιχούσαν, το 2005, στο 30,4% του ΑΕΠ της. Αυτές, αυξήθηκαν σημαντικά το 2018 στο 54,6% του ΑΕΠ της.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, ως Ελλάδα προκειμένου να προσελκύσουμε άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό οι οποίες θα εκτινάξουν το «ελατήριο» της ελληνικής ανάπτυξης.

Αυτό θα συμβεί με επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το σημερινό 28% στο 20% το οποίο ελπίζω οτι θα εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης εντος διετίας. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να ερωτηθεί ο κ. Τσίπρας από που προέρχεται και τι ακριβώς σημαίνει το στατιστικό των 6,3 δις.