Θάνος Δημόπουλος: Τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας θα κρίνουν το μέλλον του lockdown

Θάνος Δημόπουλος: Τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας θα κρίνουν το μέλλον του lockdown

Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν αυτή την εβδομάδα θα αποτελέσουν το κριτήριο στο οποίο θα βασισθούν και οι αποφάσεις για το μέλλον του lockdown και τα αν θα ανοίξουν ή όχι ορισμένοι οικονομικοί τομείς, δηλώνει στο liberal.gr o Θάνος Δημόπουλος. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει μονόδρομο τον εμβολιασμό προκειμένου να καταστεί εφικτή η συλλογική ανοσία.

Ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ επισημαίνει ότι και οι εισηγήσεις των ειδικών συνδέονται με τα δεδομένα που συλλέγονται καθώς και ότι γίνεται κατηγοριοποίηση ως προς το πώς γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιά είναι η κατάλληλη απόφαση εκ των προτέρων και αυτό διότι δέκα μήνες μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στις ζωές μας παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά και την δράση του.

Ο ίδιος επικαλούμενος και τα όσα δήλωσαν 600 ειδικοί επιστήμονες στους New York Times αναφέρεται στα μπαρ και τους χώρους διασκέδασης ως τα σημεία που έχει παρατηρηθεί η μεγαλύτερη διασπορά καθώς και στους χώρους με θόρυβο και δυνατή μουσική όπου ο κόσμος φωνάζει για να επικοινωνήσει μεταφέροντας σταγονίδια, δηλαδή την βάση μετάδοσης του κορονοϊού.

 Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα

Η συζήτηση πλέον είναι αν και πως θα ανοίξουν τομείς της οικονομίας. Υπάρχουν δύο απόψεις με την μια να κάνει λόγο για σταδιακό άνοιγμα και την άλλη για παράταση του lockdown. Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει;

Πρόσφατα υπήρξε ένα σημαντικό δημοσίευμα στους New York Times όπου κλήθηκαν 600 επιδημιολόγοι και ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα του Covid-19στις ΗΠΑ, να ιεραρχήσουν δομές και λειτουργίες οι οποίες έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού. H συντριπτική πλειοψηφία ανέφερε τα μπαρ, τη διασκέδαση και την εστίαση, ενώ λιγότερη συμμετοχή έχουν χώροι όπως τα κομμωτήρια.

Αυτό που ουσιαστικά βλέπουμε είναι ότι ο τρόπος μετάδοσης του ιού με τα σταγονίδια καθορίζει και τον ρυθμό τον οποίο αναγκαστικά πρέπει να ακολουθήσουμε όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα του lockdown.

Επομένως σταθμίζει κανείς τα επιδημιολογικά δεδομένα, σταθμίζει κανείς την κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία κάθε χώρας, ιδιαίτερα σε μονάδες Covid και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σταθμίζει τα οικονομικά δεδομένα και παίρνει κάποιες αποφάσεις, οι οποίες βεβαίως ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι και μάλιστα εκ των προτέρων ότι θα είναι και οι κατάλληλες

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία και με χαρακτηριστικά ενός ιού που, παρά το γεγονός ότι είναι «μαζί μας» εδώ και 10 μήνες περίπου, εξακολουθεί να έχει αρκετά ερωτηματικά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο ένα άνοιγμα ορισμένων τομέων όπως το λιανεμπόριο, τα μικρά καταστήματα και όχι τα εμπορικά κέντρα για την αποφυγή συνθηκών συνωστισμού, μπορεί να οδηγήσει σε ένα τρίτο lockdown;

Αυτό υπάρχει ως ενδεχόμενο και γι' αυτό βλέπετε ότι υπάρχει ένας δισταγμός ο οποίος δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλα τα κράτη του κόσμου. Δηλαδή υπάρχει μια προσεκτική προσέγγιση στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι το σημαντικότερο είναι να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα.

Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε μια ήπια πτώση την οποία φυσικά δεν θέλουμε να ανακόψουμε. Διότι γνωρίζουμε ότι και οι εμβολιασμοί ν αρχίσουν τον Ιανουάριο, θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα αρκετών μηνών για να πετύχουμε μια συλλογική ανοσία.

