Τάσεις σταθεροποίησης δείχνει η καμπύλη της πανδημίας

Τάσεις σταθεροποίησης δείχνει η καμπύλη της πανδημίας

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών δείχνει να σταθεροποιείται πλέον, σε τουλάχιστον 200 - 250 περιστατικά ημερησίως, ως αποτέλεσμα των μαζικών συναθροίσεων στα beach bar και σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις που συνδέονται με τις διακοπές.

Η σταθεροποίηση αυτή βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αφού ήδη τα κρούσματα παραμένουν πολλά, κανείς δεν διασφαλίζει ότι δεν μπορούν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, και το εμβόλιο ή η ενδεδειγμένη θεραπεία για τον ιό αργούν ακόμη και θα είναι διαθέσιμα μετά από αρκετούς μήνες.

Αυτό τονίζουν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας πως για το λόγο αυτό, τα μόνα μέσα που διαθέτουμε, παραμένουν τα «εργαλεία» της δημόσιας υγείας, δηλαδή η τήρηση των αποστάσεων, η ατομική υγιεινή και οι μάσκες.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, η καμπύλη της πανδημίας της χώρας μας δείχνει να κρατιέται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, περίπου στα 200 - 250 κρούσματα την ημέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν και εξάρσεις της τάξης των 300 κρουσμάτων κατά περίπτωση.

Το σχήμα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, εκτιμάται ότι μπορεί να κρατηθεί στα ίδια επίπεδα ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου εκεί αναμένεται να ξεκινήσει πιθανότατα μια ύφεση με τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας και των λοιπών μέτρων που θα προβλεφθούν μέχρι τότε.

Κανένας εφησυχασμός

Πάντως, δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο - μέλος της Επιτροπής Γιώργο Σαρόγλου, ο οποίος επισημαίνει πως ειδικά για τη χώρα μας, η άνοδος των κρουσμάτων ήταν αναπόφευκτη με την συμπεριφορά που τηρήσαμε μέχρι στιγμής, με τα πάρτι, τις ευρείες κοινωνικές εκδηλώσεις στα νησιά και τον στενό συγχρωτισμό στα μπαρ στις τουριστικές περιοχές.

Βέβαια, ο κ. Σαρόγλου παρατήρησε ότι καθώς συνεχίζεται η πανδημία, δεν υπάρχει χώρα στην οποία να μην παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, αύξηση των νοσηλευομένων και αύξηση αυτών που χάνουν τελικά τη ζωή τους από τον πανδημικό ιό.

Για αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι στο στόχο αυτό, από τους πιο ηλικιωμένους μέχρι τους νέους, οι οποίοι συνήθως είναι ασυμπτωματικοί, προκειμένου να προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο ή φάρμακο κατά του ιού και το μόνο διαθέσιμο μέσο είναι οι τήρηση των κανόνων της δημόσιας υγείας.

Η αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον κ. Σαρόγλου αποδίδεται στην αύξηση της μετακίνησης του πληθυσμού λόγω διακοπών. Όμως η αδυναμία πρόβλεψης της μετάδοσης του ιού οδήγησε πλέον σε κρούσματα σε γηροκομεία και σε νοσοκομεία στη χώρα μας.

Και πάλι όμως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση έναντι της γειτονικής Αλβανίας και Σερβίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας και των ΗΠΑ.

Για να συνεχιστεί όμως η καλή αυτή εικόνα της χώρας, πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, της ατομικής υγιεινής και της προστασίας με μάσκα, γιατί η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο μόνο όταν τελειώσει, δηλαδή μόνο όταν τα κρούσματα θα φθάσουν να είναι μηδενικά. Μέχρι τότε πρέπει να βρισκόμαστε σε λελογισμένη εγρήγορση και να λειτουργούμε με ψυχραιμία.