Τα ξενόγλωσσα βιβλία που δεν προλάβαμε να διαβάσουμε το 2020

Η χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες ήταν δύσκολη, γεμάτη άγχος και προκλήσεις για όλους μας. Όμως, όπως και κάθε άλλη χρονιά από τότε που επικοινωνούμε μέσω αυτής της στήλης, ήταν και μία χρονιά πολύ σημαντικών εκδόσεων. Ομολογώ ότι το περισσότερο διάβασμα (σχήμα λόγου αφού εδώ και μερικά χρόνια τα βιβλία τα ακούω αντί να τα διαβάζω) που έκανα φέτος το αφιέρωσα σε παλαιότερα βιβλία. Υποθέτω ότι αρκετοί εκδοτικοί οίκοι καθυστέρησαν τις εκδόσεις τους λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να βγουν πολλοί σημαντικοί τίτλοι στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Η παρακάτω λίστα αφορά τα βιβλία που ενώ εκδόθηκαν μέσα στο 2020, θα διαβαστούν εντός του 2021. 

5. Charter Schools and Their Enemies, Thomas Sowell (Ιούνιος)

Για τον Τόμας Σόγουελ έχουμε γράψει αρκετές φορές. Είναι ένας από τους κορυφαίους φιλελεύθερους οικονομολόγους και διανοητές της γενιάς του και μία από τις πιο συναρπαστικές πένες που έχει το θάρρος, τη γνώση, και την αφοπλιστική επιχειρηματολογία να υπερασπίζεται την ελεύθερη οικονομία απέναντι στα ισχυρότερα επιχειρήματα των εχθρών της. Η ενασχόλησή του με το θέμα της σχολικής αυτονομίας των ημί-δημόσιων σχολείων (Charter Schools λέγονται στις ΗΠΑ τα σχολεία που ενώ χρηματοδοτούνται από το κράτος, απολαμβάνουν πλήρη αυτονομία από το εκπαιδευτικό σύστημα με αντάλλαγμα την υποχρέωσή τους να πετυχαίνουν καλά αποτελέσματα στους σχετικούς δείκτες εκπαιδευτικής ποιότητας) έχει ιδιαίτερη σημασία καθότι αυτά αποτελούν αρκετά συχνά την καλύτερη εναλλακτική για τους μαθητές φτωχών ή μειονοτικών οικογενειών αλλά ταυτόχρονα δέχονται ανελέητο πόλεμο από τα συνδικάτα των καθηγητών και την αριστερά. 

4. The Fabric of Civilization: How Textiles Made the World, Virginia Postrell (Νοέμβριος)

Η Βιρτζίνια Ποστρέλ είναι μία κορυφαία αμερικανίδα φιλελεύθερη συγγραφέας με μεγάλη θητεία στη ναυαρχίδα των ελευθεριακών (libertarian) εντύπων, το περιοδικό Reason. Με το νέο της βιβλίο συνδυάζει την αρχαιολογία, την οικονομική επιστήμη και τις θετικές επιστήμες προκειμένου να εξετάσει το πως τα υφάσματα επηρέασαν την ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Το βιβλίο φαντάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους λάτρεις της ιστορίας, του στιλ, του ελεύθερου εμπορίου και της καινοτομίας.

3. International Trade: What Everyone Needs to Know, Anne Krueger (Οκτώβριος)

Την τελευταία τετραετία ο προστατευτισμός (ελέω Τραμπ και Ευρωπαϊκής Ένωσης) έκανε μία θεαματική επιστροφή. Η Ανν Κρούγκερ, κορυφαία οικονομολόγος με σημαντική θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είναι ιδιαίτερα γνωστή ως η οικονομολόγος που εισήγαγε την έννοια “rent seeking” στην οικονομική επιστήμη (στα ελληνικά αποδίδεται ως προσοδοθηρία). Το βιβλίο αυτό, σύμφωνα με τις κριτικές, είναι γραμμένο για το ευρύ κοινό και έχει ως σκοπό να αναδείξει τους λόγους που οι περισσότεροι οικονομολόγοι παγκοσμίως εκφράζονται σταθερά υπέρ του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου καθώς και να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν την εμπορική πολιτική.

2. The Room Where It Happened: A White House Memoir, John Bolton (Ιούνιος)

Ο Τζον Μπόλτον πριν γίνει σύμβουλος Τραμπ ήταν γνωστός στην Ουάσινγκτον ως το κορυφαίο “γεράκι” της συντηρητικής δεξιάς. Συχνά σου έδινε την εντύπωση πως για κάθε πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής, είχε την κατάλληλη λύση - Βομβαρδισμός! Το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν ακολούθησε τις συμβουλές του ενδεχομένως να ήταν πολύ θετικό για τον πλανήτη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το βιβλίο του δεν αξίζει να διαβαστεί. Τα απομνημονεύματα του Μπόλτον από την θητεία του στον Λευκό Οίκο είναι η πιο ενδελεχής καταγραφή των πεπραγμένων της κυβέρνησης Τραμπ από ανώτερο αξιωματούχο της μέχρι και σήμερα. Ο Μπόλτον περιγράφει με λεπτομέρεια τον χαρακτήρα του προέδρου Τραμπ και τις διεθνείς προκλήσεις που αντιμετώπισε ως σύμβουλός του στον Λευκό Οίκο. 

1. Open: The Story of Human Progress, Johan Norberg (Νοέμβριος) 

Ο Σουηδός Γιόχαν Νόρμπεργκ είναι ένας από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος, ευρωπαίος φιλελεύθερος στοχαστής. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να αποσαφηνίζει περίπλοκες έννοιες και να τις κάνει ευρύτατα κατανοητές από το αναγνωστικό κοινό του. Τα τελευταία χρόνια με τα δημοφιλή βιβλία του έχει υπερασπιστεί την παγκοσμιοποίηση, έχει εξηγήσει τα αίτια της οικονομικής κρίσης του 2007-8, έχει εξηγήσει τους λόγους που θα πρέπει να μας κάνουν αισιόδοξους για το μέλλον της ανθρωπότητας. Με το τελευταίο του βιβλίο, που ήδη προτάθηκε από τον Economist ως ένα από τα δύο σημαντικά βιβλία της χρονιάς που υπερασπίζονται την ανοιχτή κοινωνία, ο Νόρμπεργκ εξηγεί τον ρόλο της “ανοιχτότητας” ως παράγοντα προόδου, ευημερίας, και ελευθερίας. 

Εντός της εβδομάδας θα ακολουθήσει και μία αντίστοιχη λίστα με 5 αξιόλογα βιβλία του 2020 που κυκλοφόρησαν στη γλώσσα μας. Καλή ανάγνωση!