Δεν είναι κάτι που θα επιτευχθεί άμεσα εντός Ιανουαρίου δηλαδή ή τον Φεβρουάριο επομένως τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά, πάντα λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποια άρση των μέτρων μπορεί να φέρει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι και οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι κάθετοι στις προτάσεις και τις εισηγήσεις τους...

Ακριβώς. Μπορούν να ιεραρχήσουν βέβαια. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται με σταγονίδια και ως εκ τούτου όσο πιο δυνατά μιλάμε βρισκόμενοι σε χώρο με θόρυβο η με μουσική, η αν είμαστε σε χώρο με συγχρωτισμό και δεν αερίζεται κανονικά με εξωτερικό αέρα, τόσο δημιουργούνται αυξημένες συνθήκες μετάδοσης.

Το είδαμε να συμβαίνει σε πολλά κράτη στον κόσμο, το γνωρίζουμε, είναι κάτι που έχει καταγραφεί και έχει δημοσιοποιηθεί με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Επομένως, γνωρίζουμε ότι αυτές οι δομές είναι οι τελευταίες που θα πρέπει να ανοίξουν μέσα από τη χαλάρωση των μέτρων.

Τα στοιχεία δείχνουν υποχώρηση της καμπύλης;

 Τα δεδομένα που έχουμε για Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι πως το rt είναι οριακά κάτω από 1. Υπάρχει κάποια ένδειξη μείωσης της μετάδοσης.

Επιβεβαιώνεται έτσι πως η αποστασιοποίηση που φέρνει το lockdown μειώνει τη διασπορά;

Κοιτάξτε το lockdown που ισχύει τώρα δεν έχει καμία σχέση με την καραντίνα της Άνοιξης παρόλα αυτά και παρά την κίνηση που παρατηρείται φαίνεται ότι είμαστε σε καλό σημείο, κυρίως λόγω του περιορισμού της βραδινής κινητικότητας.

Σίγουρα έχει σταματήσει η επιθετική αύξηση και βρισκόμαστε σε ένα σημείο μείωσης των κρουσμάτων. Θα το ελέγξουμε και στα στοιχεία που δημοσιοποιούνται αυτές τις ημέρες μέχρι το Σάββατο που έχουμε τις καταγραφές εργασίμων ημερών κατά τις οποίες γίνεται μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων από ότι τα σαββατοκύριακα και θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Πάντως τα δεδομένα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει να εμβολιαστούν οι πολίτες;

Το εμβόλιο είναι μονόδρομος. Αποτελεί τη μόνη ουσιαστική λύση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της πανδημίας. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Όλα τα άλλα μέτρα είναι μια γέφυρα προς την επίτευξη συλλογικής ανοσίας, η οποία σημαίνει να έχουμε ποσοστό πάνω από 50 – 60% κατ' ελάχιστο του πληθυσμού να έχει αντισώματα δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με το εμβόλιο.

Η έγκριση του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου θα δώσει απάντηση σε όλους όσοι αντιδρούν και αμφισβητούν το εμβόλιο;

Βεβαίως. Μιλάμε για πολύ έγκυρους Οργανισμούς και ρυθμιστικούς φορείς που εξετάζουν όλα τα δεδομένα με πολύ μεγάλη ακρίβεια ώστε να μη δημιουργείται η παραμικρή αίσθηση για κάλυψη πιθανών συμπτωμάτων και ανεπιθύμητων παρενεργειών καθώς και επίσης να έχουν την εικόνα πως η ασφάλεια είναι πλήρης.

Έχετε κάποια ενημέρωση για την πορεία των αντιικών φαρμάκων που αφορούν στον covid-19;

Η πρόοδος που έχουμε στα κατ' εξοχήν αντιικά φάρμακα στη συγκεκριμένη νόσο είναι περιορισμένη με την έννοια ότι το remdesivir γνωρίζουμε ότι έχει μια μέτρια αποτελεσματικότητα. Άλλα φάρμακα ειδικά για τον κορονοϊό δεν υπάρχουν, έχουμε μερικά που είναι «δανεικά» από άλλες συγγενείς λοιμώξεις.