Θα κερδίσουν το στοίχημα του χρυσού;

Δεν ξέρω την απάντηση στην ερώτηση πού χρησιμεύει πλέον ο χρυσός και γιατί επιμένουμε να το χρησιμοποιούμε ως ένα «ασφαλές καταφύγιο». Η πρώτη σκέψη, πάντως, που κάνω κάθε φορά σε καταστάσεις σαν κι αυτή της Ουκρανίας είναι να αγοράσω προϊόντα συνδεδεμένα με την άνοδο του χρυσού και του ασημιού. Αυτόματα! Χωρίς συζήτηση. Αυτή είναι μία πραγματικότητα και έλκει τη δύναμή της από το ισχυρό brand που έχουν κτίσει αυτά τα προϊόντα εδώ και χιλιάδες χρόνια!

Είναι πολύ πιθανό οι φίλοι που μου κάνουν αυτό το ερώτημα να έχουν δίκιο! Ο χρυσός δεν τρώγεται, δεν έχει ευρεία βιομηχανική χρήση όπως το ασήμι. Είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται κυρίως για κοσμήματα και για αποταμίευση. Σύμφωνοι! Δεν είναι απολύτως απαραίτητο προϊόν για να δουλέψουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα στα laptop) ή για να πάρουν μπροστά οι κινητήρες των αυτοκινήτων. Δεν, δεν, δεν. Αλλά όλα τα «δεν» του κόσμου δεν πρόκειται να αποτρέψουν κι αυτή τη φορά μια ανοδική κίνηση των πολύτιμων μετάλλων, αν το διεθνές πολιτικό κλίμα αποσταθεροποιηθεί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν κλείσει ειρηνικά η διαμάχη στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύω εγώ ή εσείς, σημασία έχει τι πιστεύει η πλειοψηφία των ανθρώπων. Και για πολλούς λόγους τα πολύτιμα μέταλλα εξακολουθούν και θεωρούνται από τους πολλούς ως επενδυτικό καταφύγιο. Κατά συνέπεια, δεν έχει αξία σε αυτή τη φάση η ερώτηση των φίλων για ποιόν λόγο επενδύουμε σε ένα προϊόν που οι ίδιοι θεωρούν άχρηστο. Στο μεταξύ, πολλές κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα τελευταία χρόνια τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό. Προφανώς και αυτοί είναι παλαιών αρχών και λειτουργούν κάτω από την κεκτημένη ταχύτητα των τελευταίων δέκα χιλιάδων ετών.

Η επιστήμη γνωρίζει πολλά για τη λειτουργία του σύμπαντος, αλλά ελάχιστα πράγματα (ακόμη) για τη λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών. Κι αυτό διότι οι αγορές είναι σ’ έναν μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με την ανθρώπινη ψυχολογία. Αυτό που χτες οι άνθρωποι το αντιμετώπιζαν με ψυχραιμία, σήμερα το αντιμετωπίζουν με πανικό. Κι ενώ μέχρι το 2004 ο χρυσός βρισκότανε στα αζήτητα, από τότε μέχρι σήμερα έχει σκαρφαλώσει στις παρυφές των 2000 δολαρίων η ουγκιά. Και αυτό δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές των πολύτιμων μετάλλων να συνεχίζουν να αγοράζουν. Πού ποντάρουν; Στο γεγονός ότι εμείς οι υπόλοιποι θα θυμηθούμε με μία αφορμή ότι τα πολύτιμα μέταλλα είναι πράγματι ένα ασφαλές καταφύγιο. Ξέρουν ότι οι ποσότητες του χρυσού που έχουν εξορυχθεί από την αρχαιότητα ως σήμερα δεν φτάνουν για να καλύψουν την ζήτηση. Η συνολική αξία του χρυσού που έχει εξορυχθεί φτάνει στα 12 τρισ. δολάρια, όταν των ομολόγων είναι στα 150 τρισ. Θα το κερδίσουν, άραγε, το στοίχημα;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]